Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vinogradniška breskev
Ivčk, lep pozdrav!
Prepričana si, da je tvoja breskev KREPKO obrezana? Trdim, da daleč premalo! Vem, rada bi čimprej videla plodove, a moraš vsaj še vsako drugo vejo izrezati + še eno. Torej, pusti največ tri neprikrajšane (čimbolj na redko). Tudi prikrajšane izreži vsako drugo, sicer boš imela neosvetljeno krošnjo, ko jo obrastejo listi. Upam, da ti nebo zamerila obremenitev s plodovi, že prvo leto. Verjami, breskve imajo rade močno rez. Po tem so bolj zdrave, plodovi so debelejši, okusnejši in lepši, samo drevo pa ima daljšo življensko dobo.
To so moje izkušnje, saj mi je ena doživela 30 let. Pa veliko uspeha!
Prepričana si, da je tvoja breskev KREPKO obrezana? Trdim, da daleč premalo! Vem, rada bi čimprej videla plodove, a moraš vsaj še vsako drugo vejo izrezati + še eno. Torej, pusti največ tri neprikrajšane (čimbolj na redko). Tudi prikrajšane izreži vsako drugo, sicer boš imela neosvetljeno krošnjo, ko jo obrastejo listi. Upam, da ti nebo zamerila obremenitev s plodovi, že prvo leto. Verjami, breskve imajo rade močno rez. Po tem so bolj zdrave, plodovi so debelejši, okusnejši in lepši, samo drevo pa ima daljšo življensko dobo.
To so moje izkušnje, saj mi je ena doživela 30 let. Pa veliko uspeha!
Hehe, saj vem, da ni krepko obrezana, samo v primerjavi s tem, kakšna je bila prej, je zdaj manjka več kot polovica.
O rezi breskev se seveda še učim in prav vsak nasvet mi zelo prav pride, zato sem ti iz srca hvaležna tudi za tvojega. Vsekakor ga bom upoštevala, pred še krepkejšo rezjo pa sem se vseeno želela prepričati, da bodo preostali poganjki sploh odgnali. Zato sem jih pustila nekoliko več.
Koliko predlagaš, naj bo za bodočo krošnjo nosilnih vej? Rada bi krošnjo obdržala nižje, in zelo odprto, torej kotlasto, da bo obiranje lažje in osvetljenost optimalna...
Vsekakor je želja po plodovih velika, ker že nekaj let nisem jedla domačih breskev, a te bom ubogala in pustila le nekaj rodnih vej za letos. Še enkrat hvala!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
O rezi breskev se seveda še učim in prav vsak nasvet mi zelo prav pride, zato sem ti iz srca hvaležna tudi za tvojega. Vsekakor ga bom upoštevala, pred še krepkejšo rezjo pa sem se vseeno želela prepričati, da bodo preostali poganjki sploh odgnali. Zato sem jih pustila nekoliko več.
Koliko predlagaš, naj bo za bodočo krošnjo nosilnih vej? Rada bi krošnjo obdržala nižje, in zelo odprto, torej kotlasto, da bo obiranje lažje in osvetljenost optimalna...
Vsekakor je želja po plodovih velika, ker že nekaj let nisem jedla domačih breskev, a te bom ubogala in pustila le nekaj rodnih vej za letos. Še enkrat hvala!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk bravo! Pravilno razmišljaš, zato ti toplo priporočam ogled videa: "Obrezovanje breskev (z Golico na vas)" , ki sem si ga ravnokar ogledal. Za mene najboljši prikaz in obrazložitev, do sedaj. Za začetno obliko ti bo morda pomagala slikica iz mojega prispevka od 4.jan.14, "Vinogradniške breskve". Prvič je rodila po cepljenju (iz prve slike). Na drugi sliki pa je starejša, z dvema sortama (vidna je samo bolj zgodnja veja). Krošnja je nekoliko dvignjena, da me ne moti pri košnji in je skoraj ena sama ravnina oz. "plitki kotel". Skoraj ni kaj videti, breskev pa več kot dovolj. Priporočeni video je na You Tubu. LP.
PS: Skoraj bi pozabil, za prvo etažo so dovolj 3 ogrodne veje (če ti bo pa hudo, pusti še eno, dokler se ne prepričaš, da so 3 res dovolj).
PS: Skoraj bi pozabil, za prvo etažo so dovolj 3 ogrodne veje (če ti bo pa hudo, pusti še eno, dokler se ne prepričaš, da so 3 res dovolj).
Hvala ti za tole, sem si šla takoj ogledat posnetek in sem čisto navdušena. Priznam, da zdaj vse veliko bolj razumem! Čeprav sem pregledala še enkrat vso temo, ne najdem tvojega omenjenega prispevka in sličice. Je morda v drugi temi?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Oh, kako sem pa to spregledala? :
Krasna breskev, ni kaj! Točno take krošnje si želim. A prav vidim, da nima poganjka, ki bi služil kot vrh, oz. gredo vse veje v stran?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Krasna breskev, ni kaj! Točno take krošnje si želim. A prav vidim, da nima poganjka, ki bi služil kot vrh, oz. gredo vse veje v stran?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Prav vidiš. Imam največ dve etaži, tj. toliko, da najvišje ležeče plodove poberem stoje, brez uporabe lestev. Če se spomniš iz videa, breskev je treba kar naprej zniževati, saj venomer sili v višino. Po nekaj letih je celo druga etaža odveč, ker se ogrodne veje iz spodnje etaže toliko razrastejo, da je bolj smiselna kotlasta oblika. Skoraj ni za verjeti!? Saj boš videla. LP!
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
dedek je napisal/a: |
Ivčk bravo! Pravilno razmišljaš, zato ti toplo priporočam ogled videa: "Obrezovanje breskev (z Golico na vas)" , ki sem si ga ravnokar ogledal. Za mene najboljši prikaz in obrazložitev, do sedaj. Za začetno obliko ti bo morda pomagala slikica iz mojega prispevka od 4.jan.14, "Vinogradniške breskve". Prvič je rodila po cepljenju (iz prve slike). Na drugi sliki pa je starejša, z dvema sortama (vidna je samo bolj zgodnja veja). Krošnja je nekoliko dvignjena, da me ne moti pri košnji in je skoraj ena sama ravnina oz. "plitki kotel". Skoraj ni kaj videti, breskev pa več kot dovolj. Priporočeni video je na You Tubu. LP. PS: Skoraj bi pozabil, za prvo etažo so dovolj 3 ogrodne veje (če ti bo pa hudo, pusti še eno, dokler se ne prepričaš, da so 3 res dovolj). |
UUUU, dedek, tole je pa bilo odkritje zame, hvala tudi za video, še nekaj minut pa bo jutri in moja vinograniška ob svojo bujno frizuro!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
dedek je napisal/a: |
Če ti nebo težko, prosim poslikaj jo še kdaj, ko se bo obraščala. Veš, jaz sem sadil vinograd in različno sadje. Učil sem se iz literature, pa sem marsikje prehitel "rojene" vinogradnike in sadjarje. Če imaš voljo, vse gre. Učimo se pa tako celo življenje. Veliko uspeha želim. |
Evo me,prišla z vasi, breskvica obrezana in obrezovanje zabeljeno s prepirom(PREEEVEEEČ)
No, sedaj pokažem slabši polovici video, včeraj je en film gledal pa ni imel "časa"pogledat.
Slikic pa ne znam limat, sem pa videla tukaj navodila, kako se to naredi, ker pa sem računalniško nepismena, so lahko navodila zaradi mene tudi culukafrščini, razumem enako! _________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.