Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laktobacili - LB

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Sem se lotila tele pridelave z rejuvelacom (mislim, da ga Dario Cortese imenuje pomladuc).
Ko sem končala z žitom, sem zamešala 1 del rejuvelaca in 10 delov kuhanega mleka, ohlajenega na sobno temperaturo.
V dveh dneh je bilo videti takole.


Zdelo se mi je, da stvar lepo dela.
Čez 6 dni so spodaj bili takile "otočki ali mehurčki" precej bistre rumenkaste tekočine:


Tudi to se mi je zdelo v redu - ampak na površini se je začela širiti plesen:



To se mi ne zdi več v redu.

Od blizu je en skupek videti takole, drugi pa niso oranžni.



A bo tole v redu ali zanič? Meni bolj na zanič potegne Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Juhej, super da poizkušaš!
Pri plesnih je tako, da dokler ne prevladujejo ni ravno problem.
Stvar ti kar lepo dela, a vseeno ni optimalno.
Zanimiva plesen drugače!
Najslabše plesni, ki se jih res izogibamo so črne in zelene.
Pusti, dokler se popolnoma ne sesiri in boš videla, prosim poročaj in poslikaj pa bomo videli.
Najbrž se je okužila samo zgornja površina, ki je v stiku z zrakom, torej nešteto drugih mikrobov.
Spodaj v rumenkasti tekočini pa že sedaj prevladujejo laktobacili.
Ali si imela posodo pokrito s čim?
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pokrito s pokrovom, a ne zatesnjeno.
A kaj vpliva, da je bilo mlekokuhano?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ne dosti.
Pusti še kakšen teden, pa bomo videli.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tile laktobacili so me tako pritegnili, da raziskujem naprej kljub ne-optimalnim prvim poskusom.
Sinoči sem si pripravila riževo vodo. Malo skodelico belega riža sem za kakšne pol ure pustila v skodelici vode, nato pa tresla kot Zuf - kot nora - da sem dobila belo tekočino. Nalila sem jo v kozarec in pokrila z redko gazo.





Postavila sem jo v kuhinji blizu posode s prvim eksperimentom - laktobacili iz kalečega žita v mleku, ki malo plesni. Danes me je prešinilo, da to mesto ob akvaterariju z želvo mogoče ni ravno najboljše - stoječa voda in v njej žival, pa še plesen na mleku. Tako sem zdaj ta kozarec prestavila na drug konec kuhinje, blizu krušnika. Žal je tam hladneje, tako da bom verjetno občasno postavljala na mlačen radiator._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Super. Ko boš imela tri plasti, na dnu nekaj malega usedline, belkasto tekočino vmes in na vrhu belo milimetersko plast čez celo površino bo stvar gotova in pripravljena, da jo mešaš z mlekom.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Evo, tri plasti so tu:



Nastale so v dveh dneh, predvidevam, da zato, ker sem dajala na topel radiator.

Hitro na mlekomat po liter mleka. Mešala sem s kuhanim mlekom iz hladilnika, malo sem ga segrela (na telesno temperaturo - po moje to tudi mikroorganizmom prija bolj kot pod 8 stopinj iz hladilnika ali mlekomata), prelila v večji steklen kozarec s širokim vratom, premešala in pokrila z redko gazo.



Zdaj čakam na boljše rezultate brez barvastih plesni.
P.S. Tiste lise na kozarcu so na zunanji strani, tako da ne morejo vplivati na proces._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Super.
V fazi riževe vode zbiraš mikrobe, med njimi laktobacile.
Zdaj, v fazi mleka izločuješ mikrobe, razen laktobacilov.
Laktobacili se hranijo z mlekom, drugim mikrobom pa mleko ne ustreza zato se poslovijo.
Nič ne delaš narobe, lahko pa v tej fazi zmanjšaš dohod zraka/mikrobov, saj jih izločuješ.
Bolj gosta gaza sicer ne bo imela velikega vpliva, mikrobi so mini mini. Smile
Namesto redke gaze v tem koraku lahko izbereš pokrov, ki ga malenkost priviješ, toliko da lahko zrak minimalno potuje ven in not (bolj se gre za sproščanje pritiska iz kozarca).
Jaz imam v tej fazi rumtopf glineno posodo pokrito z gazo in pokrovom.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tokrat je šlo pa hitro! V slabih dveh dneh se je mleko močno sesirilo in je veliko rumenkaste tekočine v nepravilnih volumnih.





Pokrito imam samo bolj narahlo s položenim plastičnim pokrovom, nezatesnjeno. Mislim, da bo to dovolj.



Vonj je nekje med kisajočim se mlekom in zorečim mladim sirom, tak približno, kot so ga imeli koluti sira, ki smo jih obračali in umivali pred davnimi leti srednješolci na praksi v mlekarni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Prvi poskus pridobivanja laktobacilov, iz kalečega žita, se ne spreminja več in je zdaj takle:



Obarvane plesni se že nekaj dni niso več spreminjale, tekočina pod sesirkom tudi ne. Sem ocenila, da je proces več ali manj končan in skušala ločiti sesirek od tekočine, pa ni šlo. Sesirek ni bil preveč čvrst, zato sem nekako odlila tekočino, jo precedila čez več plasti gaze in pustila par ur na sobni temperaturi, da bi se tekočina zbistrila. Na vrhu se je nabrala bela plast, spodaj je malo usedline, vmes je rumenkasta bistra tekočina. Ker nisem vedela prav, kaj naj s tem, sem dala "počivat" v hladilnik, da premislim - ali dobim kakšen nasvet._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori