Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zalivalni sistemi

Odgovori
lana

Odgovor Napisal/-a lana »

Nisem zdaj cele debate prebrala, ampak lahko rečem samo kar se cevi tiče, da porozne nikdar več pod nobenim pogojem ne bom kupila. Zamašijo se, ne tečejo kot je treba in lahko jih vržeš samo proč čez eno leto. Enako mi niso všeč ožje cevke, ki špricajo navzgor. Zelo zelo dobro pa se obnesejo trše cevi z zalivanjem na 30cm razdaljo. Odlično se obnesejo tudi pri zaporedni vezavi. 4 cevi zapored mi pelje brez težav hidropak. IN nikdar še nisem zalivala 3 ure v kosu.

Jaz na roke zalivala čilijev v rastlinjaku ne bi. Kaj pa vem, sem ratala prekomot. Pa predvsem imam prevelik vrt, da bi to šlo. Če bi vse zalivala na roke, bi mi vzelo to par ur na dan. Sem pa to počela leta nazaj, ja. Kasneje sem zalivala z razpršilko večji kos površine, odkar so pa bolezni tako zelo pogostejše kot prejšnja leta, pa samo še talno zalivanje velja. No, obnese se super.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

labia:Glede kapljičnih cevi.

Sedaj jih imajo polno najrazličnejših. Najcenejše so plastične ( irrigation tape) , ki so ploščate ( šele, ko je voda v njih se okroglijo). Rabi zelo malo pritiska, da kaplja.
Cena je od 0.11 do 0.25 centov za meter.
Se ta zadeva obnese ali se samo maši?
Hvala._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Pajo, jaz uporabljam samo te plastične, ki si jih opisal. Res pa je, da jih vsako leto zamenjam, kar sploh ni noben strošek.

Sicer jih je nekaj vrst, predvsem glede na razdaljo, kjer so luknjice ( vsakih 20, 25, 30,..cm), kar pa ni toliko bistveno. Bolj važna je izvedba.

Kvalitetnejše so tiste, ki so videti brezšivne in imajo tam kjer je luknjica z notranje strani privarjen nekakšen filter ( moder rebrast košček plastike, cca 2cm x 0.5 cm in debeline 1 ali 2 mm).

Videti pa je tako:

Slabše pa so tiste, ki so videti kot šivne cevi- pomeni da se po vsej dolžini vidi nek rob kjer je cev skupaj zvarjena na nekakšno prekrivanje in je na vsake toliko časa ta rob neprivarjen, da spušča vodo.

Drugače pa se vse kapljične cevi mašijo, ne glede na izvedbo, če so v vodi nečistoče in tudi iz drugih razlogov. To še posebno velja če zalivamo z deževnico, ko se vsa packarija s strehe zliva v rezervoar z vodo.
Ravno zato je potreben filter. Seveda, ga ne rabimo, če zalivamo z vodo iz omrežja.

Cevi pa menjam tudi zato, ker se sčasoma nabere vodni kamen na tistih luknjicah pa tudi razne alge in drugi organizmi se čez leto naselijo na luknjicah in jih mašijo. Vsakoletna menjava cevi pa je, kot sem že omenil, izredno poceni.
Nazadnje urejal/a labia 28 Feb 2014 12:32; skupaj popravljeno 2 krat
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Lana,lepo prosim a napišeš kaj več o teh ceveh.To namreč mojega moža zanima in bi mi letos tole rad uvedl.

Meni je sicer ok tudi kapljično zalivanje iz poroznih cevi,
se ne mašijo če je pritisk vode doolj močan.

In imam tudi plastenke pripravljene,že mnogo let.Včasih sem zalivala samo v plastenke in je bilo vse ok.Sedaj smo s tem kapljičnim samo malo bolj komot postali.
Plastenke so tudi super za dognojevanje.Naliješ notri in to je to.Gnojiš samo direkt rastlino ne še vse zemlje zraven.
Plastenke sem imela tudi na visokih gredah,v loncih in tudi v tavelikih koritih.
Ni ravno zelo ugledno in hudo fensi,ampak praktično pa še pa še._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
pajo

Hvala labia._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
pajo

labia je napisal/a:
Pajo, jaz uporabljam samo te plastične, ki si jih opisal. Res pa je, da jih vsako leto zamenjam, kar sploh ni noben strošek.

Sicer jih je nekaj vrst, predvsem glede na razdaljo, kjer so luknjice ( vsakih 20, 25, 30,..cm), kar pa ni toliko bistveno. Bolj važna je izvedba.

Kvalitetnejše so tiste, ki so videti brezšivne in imajo tam kjer je luknjica z notranje strani privarjen nekakšen filter ( moder rebrast košček plastike, cca 2cm x 0.5 cm in debeline 1 ali 2 mm).

Videti pa je tako:

Slabše pa so tiste, ki so videti kot šivne cevi- pomeni da se po vsej dolžini vidi nek rob kjer je cev skupaj zvarjena na nekakšno prekrivanje in je na vsake toliko časa ta rob neprivarjen, da spušča vodo.

Drugače pa se vse kapljične cevi mašijo, ne glede na izvedbo, če so v vodi nečistoče in tudi iz drugih razlogov. To še posebno velja če zalivamo z deževnico, ko se vsa packarija s strehe zliva v rezervoar z vodo.
Ravno zato je potreben filter. Seveda, ga ne rabimo, če zalivamo z vodo iz omrežja.

Cevi pa menjam tudi zato, ker se sčasoma nabere vodni kamen na tistih luknjicah pa tudi razne alge in drugi organizmi se čez leto naselijo na luknjicah in jih mašijo. Vsakoletna menjava cevi pa je, kot sem že omenil, izredno poceni.

Bauhaus sem gledal te zadeve. Mislim, da pa tega plavega v cevi nisem opazil. Si ti kje drugje nabavil? Nekaj bo treba kupiti. Ker imam preveč vrta za zalivanje. Gre kar nekaj časa za to._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
labia

Jaz sem kupil v kmetijski zadrugi. Ni pa čisto nujno , da je filter tak.
Itak je veliko proizvajalcev in so filtri različni. Približno taki, kot na sliki, so na najcenejšem driptape- irrigation tape ( ploščati plastični kapljični cevi, ki se okrogli, ko je voda v njej).
So pa tudi drugačne cevi, ki so ves čas okrogle in imajo na vsakih 20 ali 30 cm z notranje strani filter, ki je videti kot neka vzmet - vsaj tako se vidi iz zunanje strani in še mnogo drugih proizvajalcev in izvedb je.
Verjetno ti bo kakšen prodajalec znal svetovati, razložiti razliko med prodajanimi artikli.
Ena od razlik je tudi obratovalni tlak za katerega je cev prilagojena- pomeni koliko vode se bo nateklo pri določenem tlaku skozi eno luknjico.
Sam sem se odločil za poceni varianto, ki ima neke filtre in te cevi menjam vsako leto.
10m cevi je nekaj več kot 1€ in je primerna za nizek tlak, ker cev napajam iz rezervoarja, kjer je pritisk več 10x nižji kot iz omrežja.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

labia, točno take bi rabila. Lahko prosim poveš, kaj piše gor na embalaži, da bom znala prave izbrat?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

labia je napisal/a:
10m cevi je nekaj več kot 1€ in je primerna za nizek tlak, ker cev napajam iz rezervoarja, kjer je pritisk več 10x nižji kot iz omrežja.

To kupuješ v lokalni zadrugi ali se jo da tudi kje drugje dobiti? Cena je precej ugodna, in če bom moral menjati moje porozne cevi, bi šel na te, tako da prosim za kaj več info kje to nabavit.
Do kakšnega tlaka pa naj bi zdržale?
Kolikšen je notranji premer teh cevi?

kalček, pri njih sem jaz nabavil filter in spojke (slike so par strani nazaj) in sem zaenkrat zadovoljen.
labia

Ha, sedaj bo pa verjetno problem. Pred par leti sem to kupil v lokalni kmetijski in sem kupil količino za 2 leti.
Potem tega tretje leto ni bilo v KZ in sem našel v Živkotu. Naslednje leto pa sem to videl v Kaliji ampak tam so to prodajali cel kolut ( se mi zdi da 250 metrov) in nič na metre.

In seveda sem bil trapec in sem si mislil, da toliko pa ne rabim in sem kupil tisto slabšo šivano cev- seveda manj metrov. Nisem pomislil, da 250 metrov bi bilo okrog 30€ in bi imel za nekaj časa mir. Kako je pa letos pa ne vem.

Se bom moral do maja malo potruditi in večkrat obiskati štacune, da najdem kaj pametnega.
Aha, še tile podatki: premer je 16mm, zdržijo pa tudi vodo iz omrežja. Če je pipa odprta do konca mi je špricalo 50cm daleč, zato sem pipo priprl ( na cca 20%) , da je bil curek cca 1cm, kar je ravno prav
Na omrežje sem imel priključeno samo ene parkrat v več letih, ko nisem imel dovolj vode v rezervoarju.
Proti koncu sezone je vsako leto bil nekaj slabši pretok, ker se tiste mm luknjice kljub filtru malo mašijo, zato pač menjam vsako leto.
Odgovori