Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sršen - Vespa crabro

MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

V naših koncih zadnje čase probleme s sršeni varno rešujejo gasilci.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem ob pobiranju sadja naletela na izkopano gnezdo sršenov, velikosti okrog 10 litrov, z nekaj ostanki satja. Vprašala sem lastnika sadovnjaka, kako se jih je lotil, pa mi je povedal, da se mu jih sploh ni bilo treba. Vse delo je namesto njega ponoči opravila lisica . Velja prepričanje, da lisica najprej gnezdo zmoči z urinom, potem se ga pa loti z vrha in sproti koplje in večerja.
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

To bi rad videl lisico kako ščije po ptičji gnezdilnici 5 metrov od tal.
bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Mene še nobeden ni pičil, napravili pa so mi ogromno škode na našiju, če jih ne bi lovil z vabami bi mi požrli vse.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Peter, zakaj pa ne? Tudi lisice niso več, kar so bile Wink, pristaviš lojtro pa gre Laughing Laughing Laughing . No, tisto gnezdo, ki ga opisujem, je bilo v travni ruši, seveda.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Domači sršeni - zaključek zgodbe

Eh, ob vseh skrbeh kaj narediti s sršenjim plemenom, je dileme razčistila narava. Z mrazom so sršeni izginili Rolling Eyes

Takole so se še širili konec poletja, ko so premajhno hišo poskušali razširiti; kar brez gradbenega dovoljenja Very Happy .

Prizidek ni dobro prenesel zime, sicer pa tudi slovenski gradbinci zadnja leta niso nič boljši Cool Laughing

Notri je gnezdo kar dobro ohranjeno. Hči je predlagala, da notranjost ohranim in konzerviram.

Sem jo vprašal ali naj novim gostom v sršenjem hotelu napeljem še toplo vodo Cool Wink

LP_________________mfranc
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdrav. Takšnih pogledov sem vajen, mislim reči črnograditeljev. Pri meni jih je kar precej v sadovnjaku, zlasti pa so si prisvojili večjo hišico, ki sem jo pred leti napravil za kakšno vrsto od manjših "sov". (čuk, skovik - karkoli) Napravil sem sicer dve, a kot že rečeno so si eno prilastili.
Kar želim povedati je to, da gnezdo iz te hišice (in še druga, če so na dostopnem mestu) vsako jesen ali konec poletja nekaj izropa in uniči. Gnezdo je razkopano, po tleh pa je opaziti le kakšnega zmedenega sršenjega "reveža". Ali ne obstajajo neka vrsta ujed, ki ropajo sršenja gnezda? Morda kdo ve?

Mimogrede, v drugi hiški je lansko poletje občasno bival skovik. Človek je v trenutku poplačan, ko se stvar vsaj delno "prime". Trud in začudeni pogledi okolišanov, češ kaj pa boš z brunarico na hrastu so v trenutku pozabljeni.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
... češ kaj pa boš z brunarico na hrastu...

Se da videti kakšno slikco? Tudi če brez stanovalca Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans je napisal/a:

Kar želim povedati je to, da gnezdo iz te hišice (in še druga, če so na dostopnem mestu) vsako jesen ali konec poletja nekaj izropa in uniči. Gnezdo je razkopano, po tleh pa je opaziti le kakšnega zmedenega sršenjega "reveža". Ali ne obstajajo neka vrsta ujed, ki ropajo sršenja gnezda? Morda kdo ve?

SRŠENAR.

Moram priznati, da sem od prebiranja tele teme dalje veliko tolerantnejša do sršenov - celo tistih, ki si delajo gnezda na mojem podstrešju. Ne taka velika, so bolj samotarji, vsako leto opažam več gnez velikih za eno moško pest.

mfranc: čudovito, škoda bi bilo, če pojava ne bi dokumentiral.
Odgovori