Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica

Odgovori
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

pep je napisal/a:
tele borovnice gojim že par let in mislim, da je tudi tu nateg trgovcev, ker niti približno ne rodijo toliko kot je reklamirano, so pa prvo sadje in neobčutlivo za bolezni,zato se splača poskusiti z njimi.---

Čehi so naredili znanstveni poskus. Donos na grm je 300 do 900g. Meni je kovačnik v veselje, ker ga hčerka rada je. Ni pa kovačnik "izboljšana sorta borovnice, ki ne potrebuje kisle zemlje". Pač druga rastlina.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ja, tele lonicere so tako"specifične", da kar ne najdejo prostora v naših vrtovih Rolling Eyes . Po mojem mnenju res po krivici, saj bi z naskokom prvi, sveži, presni vitamini in antioksidanti le morali biti bolj cenjeni ...

Ko se v kratkem času navadimo okusa, so prav delikatesne! Če bi začel z naštevanjem minusov, bi okusa ne mogel prišteti sem, saj sadimo že veliko eksotov s "vprašljivim okusom" Very Happy .
Mogoče res samo rodnost, ki je manjša, kot smo jo vajeni pri drugem grmastem jagodičju. Izgleda pa da rabijo večjo starost od ostalega sadja, tule navajajo celo pridelek do dveh kil in več pri starejših grmih.

http://www.exotickerostliny.cz/en/katalog-rostlin-othermenu-95/lonicera/114-zimolez.html

Za Valchovo, Volchovo so dali podatek. plodovi do 1,0 grama, grm do 3 kile - čeprav je to res enormen podatek! Zvečine so podatki precej nižji.

"so pa prvo sadje in neobčutlivo za bolezni" in kdor noče škropiti, to je to Wink .

"Ni pa kovačnik "izboljšana sorta borovnice, ki ne potrebuje kisle zemlje". Tudi to je res in sem sam doživel prodajo lonicere kot izboljšane A. borovnice Shocked .

LP_________________mfranc
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Moja no name iz Merkurja, že sili v cvet._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
mobius

Odgovor Napisal/-a mobius »

Če bo zima še naprej tako mila, pričakujem, da bi imel čez 1 mesec že plodove na sibirki. Smile Nastavki so že čisto odprti, naslednji teden pričakujem cvetenje.
Upam na skorajšnji mraz, da se zgodba ne ponovi na ameriških!
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Tale letošnja zima je res čudna._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
paloo

Odgovor Napisal/-a paloo »

mfranc je napisal/a:
Ja, tele lonicere so tako"specifične", da kar ne najdejo prostora v naših vrtovih Rolling Eyes . Po mojem mnenju res po krivici, saj bi z naskokom prvi, sveži, presni vitamini in antioksidanti le morali biti bolj cenjeni ...

Ko se v kratkem času navadimo okusa, so prav delikatesne! Če bi začel z naštevanjem minusov, bi okusa ne mogel prišteti sem, saj sadimo že veliko eksotov s "vprašljivim okusom" Very Happy .
Mogoče res samo rodnost, ki je manjša, kot smo jo vajeni pri drugem grmastem jagodičju. Izgleda pa da rabijo večjo starost od ostalega sadja, tule navajajo celo pridelek do dveh kil in več pri starejših grmih.

http://www.exotickerostliny.cz/en/katalog-rostlin-othermenu-95/lonicera/114-zimolez.html

Za Valchovo, Volchovo so dali podatek. plodovi do 1,0 grama, grm do 3 kile - čeprav je to res enormen podatek! Zvečine so podatki precej nižji.

"so pa prvo sadje in neobčutlivo za bolezni" in kdor noče škropiti, to je to Wink .

"Ni pa kovačnik "izboljšana sorta borovnice, ki ne potrebuje kisle zemlje". Tudi to je res in sem sam doživel prodajo lonicere kot izboljšane A. borovnice Shocked .

LP

Aha moja záhrada Rolling Eyes

orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

paloo pozdrav_________________
paloo

Ďakujem Very Happy
paloo

Dnes
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »