Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
Po mojem jih mirno razsadiš. Posamezne rastlinice gredo lepo narazen. Sem že probala. Pri presajanju pa probaj ohranit kar največ korenin in naredi globoko sadilno jamico (najbolje s klinom), v katero potem posadiš česen tako, da ga držiš v roki, da je strokec na primerni globini (ne pade čisto na dno luknje), korenine pa na rahlo potisni čisto na dno- Morajo niti kar se da globoko. Medtem, ko držiš tako nameščeno rastlinico, pa luknjo zasuješ s prstjo. Na ta način presajen česen bo utrpel najmanjši stres. Korenine pa bo imel tako globoko, kot če ne bi bil presajen._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Bicikl, ne vem, ali imaš Anko in Mrjav posajena dovolj blizu, da lahko primerjaš tudi barvo listov. Jaz ju imam povsem skupaj in opažam, da je Mrjav opazno bolj rumenozelene barve kot Anka. Jih bom v naslednjih dneh še enkrat poslikala. Ne vem pa ne, ali bo na sliki vidna razlika v barvi, ker res ni nevem kako velika. |
Imam čisto skupaj, tako kot piše na seznamu objavljenem stran ali dve nazaj. Bo pa treba okopati, samo ne vem kdaj, ko pa je treba tudi obrezati drevje in postoriti še kaj drugega, ..... seveda šele po službi
Se pozna razlika v velikosti različnih sort posajenih istočasno. Portugalc prepričljivo vodi in je na nivoju sosedovih, ki so prve sadili mesec dni pred mano.
Se mi zdi, da bomo letošnje leto v spoznavanju česna zelo zanimivo . Na vrtu sem tistega, ki je večji že okopala. Ostalega bom, ko bo dovolj viden. Na njivi ga bom okopala predvidoma drug teden, ko bo čas za korenino. Takrat ga bom tudi potresla s pepelom.
Glede primerjave pa zna biti, da sem preveč dlakocepska. No, bomo videli tekom rasti, ali so kakšne omembe vredne razlike ali ne..._________________naredimo svet lepši
Glede primerjave pa zna biti, da sem preveč dlakocepska. No, bomo videli tekom rasti, ali so kakšne omembe vredne razlike ali ne..._________________naredimo svet lepši
Učene glave pravijo, da ene dvakrat, ne več, ker ima rad mir okrog korenin:D . Jaz to njegovo željo vsekakor spoštujem, he, he-saj veš-lenoba pa take reči... Sem pa letos rekla, da bi ga mogoče prerahljala malo večkrat, ampak res največ 3cm globoko, zato, da se ne bi na njivi poleti spet smilila sami sebi, ko ga bo treba izkopat iz zemlje._________________naredimo svet lepši
Brbr, hvala, bom jih kar razdelila. Kaj pa zastiranje s slamo? Kdaj lahko začnem, glede na to, da jeseni tega nisem storila?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Tu nisem posebno pametna. Eni pravijo, da naj bi se zastrlo takrat, ko se zemlja ogreje in osuši. Po drugi strani pa je za koreninski sistem česna dobro,da je zemlja hladna, ker takrat dela korenine. Ko se zemlja ogreje, preneha s tvorjenjem korenin in se posveti listom in oblikovanju strokov. Če ima slabo razvit koreninski sistem, ker je bilo obdobje hladne zemlje prekratko, potem ne more črpati dovolj hrane. Posledično je glavica manjša. Če gledam s tega vidika, bi rekla, da ga zastri takoj-da bo zemlja ostala hladna.
Pri meni je čez zimo velik del zastirke strohnel. Tako je zemlja zastrta z zelo tenko plastjo, ponekod pa zastirke ni več. Rudi, ko sem ga en del okopala, se je zastirka zmešala z vrhnjo plasto prsti. Zdajle zastirke ne bom obnavljala, bom pa verjetno med česen posejala nekaj motovilca, ki bo kasneje poskrbel, da bo zemlja lepo pokrita. Motovilec potem kar pulim iz zemlje in tako obenem še malo razbibam-prerahljam zelmjo okoli česna. Tako bo na vrtu.
Na njivi pa je zastirka sena še kar konkretna. Tu med česnom odganja trava, ki jo bom med sezono rezala, delno pulila in polagala okoli česna in tako obnavljala zastirko. Trudila se bom, da bo zastirke dovolj, ker na njivi nimam možnosti zalivanja, pa tudi zemlja se pod zastirko ohranja bolj rahla, kar mi je pomembno pri pobiranju česna._________________naredimo svet lepši
Pri meni je čez zimo velik del zastirke strohnel. Tako je zemlja zastrta z zelo tenko plastjo, ponekod pa zastirke ni več. Rudi, ko sem ga en del okopala, se je zastirka zmešala z vrhnjo plasto prsti. Zdajle zastirke ne bom obnavljala, bom pa verjetno med česen posejala nekaj motovilca, ki bo kasneje poskrbel, da bo zemlja lepo pokrita. Motovilec potem kar pulim iz zemlje in tako obenem še malo razbibam-prerahljam zelmjo okoli česna. Tako bo na vrtu.
Na njivi pa je zastirka sena še kar konkretna. Tu med česnom odganja trava, ki jo bom med sezono rezala, delno pulila in polagala okoli česna in tako obnavljala zastirko. Trudila se bom, da bo zastirke dovolj, ker na njivi nimam možnosti zalivanja, pa tudi zemlja se pod zastirko ohranja bolj rahla, kar mi je pomembno pri pobiranju česna._________________naredimo svet lepši
Jaz uporabljam orodje, ki sem ga kupila pri Sepu Holzerju. Najbolj je podobno kavlju s ploščatim rezilom. Odkar imam to orodje (eno z daljšim kavljem za generalno rahljanje zemlje in eno s krajšim kavljem za okopavanje), ne uporabljam nobene motike ali kakega drugega orodja za rahljanje več._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Jaz uporabljam orodje, ki sem ga kupila pri Sepu Holzerju. Najbolj je podobno kavlju s ploščatim rezilom. Odkar imam to orodje (eno z daljšim kavljem za generalno rahljanje zemlje in eno s krajšim kavljem za okopavanje), ne uporabljam nobene motike ali kakega drugega orodja za rahljanje več. |
Ali bi bila voljna to reč ob priliki poslikati? Me zanima kako zgleda.