Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Odgovori
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Je možno, da si imel kak prepih ali kaj podobnega? Lani je imel brat čilije konkretno lepe in visoke pa je tašča nekaj zračila pa je vse dobesedno šlo v maloro. Do zadnjega. Po domače povedano so se prehladili in ni bilo nobene pomoči več._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Ta prehlad je zelo treba pazit ,no tudi meni seje zgodilo in to že letos imela kar nekaj sadik lepih a je prišel žled k se nisem upala ven iti ,nekaj dni je to trajalo tako da nisem mogla v stari hiši zakorit je temperatura padla do 5 stopincelzija nekaj sem jih rešila nekaj se jih še bori ja kaj čmo pa je dodatno delo Laughing
petrick

Odgovor Napisal/-a petrick »

Moje sadike pridno rastejo. Že nekaj dni pa samo pri sorti Pervaja Ljubov opažam vihanje listkov, takole:

Lansko leto sem jo imela prvič in se ne spomnim, da bi se listki tako izrazito vihali. Ali mogoče sadiki česa primanjkuje?

LP_________________petrick
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kje pa jih imaš, da so tako lepo pokončni in nepotegnjeni in na kakšni temperaturi?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

petrick poglej link, mogoče kaj odkriješ. lpvoda

http://www.agroruse.si/vrtnine/plodovke/bolezni/_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
petrick

Sadike so na okenski polici v sobi kjer je temperatura 17-19°C.

Malo me skrbi tale padavica; se bojim, da je to zgodnja faza.

Voda, na linku proti padavici pišejo o fungicidu. Ali je še kakšna druga- bolj bio rešitev?

Ali naj to sorto izoliram od drugih, ki se jim listki ne vihajo?

Hvala za vse odgovore.

LP_________________petrick
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

petrick, za paradižnike s krompirjevimi listi je kodranje listov navzdol kar običajno, se mi zdi da je pri zgodnjih listih to še bolj opazno oziroma izrazito.

Kar se tiče možnosti fizioloških motenj oceni, če niso zaliti preveč. Jih zaliješ preden se zemlja izsuši? Paradižnik je trpežen kar se (ne)zalivanja tiče, jaz svoje zalijem šele takrat, ko na steni lončkov vlaga popolnoma izgine.

P.s.: Slaba tolažba, ampak če je v igri res padavica, se bo to pokazalo hitro, v dnevu ali dveh (koliko časa že opazaš kodranje?). Pri meni se je padavica vedno pojavila zelo kmalu po kalitvi oz. po presajanju in nikoli sadike niso dočakale faze, v kateri je tvoj. Nikoli nisem opazil kodranja ampak oslabitev celotne rastlinice, predvsem stebelnega dela. Spreminjala se je tudi barva listov, na svetlejše. Tvoji so lepi, zeleni.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Patrik jutro, Matic ve bolj te stvari. jaz do sedaj nisem nikoli z ničemer nič špricala, ker se nism poglobila kako in kaj. letos bom poskušala zadevo naštudirati in uporabljati a šele kasneje.

v biotičnem vrtu za padavico sadik ali takoimenovane črne noge je nasvet v lit. : Preslični čaj, Bio-S in ledax-san škropimo na tla in na sejančke. Pripravke iz alg polivamo po sejančkih.

posebno so ogrožene rastline: zelje, solata, kumare, paradižnik, predvsem sejančki in mlade rastlinice. itd itd-

ker se knjige ne da kupiti si v knjižnici izsposodi BIOVRT Marie-Luise Kreuter. zelo dobri nasveti in ilustracije. jaz si bom ta del o bolezni fotokopirala,

knjigo priporočam vsem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
petrick

Matic, upam, da imaš prav in ne bo hujšega. Sem danes zjutraj še bolj podrobno pregledala vse sadike; to se res pojavi samo pri Pervaja Ljubov. Vse ostale, tudi Kimberly in Matina, ki imata tudi krompirjeve liste, so O.K.
Zalivam jih 2-3x na teden, ko vidim, da se zemlja izsuši v tej meri, da malo odstopi od roba lončka.
Sadike so bile pikirane 9.2- torej dobra dva tedna nazaj. Kodranje opažam 4, 5 dni.

Voda, bom šla knjigo iskat v knjižnico. Zaenkrat ne bom nič ukrepala, bom počakala, če bodo še kakšne spremembe. Spremembe na boljše Laughing_________________petrick
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Če se je meni kdaj zdelo, da s sejanci kaj ne štima, sem jih takoj presadila v svežo zemljo in res minimalno zalila ali še bolje popršila.
Pa kot vidim na tvoji sliki, sta sadikci malce pretegnjeni, posadi jih do listkov globoko, da začnejo še na zdravem delu stebelca delat koreninske laske, zemlja naj bo rahla.
Jaz na tako malih rastlinah še nikoli nisem kakih pripravkov uporabljala.
Odgovori