mislim, da zaradi take in podobne golazni vrtnarji svetujejo naj kompost ko ga dodajamo v sadilne jamice ali kanale pri sejanju in presajanju presejemo.
pri meni v Istri se od zlatih minic od maja-julija ne da živet. vse uničijo: vrtnice, druge rože, pradajze, smokve, češnje itd. eni pravijo da pomagajo pri kompostiranju. mi lahko kdo pove kaj pomagajo?
ko pride čas zrela minica zleze v kompost naredi to perfektno kroglico, v njo položi larvo katera se razvija in ta čas pojma nimam od česa živi. (ali pa. namreč nekaj podobnega sem videla pri eni od žuželk ala osa rečejo ji gusinac. iz blata zelo simetrično zgrajen tulec kot kitka a brez otprtine, čudovito, zgradi domek za podmladek. kaj mislite je dala noter poleg larve. omamljenih 5 rumenih malih pajkov. za ne verjeti.)
v zadnjem 4-tem letu pa pojedo vse in vsa v kompostniku (verjetno je to ta pomoč) splezejo ven in se začne novi ciklus uničevanja vrta.
teh kroglic ne delajo povsod. če je pod lončnico dovolj vlage in mila zemljica so tudi. ko presajam lončnico v kakšnem zračnem žepku v zemlji od spodaj v posodi se najde ta debelinko. jaz ves kompost pretipam in debelinkote nesem kokoškam, katre so navdušene nad tem beljakovinam. lpvoda