Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

ferdo36 je napisal/a:
Potem pa se odloči za saditev v jeseni.Spomladi dobiš sadike,ki so ostale od jeseni.Sadik nimam v loncih,ker imajo preveliko grudo.Spomladi se oglasi pa se dogovoriva za sorte in ti jih rezerviram.

Zdravo Ferdo,

Do jeseni bom pripravil rastišče za borovnice. Ker bi želel imeti pokrito nekako celo sezono, bi prosil za nasvet o primernih sortah za vrtičkarje, ki bi jih lahko dobil pri tebi. Razmišljam o 6-ih sadikah, ki jih bom imel na gredi dolžine 8m. Sadike so lahko tudi starejše, če jih bo možno dobiti.

LP, Dušan
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

Izbet,

200m3 bo pa kar lep kup, sam se ukvarjam z 5-6m3, pa imam že težave.

LP
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Saj zato pravim, da ni enostavno in hitro. Po tem žledu sem se prelevil v "mrhovinarja"... čakam na sekance.... mogoče, bo še za koga dobrodošla ta informacija....

Carot.... Za 5-6m3 ni taka reč. Ne gre čez noč, ampak se da. Malo po malo in bo...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Juglans!
Enkrat,ko boš v Ljubljani,se oglasi pri meni pa ti bom iz prve roke svetoval,da se izogneš vseh napak,ki sem jih naredil jaz v tridesetletnem
ukvarjenju z borovnicami.Sedaj imam nasad 4ha in približno 9000 grmov pa se še vedno kdaj lovim pri tehnologiji!_________________Narava vse povrne!
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Uf ferdo36, 100 x hvala za povabilo. Z veseljem se oglasim.

Sem o tebi že premišljeval v povezavi z sortnim izborom, a kot kaže, bom bil deležen malce širše in bolj strokovne razsvetlitve. Very Happy

Če bi planiral obisk enkrat sedaj, spomladi (april, maj) bi ti bilo sprejemljivo? Ne vem kako si v tem času okupiran z obveznostmi.

Urejanje terena načrtuje tekom leta, sadil pa bi v jeseni ali naslednjo spomlad, zato se mi ne mudi in se lahko oglasim tudi kasneje. (jun,jul) Če ni takrat že trgatev.

Skratka, fino in najlepša hvala.
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Fantje.....je že čas za zaščito borovnic....recimo CHAMPION??
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Juglans! Oglasi se kadar želiš,si bom vzel ćes,samo prej me pokliči na 041 745 777,da ne bom odsotem.
Vlado! Mi bomo tretirali s Championom prihodnji teden._________________Narava vse povrne!
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Letos bo treba posebej pazit da se ne zamuja z kakšnim tretiranjem, ker datum ne pomeni nič, samo rastline je treba opazovat , ker nekatere (na primer šparge) so tri tedne prej za brati kot ponavadi.
Zaradi rane vegetacije pa je izjemno velika nevarnost pomladnega mraza Sad ...zavarovalnica Alianz letos ne pokriva mraz, razlagajo pa tako, da je letos mraz nekaj pričakovanega-predvidljivega zavarujejo pa se samo nepredvidljive stvari. Sad
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Izbet, tvoje sadike borovnic so se lepo ukoreninile, so res močne in imajo že lepo napete brste._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Prejšnji vikend sem odmrznil lonček (jogurtov) borovnic in izločil semena

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

ki so se v tem času posušila,....ta teden bo setev v lončke.....menda traja celo večnost da skalijo, kaj šele zrastejo....vendar je potrebno poizkusiti...
Odgovori