Salvia pratensis - travniška kadulja
-
- Site Admin
Salvia pratensis - travniška kadulja
(Prenos iz arhiva)
-
- Kraj: Rimske Toplice
Bravilo v venčnih listih je spravljeno v vakuolah, v vodni raztopini. Antocianini so, zelo verjetno. In, bele so tiste travniške kadulje (velja tudi za spomladansko reso, jetrnik, pasji zob,....), ki so albini, se pravi, da tega barvila sploh ni. kar lahko lepo vidiš tudi po tem, da imajo zelene dele bolj zelene, ni takega temnega pridiha, ki ga daje barvilo v vakuolah, ki je (vsaj) v celicah povrhnjice listov. Morda (ampak, v to nisem prepričana, bo treba preveriti), imajo roza cvetoče manj barvila, ker imajo aktiven le en gen (od dveh), ki omogoča tvorjenje tega barvila. Priznam, to je le ugibanje. Druga možnost je, da od mešanice barvil, ki dajo kodro barvo, pač katero manjka in je zato cvet rožnat. In še ztretja, korda celo najverjetnejša: od pHG je odvbisno, aloi je cvet rožnat (v kislem pH območju) ali moder (v bazičnem pH območju).
Hm, upam, da je res kaj od teh treh možmnosti, morda pa kaj doda Greeny.
Še nekaj branja, Tukaj.Nazadnje urejal/a metuljc 24 Feb 2014 22:28; skupaj popravljeno 1 krat
Hm, upam, da je res kaj od teh treh možmnosti, morda pa kaj doda Greeny.
Še nekaj branja, Tukaj.Nazadnje urejal/a metuljc 24 Feb 2014 22:28; skupaj popravljeno 1 krat
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Re: Salvia pratensis - travniška kadulja
Tukaj pri meni je travniška kadulja zelo razširjena ... raste vsepovsod. Ko grem na sprehod in jo vidim, včasih pojem kakšen listič. Jaz nabiram cvetoča stebla z listi. Mi jo je pa zoprno nabirati, ker rastlina lahko zraste do kolen in še višje in listi pogosto rastejo le čist spodaj pri tleh. Pol jih moram iskati z roko spodaj v visoki travi. Ni prijetno. Jaz jo nabiram za čaj. Posušene cvetove in liste zdrobim šele tik pred pripravo čaja in si ga naredim, ko me boli grlo. Kadulja je dobra tudi za grgranje.
Se spomnim lani sem šla enkrat mimo enega privatnega zobozdravnika in ravno takrat je šla do njega ena gospa in je imela v košari zelišča. Zobar stopi ven iz ambulante in prvo stvar, ki jo je vprašal, da, če ima kaduljo, ker je dobra za ustno votlino. In je imela in mu je dala.
Se spomnim lani sem šla enkrat mimo enega privatnega zobozdravnika in ravno takrat je šla do njega ena gospa in je imela v košari zelišča. Zobar stopi ven iz ambulante in prvo stvar, ki jo je vprašal, da, če ima kaduljo, ker je dobra za ustno votlino. In je imela in mu je dala.
Life is like a game ... play it ...