Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Coffea arabica - kavovec

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
lpmami, tudi sama imam nekaj gnojil v prahu oz. kristalih in nič kaj ne kompliciram. Mislim si, da je v zemlji tudi nekaj vlage, ki jih bo pomagala raztopiti do konca, samo malo bolj počasi.

Kar je lahko samo plus, saj se rako postopnjeje sproščajo minerali in se ne odplavljajo z vodo.
Zana

Odgovor Napisal/-a Zana »

V torek, 18.2. me je član foruma Peter razveselil s plodovi Arabskega kavovca. Plodove sem previdno razpolovila in prišla do semen. Zanimivo, v enem plodu je bilo samo ene seme, v enem pa kar tri. Ponavadi pa plodovi skrivajo dva semena.

Na internetu sem prebrala malo napotkov za setev in vzgojo te rastline. Svetovano je, da se semena čimprej vtaknejo v zemljo, namreč bolj ko suha, manjša je kaljivost. Tako sem naredila. Lončke sem zaradi boljšega zadrževanja vlage, ki jo semena nujno potrebujejo za kalitev, prekrila s kuhinjsko folijo.
Sedaj pa težko čakam na male rastlinice, ki pa ne bodo prilezle ven prej kot pa v najmanj treh tednih.

Ko bodo prilezle ven, vam jih z veseljem predstavim, skupaj bomo gledali njihovo rast in kdo ve, mogoče pa kdaj spijemo doma narejeno kavo ;)

_________________You never know how strong you are until being strong is the only choice you have.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Takole skrbno zapakirani so prišli plodovi od Petra do mene:

Tri sem odprla: v največjem so bila celo tri semena, v ostalih dveh pa po dve.

Zdaj pa v zemljo po zgornjih navodilih Razz

Peter je napisal/a:
Res, da so bili plodovi zelo zreli, ampak so neverjetno potemneli v 24-tih urah. Poslani so bili rumeni. Shocked

So pa bili zelo sočni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 21 Feb 2014 01:08; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Sedem semen sem posadila v namočene tablete kokosove "šote". Z belo nitko sem označila semena, ki sem jih oluščila (zanimiva lupinica - kot bi želvici luščila stare ploščice, ki že malo odstopajo, samo da gre pri želvici laže, ker ni spolzko tako kot tale kavna semena), dveh se mi pa ni dalo in sem jih kar potisnila v zemljo, da vidim, kako se bosta obnašali._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

lpmami, glede kelatov - pač iz teorije vem, da jih v naravi rastline kot tudi mikroorganizmi v tleh izločajo ravno zato, ker zelo močno vežejo železo, saj je v prsti kar borba za železo. Zato ni nenavadno, da se slabo topi - mogoče se ga doda le malo ali pa da se potem počasneje sprošča, kot ste že ugotovili...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala vsem za odgovore glede topnosti kelatov. Tudi sama sem pomislila na slabo topnost kot lastnost kelatov, sigurna pa nisem in sem se bala, da nisem slučajno dobila kakšnega slabega izdelka - saj vemo, da ti danes prodajo vse mogoče._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Prvo seme je včeraj vzklilo:

To je bilo oluščeno. Vsadila sem ga 21. februarja, klilo je kar 19 dni. Sem se že malo bala, da ne bo nič. Confused
Zdaj čakam naslednje. Še posebej me zanima, kako bosta vzklili neoluščeni semeni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
turururu

Odgovor Napisal/-a turururu »

Super, moji so pokriti z zemljo in vsak dan gledam. Do danes še nič, je pa še čas, mislim Confused
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Včeraj sem v Šparu videla, da so spet dobili veliko pošiljko kavovca. Ponujajo jih natlačene v lončku s kavnim motivom, za vse skupaj pa hočejo manj kot 3€. Iz takšnih sem jih jaz vzgojila enajst. Pri presajanju so vsi preživeli. Sem jih pa presajala precej postopno, najprej sem "grmiček" rastlinic razsadila v tri kupčke, naslednje leto sem jih spet razsadila, tako da mislim, da so šele tretje leto prišle vsaka v svoj lonček. V začetku so rastle zelo počasi, kar pa mi je čisto ustrezalo. Takoj vsaj ne nastane džungla že naslednje leto, pa sem jih sproti počasi "potalala". Saj meni je dovolj ena. Ali pa začnem znova, ker mi je bolj užitek vzgoja rastlin, ne gojenje kupljenih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tole klitje pa ne gre nikamor! Po šestih dneh je stanje zelo malo spremenjeno:

A gre komu kaj bolj hitro - in kako?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Nazadnje urejal/a lpmami 19 Mar 2014 09:39; skupaj popravljeno 1 krat