Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čajota - Sechium edule
(Prenos iz arhiva)
OPIS
Kratek povzetek iz gornjega linka, debate v nadaljevanju in lastnih izkušenj:
čajote so lahko bodičaste ali gladke, barvne variante od temno zelene do skoraj povsem bele. Užitni so tudi mladi poganjki , listi in celo odebeljene korenine.
Za sprotno rabo je bolje obirati še mlade, pravzaprav jih lahko trgamo od takrat, ko se nam zdijo dovolj velike. Mladih gladkih ni treba lupiti. Za daljše hranjenje jih pustimo zoreti dalj časa. V mrzli shrambi se dolgo obdržijo tudi nedozorele, le tiste, ki so namenjene sajenju, je treba pustiti na rastlini, dokler koža ne otrdi. Predolgo pa spet ne. Ko začne čajota "kazati jezik", je že kar pozno in če je ne bomo takoj dali v hladilnik, bo kmalu odgnala.
SAJENJE: vzamemo najbolje ohranjene plodove. Sredi marca (v osrednji Sloveniji, v Primorju ustrezno prej) napolnimo z odcednim substratom srednje velike posode, plod položimo na vrh zemlje, posodo postavimo nekam na svetlo in srednje toplo (eni priporočajo 20 °C, meni se je dobro obneslo tudi 13 °C). Skrbimo, da je substrat vseskozi rahlo vlažen, ne sme pa biti moker, da plodov ne napade gniloba. Na gredo presadimo, ko se zemlja dovolj ogreje (v osrednji Sloveniji ne prej kot konec maja/začetek junija) V začetku je mlade poganjke priporočljivo zaščititi pred premočnim soncem, da jih ne ožge in s tem zaustavi rast.
SKLADIŠČENJE najbolje se obdržijo na hladnem in suhem, po mojih izkušnjah med 0 in 10 °C. Če je topleje pričnejo prezgodaj odganjati.
UPORABNOST: plod podobno kot bučke cukete ali nadzemna kolerabica, ostalo po trenutnem navdihu.
dodala: muha
Kratek povzetek iz gornjega linka, debate v nadaljevanju in lastnih izkušenj:
čajote so lahko bodičaste ali gladke, barvne variante od temno zelene do skoraj povsem bele. Užitni so tudi mladi poganjki , listi in celo odebeljene korenine.
Za sprotno rabo je bolje obirati še mlade, pravzaprav jih lahko trgamo od takrat, ko se nam zdijo dovolj velike. Mladih gladkih ni treba lupiti. Za daljše hranjenje jih pustimo zoreti dalj časa. V mrzli shrambi se dolgo obdržijo tudi nedozorele, le tiste, ki so namenjene sajenju, je treba pustiti na rastlini, dokler koža ne otrdi. Predolgo pa spet ne. Ko začne čajota "kazati jezik", je že kar pozno in če je ne bomo takoj dali v hladilnik, bo kmalu odgnala.
SAJENJE: vzamemo najbolje ohranjene plodove. Sredi marca (v osrednji Sloveniji, v Primorju ustrezno prej) napolnimo z odcednim substratom srednje velike posode, plod položimo na vrh zemlje, posodo postavimo nekam na svetlo in srednje toplo (eni priporočajo 20 °C, meni se je dobro obneslo tudi 13 °C). Skrbimo, da je substrat vseskozi rahlo vlažen, ne sme pa biti moker, da plodov ne napade gniloba. Na gredo presadimo, ko se zemlja dovolj ogreje (v osrednji Sloveniji ne prej kot konec maja/začetek junija) V začetku je mlade poganjke priporočljivo zaščititi pred premočnim soncem, da jih ne ožge in s tem zaustavi rast.
Jasminka je napisal/a: |
Prikaz vzgoje čajote iz semena sem našla,čeprav mislim, da ste s tem že seznanjeni: https://www.youtube.com/watch?v=AAyUyMeZYNE |
SKLADIŠČENJE najbolje se obdržijo na hladnem in suhem, po mojih izkušnjah med 0 in 10 °C. Če je topleje pričnejo prezgodaj odganjati.
UPORABNOST: plod podobno kot bučke cukete ali nadzemna kolerabica, ostalo po trenutnem navdihu.
dodala: muha
Moja letošnja čajota:
Od bicikla sem preko teje(tea) dobil 2 gladki čajoti. Ena je zgnila in druga je lepo odgnala v posodi z zemljo. V vrt sem jo presadil v začetku maja. Dnevno je glavni vrh rasel dokler se ni pred dobrim tednom to ustavilo. Začela je delat nove vršičke, ki pa rastejo malo počasneje. Posadil pa sem jo ob zid kjer ima jutranje sonce do približno 12-e ure.
Bicikel hvala še 1x.
L.p.
Dinksi
Od bicikla sem preko teje(tea) dobil 2 gladki čajoti. Ena je zgnila in druga je lepo odgnala v posodi z zemljo. V vrt sem jo presadil v začetku maja. Dnevno je glavni vrh rasel dokler se ni pred dobrim tednom to ustavilo. Začela je delat nove vršičke, ki pa rastejo malo počasneje. Posadil pa sem jo ob zid kjer ima jutranje sonce do približno 12-e ure.
Bicikel hvala še 1x.
L.p.
Dinksi
Peter, vidim, da lepo raste. Moji dve sta manjši, ampak računam na toplo vreme in letos sem eni v začetnem delu namenil nekaj dodatno pripravljene zemlje - pravzaprav mešanice šote, uležanega gnoja, perlita, briketov. Dodatno jih mislim zalivat s kakšnim tekočim gnojilom iz kopriv in tekočine organka. Rastejo pa mi v brajdi med trto in imajo le popoldansko sonce. Dopoldansko bi bilo bolje, ampak nimam bolj pametne lokacije.
Predlani sem imel gladko čajoto kupljeno v Angliji pri kitajčkih. Rastla je kot nora, rodila pa nič. Upam, da bo tale Francoska pokazala kaj boljše lastnosti. Sicer pa se moramo na jesen spomniti in v Leclercu naročiti še rumenkasto verzijo gladkih čajot.
Predlani sem imel gladko čajoto kupljeno v Angliji pri kitajčkih. Rastla je kot nora, rodila pa nič. Upam, da bo tale Francoska pokazala kaj boljše lastnosti. Sicer pa se moramo na jesen spomniti in v Leclercu naročiti še rumenkasto verzijo gladkih čajot.
Ja verjetno bodo korenine še pognale. Malo pozno sicer. Me pa zanima kako si skrbela za čajoti do sedaj in v kakšnem stanju sta. Fotka bi pomagala. V principu naj bi posnemali naravni proces, ko čajota pade na zemljo, se mogoče celo malo zarine vanjo in tam odžene na novo.
Sam dam čajote do polovice v mešanico zemlje, ki drži vlago nekako srednje. Skrbeti je potrebno, da je zemlja le rahlo vlažna, sicer utegne čajota prehitro gniti. V lonec sem letos dal najprej mrežico, da sem potem ven potegnil čajoto skupaj s koreninsko grudo. Mrežico sem med sajenjem previdno odstranil.
Sam dam čajote do polovice v mešanico zemlje, ki drži vlago nekako srednje. Skrbeti je potrebno, da je zemlja le rahlo vlažna, sicer utegne čajota prehitro gniti. V lonec sem letos dal najprej mrežico, da sem potem ven potegnil čajoto skupaj s koreninsko grudo. Mrežico sem med sajenjem previdno odstranil.
Fotke žal ne morem naložiti, sem jo že posadila - pa bo, kar bo.
Imela sem ju v kleti. Tako napol sem ju zarila v lonec z vlažno zemljo, pa malo pepela sem posula, ker sem nekje na forumu prebrala, da naj bi pomagalo proti gnitju.
Bom čez čas povedala, kaj bo z njima zunaj. So pa to moje prve čajote ...
Imela sem ju v kleti. Tako napol sem ju zarila v lonec z vlažno zemljo, pa malo pepela sem posula, ker sem nekje na forumu prebrala, da naj bi pomagalo proti gnitju.
Bom čez čas povedala, kaj bo z njima zunaj. So pa to moje prve čajote ...