Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ko srce zaigra......

Moderator: Melona

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Ko srce zaigra......

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Začelo se je pred nekaj leti, ko sta eden za drugim ta svet zapustila starša mojega moža.
Kmetija, ki je zadnjih 15 let počasi jemala konec.... zgodba, ki je bila že neštetokrat slišana. Stvar mi nikakor ni dišala, predvsem zato ne, ker so podnebne razmere skoraj enake tem, ki jih imamo v Zgornjesavski dolini. Dva letna časa – dolga in zelo mrzla zima in kratko obdobje toplega vremena. Raje bi si izbrala kakšen bolj topel kraj.

Vse to je sovpadalo s časom, ko sta otroka začela hoditi v šolo v Ljubljano in sta takorekoč začela zapuščati domače gnezdo. Moj vsakdanjik se je začel spreminjati in zato je bila odločitev jasna. Potrebno je bilo samo še prepričati moža, da mi prepusti del starega zaraščenega »sadovnjaka« pod hišo, da ga zasadim po svojih željah.
To ni bila enostavna stvar, kajti prepričan je bil, da je kmečki vrt lahko samo neprehodna goščava sadnega drevja.

Nekako je popustil in začelo se je.................prvo leto samo podiranje in ruvanje preko vseh meja razraščenih bezgov in robidovja. Potem pa sem postopno začela »orati«ledino. Kramp, lopata in vile so bili v tistem času moji najboljši prijatelji. Začela sem zasajati posamezne otočke, malo tukaj, malo tam. Iskala sem rastline, ki bi bile samozadostne in tako se je rodila moja simpatija do potonik, maslenic in perunik. Ker pa vrtnica lepo cveti, bi bilo dobro posaditi tudi nekaj le-teh.Tako je bilo moje razmišljanje v tistih dneh. In tako sem zasadila prvo gredico teh rastlin, ki ne pašejo skupaj ne po barvi, ne po obliki rasti. Takrat je bila to samo rastlina z lepim cvetom. Kakšne sorte in imena lepo vas prosim.

Usoda me je potem zanesla na tale forum in ko sem začela brati prispevke naše Gardenje, sem nezavedno vedno bolj padala v prečudoviti svet vrtnic. In moja pot je bila vedno bolj začrtana. Začela je obstajati samo relacija Kr.Gora – Sleme in nazaj, pa zopet od začetka.

Realizirano je bilo prvo naročilo pri Petroviću, potem prvi obisk pri gospe Glori-i in posledično vedno več opazk od mojih domačih, če sem še pri zdravi pameti. Čisto mogoče, da me je začela malo zapuščati, kajti vmes sem posvojila še zapuščenega mladega mucka in mu čez čas, da mu ne bo dolgčas, kadar sem v službi, pripeljala še našo lepotičko britanko Gimmi.

Na temi naši rožniki sem, jaz pa pišem o vsem drugem. Ne morem drugače, kajti to ni samo rožnik (tako ali tako mu še veliko manjka do tega naziva), to je kraj sprostitve, kraj sobivanja z naravo in kraj prijetnih druženj.

In stara hiša ne sameva več:

V tem času mi je uspelo zasaditi vrtnice iz spodnjega seznama.

ANGLEŽINJE:
Abraham Darby
Molineux
L.D.Braithwaite
Tess of the D'Urbervilles
The Prince
Othello
Falstaff
William Shakespeare 2000
Winchester Cathedral
Crown Princess Margareta
Pat Austin
Summer Song
Gertrude Jekyll
Lady Emma Hamilton
The Pilgrim
Sophy's Rose
Tradescant
Heritage
Noble Anthony
St.Swithun
The Generous Gardener

The Prince

L.D.Braithwaite

Othello

BURBONKE:
Mme.Isaac Pereire
Variegata di Bologna
Louise Odier
Zephirine Drouhin
Kathleen Harrop
Pink Bourbon
Gipsy Boy
Catherine Guillot
Eugene E. Marlitt
Deuil du Dr.Reynaud
Martha
Souvenir de St.Anne
Souvenir de la Malmaison
Blairii No.II

Louise Odier

Kathleen Harrop

DAMAŠČANKE:
Mme.Hardy
Leda
Quatre Saisons
Ispahan
Duc de Cambridge

GALKE:
President de Séze
Belle Isis
Charles de Mills
Ohl
Jenny Duval
Cardinal de Richelieu
Rosa Mundi
Duchesse de Montebello
Superb Tuscany

ALBE:
Chloris
Great Maiden's Blush
Königin von Dänmark
Félicité Parmentier

MAHOVKE:
Zoé
Marie Louise
Chapeau de Napoleon
Capitaine de Basroger
Capitaine Jophn Ingram
Mme.Moreau
Maréchal Davoust

RUGOZE:
Conrad Ferdinand Meyer
Sarah van Fleet
Hansa
Hunter
Martin Frobisher
F.J.Grootendorst
Pink Grootendorst
Henry Hudson
Jens Munk
Louise Bugnet
Parfum de l´Hay
Ruskin
Dr.Eckner

PORTLANDKE:
Jacques Cartier
Duchesse de Rohan
Arthur de Sansal
Blanc de Vibert
Rose de Rescht

HY.PONAVLJALKE:
Vick's Caprice
Baron Girod de l'Ain
Roger Lambelin
Reine des Violettes

HY.MUŠKATKE:
Robin Hood
Cornelia
Bouquet Parfait
Ghislaine de Féligonde

HY.ČAJEVKE:
Blue River
Dainty Bess
Ellen Willmot
Nostalgia
Gloria Dei
Moonstone

MNOGOCVETNICE:
Broadlands
Angela
Burgundy Iceberg
Blue for You
Ebb Tide
Dusky Maiden
Friesia
Astronomia
Margaret Merill
Bonica
Tequila
Scentimental
Betty Boop

ROŽNI GRMI:
Nevada
Marguerite Hilling
Cinderella
Rhapsody in Blue
Jacqueline du Pré
Pink Robusta
Aicha
Golden Wings
Gartenträume
Chippendale
Polyanthe:
The Fairy
Red Fairy
Schneewittchen 01
Yesterday

POKROVNICE:
Sea Foam
Bessy
Amber Cover
Sun Cover
Cubana
Swany
Wilthsire

VZPENJALKE + RAMBLERJI:
Eric Tabarly
Pierre de Ronsard
Mermaid
Sombreuil
Schneewalzer
New Dawn
Félicité Perpétue
Bobby James
Paul's Himalayan Musk
Filipes Kiftsgate
Mother's Day
Princesse Marie
Violette
Noisetta:
Alister Stella Grey

SPECIES:
R.Glauca
R.Foetida Bicolor
R.rugosa »Typica«
R.omeiensis »Pteracantha«

Erinnerung an Brod
R.Moyessi «Geranium«

in čez par dni še standard Super Dorothy (Mateja hvala, ker si ji nudila zimsko domovanje).

Še dve panoramski za zaključek, posamezne pa še naslednjič.

Tole zgoraj zgleda veliko, vendar ko grem skozi vrt nimam občutka, da jih raste toliko.
Resda še rabijo kakšno leto, dve, da se še malo naredijo. Jaz pa že zdaj med njimi uživam kot kakšen žabji kralj sredi hladnega zelenja. Ko podržim cvet katere od teh lepotic v dlani, ko se mi pogled ustavi na bogastvu cvetnih lističev ali pa na enostavnem cvetu, ki ga krasijo izraziti prašniki. Ko me objame vonj ki dehti od teh cvetov, takrat nimam nobene potrebe po še, ki je drugače tako prisotna v današnjem času.

Delovni dan na vrtu, pa naj bo še tako natrpan, mi ne pomeni tlake, ampak prinaša svojevrstno sprostitev.
In po takem dnevu, polnem dela in hkratnem uživanju ob lepoti rastlinja in vsrkavanju prelepih melodij, ki jih ustvarja življenje v naravi so noči polne mirnega spanca, pa četudi se na nebu bohoti in razkazuje svojo moč zemljina zvesta spremljevalka.

Ldje, a vidte kakšna luna!
rene

Objavljeno: 16.3.2012
Garden-ja je napisal/a:
Tebe sem pa prav pogrešala, veš! In se večkrat spraševala, le kam si šla, in upala, da te navdušenje ni minilo. Pa vidim, da te na srečo ni, verjetno si le toliko zaposlena, da ne gre drugače.
Vsakič, ko se pojavi nov rožnik, naravnost uživam ob branju in ogledovanju, in misli, ki so zapisane zraven, prav pobožajo dušo. Hvala ti!
Nad seznamom se klanjam :grin: in upam, da so ob lanskem cvetenju tvoji postali malo bolj prizanesljivi, letos pa te bodo itak začeli spraševati za imena in priznali, da tako slabo pa res ni. Wink

Letošnja pomlad bo v tvojem rožniku že tista taprava saj bodo grmi s prvega naročila že v polni velikosti. Se priporočamo za fotografije!

Zdaj grem pa še enkrat lepo poočaaasi pogledat slike.
rene

1vrtnica je napisal/a:
Oooo, Rene, tole je pa posladek dneva. Shocked

Tudi jaz sem se včasih spomnila nate in prav super se mi zdi, da si v času forumske odsotnosti ustvarjala svoj rožni vrt. Zelo pozitivno si me presenetila, nisem si mislila, da si prav tak 'zasvojenec', kot vsi mi. Še enkrat - super, za vrt, izbiro in predstavitev.

Zadnja slika vrta je pa tako čista romantika. Srečna duša, da imaš veliko prostora, se že veselim še drugih tvojih fotografij.
rene

TANJA TT je napisal/a:
Res si nam postregla z lepim presenečenjem-zelo velik in raznovrsten izbor-BRAVO!!!!
Ker imaš kar nekaj materiala, pričakujem kakšno slikco,ko se bo začela sezona cvetenja,še posebej zato, ker imava kar precej skupnih lepotic,med drugim me zanima, koliko je stara Bouquet Parfait in kako se razrašča,jaz sem jo namreč naročila jeseni in sadila zdaj.
Veliko užitkov v tvojem rožniku ti želim
rene

Poezija je napisal/a:
Rene, mene si prav pozitivno šokirala tako z nenormalno dolgim seznamom, kot tudi z vmeščanjem vrtnic v naravo.

Kdaj si vse to nabrala.... In vse posadila? Veliko spoštovanja z moje strani do narejenega. Čudovito!
Komaj čakam da vidim letošnje slike. Da ne pozabim, to ime rožnika me je prav pobožalo - ima dušo.
rene

Objavljeno: 17.3.2012
Punce hvala za topel odziv. In ne, navdušenje me ni minilo. Trdno me drži v svojem objemu in v njem je tako prijetno, da si ne želim izzviti se iz njega. Wink

Tanja TT Bouquet Parfait je bila posajena lani spomladi. Lanskoletna rast je bila strogo pokončna, konice vejic polne cvetnih popkov, ki pa so mi jih tik pred cvetenjem skoraj v celoti pridno popasle srne. Pa imam nekaj skupnega s Petrovićem. Mad Pogled na vejici, ki so jih pustile, pa je bil v času odpiranja cvetkov kot pogled na nežno idrijsko čipko.

Tole pa ni čipka, ampak kar tihožitje cvetoče veje Tequile:

rene

Objavljeno: 18.3.2012
Mateja SG je napisal/a:
Rene, sem pričakovala da se pri tebi nekaj kuha, ampak da si tako poprijela glede vrtnic pa si nisem niti v sanjah mislila! Enostavno čudovito imaš, z leti pa bo vse še lepše! Naj ti cvetijo in te razveseljujejo še mnogo let. Komaj čakam novih posnetkov, da si bom malo bolj predstavljala tvoje kraljestvo v živo.
Lp Mateja
rene

Objavljeno: 18.3.2012
Jamain je napisal/a:
Ooooh, kako si mi polepšala tole nedeljo! Čudovito! In impresivno v vseh pogledih. Res me veseli, da si tole delila z nami. Seznam je tako dolg in tako raznovrsten, da si predstavljam, da v tvojem vrtu v sezoni praktično ne bo dneva, da ne bi bilo vse v prečudovitih barvah. Tudi jaz z nestrpnostjo pričakujem še tvojih slik!!! Hvala!
rene

Objavljeno: 19.3.2012

1vrtnica moj vrt je še čisto mlad (počasi bomo zlezli iz plenic Wink).
Prvo vrtnično naročilo (pri Petrović-u s pomočjo Garden-je) je bilo uspešno izvedeno jeseni l.2009. In po tistem vsako pomlad in jesen nadaljevanje te pesmi.
Glede na kratko rasno obdobje na planotah Notranjske, potrebujejo rastline skoraj dve leti, da dosežejo enako kakor v celinskem delu Slovenije, da sploh ne govorim o srečnežih s primorskega konca. Ampak saj veste tisto: počasi se daleč pride.

Garden-ja, Ebb Tida sem zasledila jeseni v vrtnariji v Nemčiji. Naročila sem ga kar k znancem, ki so oktobra pripotovali na obisk in zdaj komaj čakam poletja, da vidim kakšen cvet.

Ta teden pa grem pogledat kako so vrtnice preživele letošnjo dokaj suho in mrzlo zimo. Upam, da bo vse v redu. Držite pesti.

Tole je pa še lanska slikica Violette. Majhna, sajena je bila spomladi, ampak cvetki so prekrasne barve, v živo še veliko lepši:

Odgovori