Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Leucojum - veliki zvonček, kronica
-
- Site Admin
Leucojum - veliki zvonček, kronica
(Prenos iz arhiva)
Rod čebulnic, prezimno do zmrzalno trdnih. Nekatere rabijo polsenco in vlažno zemljišče, druge sonce in odcedna tla. Množimo jih z delitvijo, jeseni tudi s semeni.
Poznamo poletni veliki zvonček (L.aestivum), jesenski veliki zvonček (L. autumnale), L. roseum in pomladanski veliki zvonček L. vernum.
L. vernum
Poznamo poletni veliki zvonček (L.aestivum), jesenski veliki zvonček (L. autumnale), L. roseum in pomladanski veliki zvonček L. vernum.
L. vernum
-
Jaz ga pri nas razen spomladi, še nisem opazila. Mogoče - kakšen primerek tudi poleti pa sem mislila, da je zapozneli pomladanski, ampak jeseni pa prav zagotovo, da še ne.
Doli res bo treba priti enkrat pogledat, tisti tvoj naravni rezervat vsakovrstnih rastlin.
Res me zanima, koliko rastlin bi sploh prepoznala. Bi morala iti z menoj tudi stara postaja, da se ne bi preveč osramotila. _________________
Doli res bo treba priti enkrat pogledat, tisti tvoj naravni rezervat vsakovrstnih rastlin.
Res me zanima, koliko rastlin bi sploh prepoznala. Bi morala iti z menoj tudi stara postaja, da se ne bi preveč osramotila. _________________
Sem iskala v enciklopediji latinsko ime za veliki zvonček in tudi jaz prvič ugotovila koliko jih obstaja. Mi je bilo zanimivo, zato sem napisala.
Pri nas so res velika rastišča pomladanskih kapic, na Guni ne uspevajo najbolje. Mi je znanka dala nasvet naj jim, ko jih sadim, podložim najlon, ki bo zadrževal vlago.
Orhy tebe si pa najbolj želim videti na Guni.
Pri nas so res velika rastišča pomladanskih kapic, na Guni ne uspevajo najbolje. Mi je znanka dala nasvet naj jim, ko jih sadim, podložim najlon, ki bo zadrževal vlago.
Orhy tebe si pa najbolj želim videti na Guni.
Velike zvončke sem posadila ob hortenizije pod škarpo, na mestu, kjer se izteka meteorna voda iz dvorišča (vzhodna pretežno senčna stran). Vsako jesen hortenzije in s tem tudi "kronice" dodobra obsujem z listjem. Očitno sem jim na sicer sušni brežini ustvarila primerno okolje, ker lepo napredujejo. Nekaj se jih je celo zasejalo s semeni.
Sejanje s semeni je po mojih izkušnjah dosti bolj težavno, kot pri malih zvončkih. Nekaj zrelih glavic sem posadila na močvirnata tla ob gozdu, kjer nedaleč stran raste naravna kolonija velikih zvončkov, a ni bilo uspeha.
Sejanje s semeni je po mojih izkušnjah dosti bolj težavno, kot pri malih zvončkih. Nekaj zrelih glavic sem posadila na močvirnata tla ob gozdu, kjer nedaleč stran raste naravna kolonija velikih zvončkov, a ni bilo uspeha.
Včeraj sem videl, da prvič poganja popek sejanček. Prede ene tremi, štirimi leti sem dve leti zapored zakopaval glavice ali posamezna semena in zdaj bo prvi cvet. vmes je bil tisti del razrit od krta. Na istem mestu (rob moje grede v senci) sem sejal še žafrane, hrušice (Muscari) in Chionodoxe, pa so letos ostali le ti zvončki...