Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tuneli/mini rastlinjaki na vrtu

Odgovori
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Raje bom imel več manjših rastlinjakov kot enega velikega. Tako jih lažje prestavljam, če se izkaže, da se je v rastlinjaku zaredilo preveč škodljivcev.

Mislim da je tloris približno 2,2x2 metra čisto ok, tudi armature so tega formata tukaj je cenik z dimenzijami enega od proizvajalcev. Vmes lahko dam še en ali dva T elementa, da ne rabim stebra sredi rastlinjaka

Sem poslal Elvisu mail, javim ko prejmem odgovor.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mene pri vseh vrstah rastlinjakov najbolj matra napenjanje folije. Preizkusila sem že vse sorte: od bambusovih palic, do tehle vodovodnih cevi. Vse je super, do prvega naliva, ko so se začeli nad prečnimi povezavami delati mehurji, polni vode, ali pa do prvega hujšega vetra, ko je vse skup odneslo ne meneč se za talne obtežitve. Edino, česar se še nisem lotila, so loki iz armaturnih mrež. Zdi se mi, da bi bili ti še najboljši. Recimo metrski pokončni stebrički, na katere bi pritrdila mrežo. Čeprav mi je tale varianta, ki je je prilepila notranjka, še bolj všeč, rabiš pa seveda večjo mrežo.

Proti vetru je pa pri meni edina učinkovita zaščita na vsake dva metra močan trak čez folijo, ki je na koncu trdno pritrjen na obtežitev (betonska opeka).
papa

Odgovor Napisal/-a papa »

Tole pa je rastlinjak, ki je identičen mojemu iz pocinkanih cevi in z njim ni nič narobe ne v dežju ne v snegu in vetru... so pa klasične dimenzije širine 5m in poljudno dolžino Wink
_________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

aladin je napisal/a:

Sem poslal Elvisu mail, javim ko prejmem odgovor.

Elvis mi je odgovoril, da ne priporoča kupol, ker je potrebno les res dobro impregnirati, da je življenjska doba vsaj približno zadovoljiva. Cena 4,8m ogrodja s postavitvijo vred je okrog 1000 eur.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tekom let sem ugotovila, da se sadike najlepše razvijajo v tunelu na vrtu. Lepše kot v balkonskem rastlinjaku, ki je osončen in osvetljen le s 3 strani in še to najbolj spredaj. Tunel je imel žal dve veliki pomanjkljivosti: prva, da mi je zasedal gredo, ki bi jo rada zasadila ali zasejala, drugo pa, da je bilo zračenje zamudno in nenatančno, odpiranje ob zalivanju in podobnem pa zoprno. Zraven ga je bilo pa treba še porajkljati (pomeni: trdno povezati in privezati) , da ga ni odnesel veter.

Zato so sem se letos odločila za mini toplo gredo iz Lidla. S funkcionalnostjo sem zadovoljna, pravzaprav zelo, z izdelavo pa malo manj, sploh, ker tako zelo poceni tudi ni bila. Da je vse skupaj bolj nežno in krhko sem pričakovala, da bodo plošče padale iz alu okvirjev pa ravno ne Rolling Eyes . No, pa saj smo vrtičkarji improvizatorji navajeni še kaj hujšega.

Da je mrzla zemlja ne bi preveč hladila, sem na dno dala kar tisto plastično embalažo, v katero je bila zavita, čez njo pa še črno folijo, da se čez dan hitreje segreje.

Zračenje (ročno upravljano seveda Wink ) je zelo priročno. Proti nočnemu hladu sem pa zlepila skupaj pregrinjalo iz mehurčkaste folije - spet reciklaža ovojnega materiala iz raznih pošiljk.

Takole izgleda:

z nočno srajčko - temperatura v gredi zjutraj ob 8.uri je bila že 15 °C

v dnevni goloti

Izgleda, da jim povsem ustreza. Od paradižnikov so samo balkončkarji, ostalih še nisem sejala.

Poleg pikirancev so notri tudi že vzklili sejančki paradižnikov, paprik, solate in nekaj poskusnih setev druge zelenjave.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Muha, imaš pa super rešitev za označevanje.

Ko zraste pridelek je pribor pri roki. (v primeru da naravni odpove Laughing )
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans je napisal/a:
Muha, imaš pa super rešitev za označevanje.

Ko zraste pridelek je pribor pri roki. (v primeru da naravni odpove Laughing )

Ja, ja, v mojih letih je treba predvidet tudi to . Glej in uči se Wink Laughing Laughing Laughing .
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

In paradižnike in ostalo imaš tudi čez noč notri?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ja in tudi nekaj paprik. Zaenkrat ne pade pod 5 °C. Če bo grozila zmrzal, jih bom čez noč nosila na toplo.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Muha, ne se mučit s prenašanjem, gredo če noč pokrij s kakimi dekami in/ali s kartonom, pa ne bo pomrznilo. Za vsak slučaj, če te je le strah, pa direktno čez pikirance v gredi vrži preko časopisni papir ali kos kovertana. (NO, to je pa že pokritje za zunanjih -8 Wink )

Jaz svoje pikirance letos nič ne ujčkam s kaloriferjem tako kot lani (no, seveda je letos podnevi malo več sončka), za preživetje se morajo kar lepo potrudit, ko jih zjutraj najdem na +2, pa vseeno kar lepo strumno stojijo.

Res pa je, da 0 ali -1 je pa zanje že smrt._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori