Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Preureditev iz okrasnega v zelenjavni vrt
-
- Site Admin
Preureditev iz okrasnega v zelenjavni vrt
(Prenos iz arhiva)
Oddeljeno od TULE
muha
Upam, da nisem tečen, bi pa še enkrat izpostavil, da ti lahko pri takšni zemlji pomagajo otrobi.
Če jih prej se naseliš z mikrobi si zmagala, sicer pa ni nujno.
Preprosto jih vmešaš v zemljo, tako kot šoto recimo.
Lepo zgleda!Nazadnje urejal/a zuf 17 Mar 2014 20:41; skupaj popravljeno 1 krat
muha
Ivčk je napisal/a: |
Uresničujejo se naši načrti o ustvarjanju zelenjavnega vrta. Kot je bilo za pričakovati, je zemlja na nekaterih mestih zelo slaba, peskasta in kamnita, zato bomo na tistih delih kopali globlje. Treba bo še nabaviti eno prikolico dobre zemlje za po vrhu, potem pa pride še šota in gnoj... Ribnik je že odstranjen, mož je bil res zelo priden . Sliko sem dala v prvi prispevek moje teme... |
Upam, da nisem tečen, bi pa še enkrat izpostavil, da ti lahko pri takšni zemlji pomagajo otrobi.
Če jih prej se naseliš z mikrobi si zmagala, sicer pa ni nujno.
Preprosto jih vmešaš v zemljo, tako kot šoto recimo.
Lepo zgleda!Nazadnje urejal/a zuf 17 Mar 2014 20:41; skupaj popravljeno 1 krat
zuf je napisal/a: |
Upam, da nisem tečen, bi pa še enkrat izpostavil, da ti lahko pri takšni zemlji pomagajo otrobi. Če jih prej se naseliš z mikrobi si zmagala, sicer pa ni nujno. Preprosto jih vmešaš v zemljo, tako kot šoto recimo. Lepo zgleda! |
Oh, zuf, nikakor nisi tečen, hvala ti za nasvet
Tudi jaz bi ravno tako kot Bobolino vprašala, kje najceneje dobim večjo količino otrobov. Nekaj bokashi posipa (pribl. pol kilograma) imam še doma, bi to zadostovalo za naselitev z mikrobi?
Imam pa namen uporabiti tudi nekaj bal šote, kompostiran hlevski gnoj in nekaj vreč kupljene dobre zemlje za površinski sloj. Zato, da bom lahko že letos kaj sadila, v globino bo pa trajalo, da se zemlja izboljša. Pa saj imam časa, vse dokler je ostali del vrta funkcionalen
Hvala za kompliment!! Tudi meni je všeč, zdaj ko je že nekako podobno vrtu _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Živjo.
Otrobe se dobi na kmetijskih zadrugah, tukaj v Litiji prodajajo 35 kilsko vrečo po 9€.
Smo včeraj bli s kravžljem skupaj, on je kupil manjšo količino in sicer v mlinu po kilo za 25 centov... na zadrugah se mi zdi, da ne prodajajo manjših količin.
Kar se tiče naseljevanja mikrobov je odvisno koliko vreč boš želela vmešat na vrt.
Lahko zračunaš približno količino, jaz bi vsaj 1 cm sloj po vrhu zemlje nasul in potem vkopal v zgornjih 30 cm in to takrat, ko bo večina del na vrtu že končanih.
Mi smo na površini 6 kvadratov pokrili z 1cm slojem in porabili približno eno šajtrgo otrobov, kar je približno polovico 35 kilske vreče.
Suhe otrobe sem dal v šajtrgo, v 13 litrih vode zmešal 4 žlice BIMa in nato navlažil, dobro mešal, potem je pa šlo takoj na vrt.
V tvojem primeru bokashi posip zmešaj z otrobi in vse skupaj navlaži z sladkano vodo.
Pol kile bokashija bo dosti za 35 kil.
Na tvojem mestu bi poleg bokashija vmešal tudi kakšno kilo komposta, dobro vrtno zemljo ipd.
Otrobe pusti kakšen teden v samokolnici, da se mikrobi razmožijo in jih šele potem mešaš na vrt - vse skupaj bo postalo skupek z belo plesnijo.
Ta skupek boš najbrž lahko v enmu kosu skipala iz šajtrge na vrt, ga drobila in trosila po porvšini.
Je pa zagotovo še kakšna druga varjanta, odvisno od detajlov - če se spomnim kaj boljšega se javim, ampak za zdaj se mi tole zdi super.
Otrobe se dobi na kmetijskih zadrugah, tukaj v Litiji prodajajo 35 kilsko vrečo po 9€.
Smo včeraj bli s kravžljem skupaj, on je kupil manjšo količino in sicer v mlinu po kilo za 25 centov... na zadrugah se mi zdi, da ne prodajajo manjših količin.
Kar se tiče naseljevanja mikrobov je odvisno koliko vreč boš želela vmešat na vrt.
Lahko zračunaš približno količino, jaz bi vsaj 1 cm sloj po vrhu zemlje nasul in potem vkopal v zgornjih 30 cm in to takrat, ko bo večina del na vrtu že končanih.
Mi smo na površini 6 kvadratov pokrili z 1cm slojem in porabili približno eno šajtrgo otrobov, kar je približno polovico 35 kilske vreče.
Suhe otrobe sem dal v šajtrgo, v 13 litrih vode zmešal 4 žlice BIMa in nato navlažil, dobro mešal, potem je pa šlo takoj na vrt.
V tvojem primeru bokashi posip zmešaj z otrobi in vse skupaj navlaži z sladkano vodo.
Pol kile bokashija bo dosti za 35 kil.
Na tvojem mestu bi poleg bokashija vmešal tudi kakšno kilo komposta, dobro vrtno zemljo ipd.
Otrobe pusti kakšen teden v samokolnici, da se mikrobi razmožijo in jih šele potem mešaš na vrt - vse skupaj bo postalo skupek z belo plesnijo.
Ta skupek boš najbrž lahko v enmu kosu skipala iz šajtrge na vrt, ga drobila in trosila po porvšini.
Je pa zagotovo še kakšna druga varjanta, odvisno od detajlov - če se spomnim kaj boljšega se javim, ampak za zdaj se mi tole zdi super.
MARIJAV je napisal/a: |
Otrobe bi po mojem najceneje in v večji količini dobila v kakem mlinu. Nekoč so otrobe prodajali v zadrugah v takih velikih debelih papirnati vrečah, uporabljali so se kot krmilo za prašiče...zdaj pa najbrž tega ni več. (ojej, spet sem pri "nekoč"...) |
Seveda jih pridajajo, vreče so včasih 25 kg ali pa tudi večje, odvisno od dobavitelja. Prav vsaka trgovina Kmetijske zadruge jih ima.
O, super, bom probala tako narediti. Edino, česar se bojim, je da bi naša požeruhinja Ayla potem to šla jest. No, pa naj, se bo zbruhala in zdriskala pa si bo morda enkrat za spremembo zapomnila, kas sme in česar ne _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Zuf pozdravljen
Ali mora biti samokolnica s tisto mešanico potem pokrita in s čim jo lahko pokrijem.
Mislim, da sem za njivo malo pozna, ker mora to lmalo zoret. Sprašujem pa te, če lahko ta posip dodajam kasneje, morda ko bom krompir okopavala.
Pa če je ta posip primeren za vse vrtnine, tudi za česen in čebulo.
Hvala ti za odogovor, k jutrišnjem dnevu pa čimmanj mučenja v pravem pomenu besede, sicer pa ti želim obilico vsega prijetnega
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Ali mora biti samokolnica s tisto mešanico potem pokrita in s čim jo lahko pokrijem.
Mislim, da sem za njivo malo pozna, ker mora to lmalo zoret. Sprašujem pa te, če lahko ta posip dodajam kasneje, morda ko bom krompir okopavala.
Pa če je ta posip primeren za vse vrtnine, tudi za česen in čebulo.
Hvala ti za odogovor, k jutrišnjem dnevu pa čimmanj mučenja v pravem pomenu besede, sicer pa ti želim obilico vsega prijetnega
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...