Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava semen

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Iz teme o Indigo Rose lepim vprašanje in pojasnilo glede barve semen še semle.

Različne barve semen iste sorte

muha 5. 5. 2014

Spravila sem precej semen in to samo od sadik, ki so bile posajene ločeno od večine. Skupaj 4 sadike Indigo Rose, na koncu vrste Black Krim, 3 metre stran pa Longkeeper.

Sedajle sem pa ob pakiranju semen ugotovila, da so drugačna od tistih, ki sem jih lani dobila od Ivčk. Ivčkina so rumeno-oranžkaste barve in bolj drobna, od teh iz moje lanske letine pa bolj debela in običajne sivkasto-rjave barve.

Sedaj me muči, ali je še nestabilen, ali tako zelo dovzeten za križanje, ali pa so moja semena le skrita v ovojnici???

Ivčk 5. 1. 2014

Muha, pri izgledu semen je vse odvisno od pogojev fermentacije. Kje, na kakšni temperaturi, kako dolgo, količina pulpe in mesa, vse to vpliva na končen izgled semen. In imela sem že vse možne barve odtenke, od skoraj belih semen, bež, temno rumenih, oranžnih, rdečih, zelenih, do temno rjavih. In vsa so normalno kalila.
Znotraj iste sorte, celo na isti rastlini so lahko semena iz različnih plodov zelo različna, zato to o stabilnosti sorte ne pomeni nič.

So pa pri vseh antocijančkih ponavadi kar tipična taka semena, kot jih na svoji fotki kaže htf_lover, torej imajo nekoliko izdolženo obliko in polno rjavkastih lis. Jaz tiste z zelo rjavimi lisami rada že iz previdnosti izločim, zato si najbrž od mene dobila le svetla semena, gladka pa so najbrž zaradi drgnjenja v situ (pri izpiranju), kar povzroči odpadanje dlačic...[/quote]
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

vodenka je napisal/a:
sem pa tudi poskusila s šušilcem za lase saj so pleve šle ven a direktno na mojo glavo ,najbolše naredi narava.

No, kakšne peripetije me še čakajo Confused ko bom prebirala svoje solatno seme. Vedno mi je bila skrivnost, kako to dvoje ločiti. Pa sem sejala kar vse skupaj. Ampak ker nisem vedela, koliko je semena in koliko plev, je bilo ponavadi vse skupaj precej neenakomerno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Nekateta semena je treba pred setvijo dati v hladilnik za par tednov, ne vem, ali je to to [url=http://en.m.wikipedia.org/wiki/Stratification_(botany)]Stratifikacija Wiki[/url]. Drugje se navaja zamrzovalnik, torej krepko pod nulo.
Kaj je res treba narest.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Jaz sem vsa semena dal v zmrzovalnik za nekaj dni. A sem kakšno hudo škodo naredil?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Suha semena prenesejo oboje, kot v naravi, samo je treba imeti pač v hladilniku dalj časa kot v zamrzovalniku. Pri rastlinah, katerih semena so v dormanci, je pač potrebna ena oblika ohladitve, ki pospeši razpad abscizinov (hormonov, zaviralcev kalitve) in potem tvorbo giberelinov (hormonov, pospeševalcev kalitve), saj imajo prav to prilagoditev, ki jim prepreči kalitev na jesen, ko bi mlade kalice propadle v mrazu.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Sadil bom jagode. Na vrečki mi piše v freezer, potem bo to to. Sem pa na netu dobil tudi info, da nikakor ne zmrzovati, čeprav pa večina zahteva freezing.
papa

Odgovor Napisal/-a papa »

A je danes dober dan za presajanje paprik in paradižnikov ?_________________Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine !
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po koledarju Marije Thun ne, bo šele od 13. 3 od 17. ure pa do nedelje 16. 3. do 13. ure. Če ti pa paše ravno danes presajat, bo prav tako dober, kot vsak drug Wink .
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

muha je napisal/a:
Če ti pa paše ravno danes presajat, bo prav tako dober, kot vsak drug Wink .

Lahko takoj podpišem. Glede na to, da jaz NIKOLI ne gledam na te dneve, potem bi mi smelo uspet zelo, zelo malo, mogoče kaj malega, kar po "nesreči" slučajno zadenem.

No, nimam pa nič proti, če kdo gleda na koledar. Dobra misel ob delu pa tudi lahko vodi v uspešnost._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori