Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Veliko je o tej golazni povsod povedanega in napisanega, zlasti o tem, kako se je ubraniti. Pokrivanje z agrokopreno je menda še najbolj učinkovito. Baje rumene plošče ne pomagajo kaj dosti, te so menda bolj le pokazatelj tega, kdaj se pojavi.

Kaj pa če se navkljub vsemu zgodi, da jo 'fašemo'?
Kaj pa takrat naredimo?
Populimo vso čebulo in česen še v rastni dobi ali pustimo zrasti do konca? Ali je na koncu lahko še kaj uporabnega ali muha popolnoma uniči pridelek?
Kako je s tem?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj odgovor bo polovičen. Meni se je čebula tudii po napadu muhe obrasla, a je potem, ko sem jo populila, zgnila v par tednih. Očitno sem s tem, da sem jo pustila dorasti, pomagala mušji zalegi, da se je lahko ohranila tudi v zemlji, ker od takrat na čebulo lahko pozabim.

Torej bi bilo bolje, če bi takoj, ko sem opazila napad, vso populila in uničila (ne na kompost).

Sem pa zadnje čase na par koncih slišala, da ravno zaradi muhe sadijo čebulčke bele čebule in to že jeseni . Te menda muha ne napade. Znanka ima vzporedni gredici bele zdrave in rumene napadene. Morda zato, ker jeseni sajen čebulček spomladi hitreje prične z rastjo in pred napadom muhe povrhnjica že dovolj očvrsti?
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Darso, vem, da je pravila, da ob sajenju čebulčke namoči v škropivu Confidor in jih potem posadi. Načeloma je dobro čebulo, ko se ji začnejo zvijati listi (to je navadno znak), poškropiti s tem škropivom in potem to čebula vskrka in naj bi se obranila pred muho (to sem letos jaz storila, zaenkrat je v redu, nekaj manjših čebul je pač propadlo in sem jih populila).

Lahko bi tudi gredico zalila s škropivom, če jo škropiš, pazi da to počneš zvečer, ker je precej strupen za čebele.
Irenca

muha je napisal/a:
Očitno sem s tem, da sem jo pustila dorasti, pomagala mušji zalegi, da se je lahko ohranila tudi v zemlji, ker od takrat na čebulo lahko pozabim.

Sem tudi že slišala praviti, da ko imaš enkrat porovo zavrtalko, da jo imaš potem vsako leto, ker ostane jeseni v zemlji.
Kaj pa če je s čebulo morda tudi tako - torej, da v vsakem primeru ostane v zemlji, tudi če jo kmalu populiš?
Irenca

Pika, ali kaj veš, kliko je ta Confidor 'prijazen' naravi? Za čebele si omenila, kaj pa drugače?
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Moja mama poliva po tleh tudi namočene koprive in sveže mleko. Oboje zmeša skupaj in zalije. Papriko, paradižnike, peteršilj, čebulo, fižol - kar je ušivo. In to večkrat ponovi. Jaz pa ko porežem zelišča to namočim v 100 l sod pustim par dni. Rečim z vodo in zalijem po celem vrtu. Ampak letos mi vrt uničujejo polži. lp_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

Confidor je zelo strupen. Jaz ga uporabljam samo v steklenjaku za uničevanje vataste uši in rdečega pajka.
Na vrtu ne uporabljam škropiv proti ušem in proti drugim škodljivcem, zato narava sama poskrbi za ravnovesje.
Priporočam, da med čebulo postavite rumene lepljive plošče.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Jaz pa priporočam, da jo posadite med cvetlične grede, tako je muhe ne bodo opazile. Seveda velja samo za manjše količine._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
mrmracka

Odgovor Napisal/-a mrmracka »

muha je napisal/a:
da ravno zaradi muhe sadijo čebulčke bele čebule in to že jeseni . Te menda muha ne napade.

Muha, če misliš belo čebulo majski srebrnjak, na žalost ne drži, da ga muha ne bi napadla. Še vedno imam pred očmi veliiiiiko košaro srebrnjaka, ki sem ga morala, dve leti nazaj, zavreči. Šmrk, šmrk Sad_________________mrmracka
Odgovori