Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jajčevci 2014
Sadik plodovk že dolgo nisem kupoval, pred leti pa precej in se ne spomnim da bi kdaj fasal pršico; dostikrat sem pa dobil "zašuštrane" sadike, ki so bile v premajhnih lončkih in se že niso več zdravo razvijale .
Verjamem pa da se v trgovski centrih dobi lahko pršica, pa še kakšni drugi škodljivci. Enkrat sem na zgodaj kupljeni baziliki dobil gratis mlade uške, ki so mi potem z mojo pomočjo, nepazljivostjo okužile čisto vse moje sadike!
Je pa pršico v primerjavi z belo muho, rastlinjakovim ščitkarjem relativno lahko uničiti. Pred nekaj leti sem hudo prizadete sadike čilija rešil že z enim škropljenjem z Neem tonikom. Priporočljivo pa je vsaj dvokratno škropljenje.
V Neem toniku je neemovo olje precej razredčeno, škropljenje z neemovim oljem pa je dopustno samo dvakrat v sezoni, zato ga uporabljajte samo za hujše okužbe, ne pa za vsako uško.
LP_________________mfranc
Verjamem pa da se v trgovski centrih dobi lahko pršica, pa še kakšni drugi škodljivci. Enkrat sem na zgodaj kupljeni baziliki dobil gratis mlade uške, ki so mi potem z mojo pomočjo, nepazljivostjo okužile čisto vse moje sadike!
Je pa pršico v primerjavi z belo muho, rastlinjakovim ščitkarjem relativno lahko uničiti. Pred nekaj leti sem hudo prizadete sadike čilija rešil že z enim škropljenjem z Neem tonikom. Priporočljivo pa je vsaj dvokratno škropljenje.
V Neem toniku je neemovo olje precej razredčeno, škropljenje z neemovim oljem pa je dopustno samo dvakrat v sezoni, zato ga uporabljajte samo za hujše okužbe, ne pa za vsako uško.
LP_________________mfranc
Ne, jaz se ne hecam. In ne kupujem navadno ničesar v trgovskih centrih, navadno v vrtnarijah. Pogledam pa povsod, če iščem. Pa tudi na tržnici. In prisežem, da niti v btc-ju na tržnici niti en sam samcat prodajalec ni imel jajčevcev brez pršice. Res si moral pa dobro pogledat, ker znajo zakamuflirat. Ma pogledala sem še v merkurju, v kaliji, vseh kalijah, obi-ju, lokalnih vrtnarijah, v postojnski in logaški, na brezovici, ma ni da ni no. NIkjer, ampak nikjer brez pršice. Saj pravim, je pa treba dobro pogledat sadiko, ker če gledaš od daleč, se to ne vidi takoj, sploh ker so škropljene.
Drugače pa jaz ne škropim lastnih sadik. Jih raje nimam. Razen z bio pripravki - koprive, soda, cimet ipd...
Drugače pa jaz ne škropim lastnih sadik. Jih raje nimam. Razen z bio pripravki - koprive, soda, cimet ipd...
metuljc je napisal/a: |
Lana, kako pa zakamuflirajo pršice? |
Pošpricajo jih. Tako da nekaj časa ne zgleda kaj veliko, vidi pa se, da so škropili po njih. Vidiš samo zametke pršic (rumeno, tipične pikice), ki slej ko prej spet ven udarijo. Klasično, kot je že sliko dala prej notranjka, se razrastejo na polno, tako da ti posleidčno uničijo vse liste, prej kot rastlina uspe plod razvit. Pa še vso okolico imaš polno pršice. Nič fajn no. Jaz si ne upam več vzet take sadike.
Koliko je naraven ne vem, tukaj je varnostni list. Cimet, soda, namočene koprive in neko kupljeno bio škropivo ni pomagalo, neemazal ts pa.