Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gojenje paradižnika na balkonu

crtj-admin
Site Admin

Gojenje paradižnika na balkonu

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Mislim, da bi bilo fino v temo o vzgoji paradižnika dodato objavo o specifikah vzgoje na balkonu. Predvsem glede posode (globina in širina), zastiranja zemlje in senčenje posode, da je sonce ne zakuha....
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Res, naštel si glavne probleme.
Jaz sem lani imela dva v enem loncu (premajhnem, seveda) in sem imela precej dela z zalivanjem. Sem ga pa senčila z marelo, ki sem jo nabavila zaradi rož, ki so že nekaj let sredi poletja kljub zalivanju začele slabo delati.
Se je dobro obneslo. Zadnja dva, zelo lepa in zdrava, sem pobrala konec novembra.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Oldi

Balkon ima bočni betonski steni povsem do ograje, streha je pa do roba betone oziroma toliko, da pokriva balkon. Razmišljam, da bi dal posode na zunanjo stran ograje, ker je tam več svetlobe, predvsem pa vetra, ki hladi predvsem lonec in zemljo. Kriza je, ker gre za 4. (zadnji) štuk in če komu kaj pade na glavo se vsi heci nehajo.
Če so pa posode znotraj, je veliko bočne sence (balkon je na južni strani nekoliko obrnjen proti vzhodu), pa že sredi popoldneva je v senci strehe.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Jaz sem imela veliko loncev na terasi,na balkonu in v balkonskem koritu.
Nikjer nisem loncev senčila,pokrivala,...
Lonci so navadni,iz rjave plastike nekje 30x 30 cm .Višina mogoče isto.

Je pa tako:večja posoda -boljša rast.
To se je zelo dobro opazilo pri
http://forum.gartlc.si/gartlc-about828.html
Veliko lepši je bil v malo večjem koritu.

Tegale pa sem imela direkt na terasi,včasih je bilo stopinj skoraj 40,sploh kjer je sonce cel dan in tudi od stene odbija vročino nazaj.

http://forum.gartlc.si/gartlc-about1279.html_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Paradižnik je ljubitelj suhe vročine, prenese kar nekaj suše, če ima močan koreninski sistem in če ga od začetka navajamo na bolj sušne razmere, saj tako razvije liste z bolj debelo kutikulo. kako bi pa sicer preživel, recimo, na poljih Sicilije?
Ni pa odveč zastreti prsti v loncu, saj se tam izgubi veliko vode povsem brez potrebe.
Oldi

S čem je najbolje zastirati, razmišljam
- alu folija čez zemljo bi sicer vse odbila a tudi kaj požgala - alu folija lahko fokusira svetlobo navzgor v paradižnik.
- alu folija po obodu lonca izpostavljenega soncu, to je tehnično gledano optimalno
- belo pobarvani lonci kjer so izpostavljeni soncu + super estetska rešitev
- nekaj belega, recimo PVC vrečke čez lonec + tudi vlago bi zadržalo??
- nekaj bolj čvrstega, kar bi stalo poševno in zastiralo sonce da ne pade na lonec in zemljo
- gost plevel
- glede izkušnje z borovnicami, bi bile smrekove iglice fajn - kisajo zemljo, ali to kaj moti?
- žaganje - ni dobro ker tvori skorjo in ne moreš zalivati
- mulč lubje - je temno in dodatno segreva zrak
aljaž

Odgovor Napisal/-a aljaž »

Jaz sem lani uporabil kar glinopor pa se je vredu obnesel...
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Oldi je napisal/a:
S čem je najbolje zastirati, razmišljam
- alu folija - belo - PVC vrečke - plevel - smrekove iglice - žaganje - mulč lubje

slama, meni se super obnese. Še jeseni jo poberem - pograbim, tudi drobne delčke skupaj z zemljo potem v škafu "operem" Shocked in jo spet uporabim naslednje leto. V bistvu, ni je zastirke čez slamo.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Lani sem imela lubje, se je dobro obneslo, vsekakor je svetlejše od črne zemlje, meni se ni pregrevalo.
Odgovori