Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Substrati za vzgojo sadik

Odgovori
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Torej:
meni je lahko govorit ko iz naslonjača pošljem moža v Črno vas
Laughing Laughing Laughing Laughing
Črna vas je seveda velika in sedaj ko gledam račun vidim da sploh ni šel k Dornig na 144
ampak
vrtnarstvo Čož na 175

Torej zemljo imam pravo,samo naslov je drugi Rolling Eyes Rolling Eyes_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Vrtnarstvo Čož je samo nekaj sto metrov naprej od Cvetic, isto na desni strani. Prodajajo precej stvari od Cvetic, cena pa je ista. Včasih se zgodi da pri Cveticah kakšno stvar nimajo (je v naročilu), in je velika možnost, da jo imajo pri Čožu.

LP_________________mfranc
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

zuf je napisal/a:
Zaključek: fino presejana listavka in kompost odlična kombinacija, nikar preveč vermikulita v setveni substrat, zagotovo pa ne čisti vermikulit!
Lp.

Zuf, zopet jaz z mojimi vprašanji. Ne morem pomagat, ampak tako si poln znanja in izkušenj, da te moram vprašati za nasvet. Torej prav lepo sem si pripravila substrat za sejanje iz mešanice listavke, komposta in zeolita. Posejano sem pustila en del zunaj, en del pa notri. In sedaj je nekaj začelo prav veselo rasti in je že visoko. Gre za par rastlinic, ki so visoko pretegnjene in sumim, da gre za zel. Kako razlikovati, kaj je zelenjava in kaj zel. Sploh, ker letos prvič eksperimentiram s sejanjem.

LP_________________Andreja
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ko pa stalno skačem in pišem... Smile Imajo drugi tukaj veliko daljši in bogatejši staž vrtnarstva, jaz sem še dokaj mlad in neumen. Smile
Pred leti je bila to tudi moja težava.
Pomagal sem si tako, da sem na netu ali pa na vrtu pri očetu pogledal slike mladih rastlinic zelenjave.
Dostikrat sem tudi seme poizkusno na veliko sejal v majhen lonček in potem videl večino ter si zapomnil kako izgledajo.
Kaj si sejala?
Glede na to, da se je plevel (najbrž) močno potegnil pazi, da nimaš pretoplo in premalo svetlobe, ker se bo isto zgodilo z zelenjavo, ki si jo sejala.
Mešanica komposta in listavke je zelo bogat setveni substrat in je dobro da so tudi drugi pogoji (predvsem svetloba) optimalni.
Zeolit jaz na tvojem mestu drugič ne bi dodajal v setveni substrat, mogoče potem pri pikiranju, a zelo malo.
Bolje ga je uporabljati na vrtu.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Kaj smo torej ugotovili? Da bi bilo morda smiselno tudi sejati v 'končni' substrat? Morda vseeno dodati nekaj sejalnega substrata? Ali domačih mešanic? Ali le z bogatejšim substratom pospešimo rast sejančkov in je končni rezultat podoben?

Morda preiskusiti tistega, o katerem je pisal Mfranc? Sama ga bom nabavila za vlončene sadike._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Jaz bom pri setvi prisegal na fino presejano listavko in deževnikov kompost v razmerju pol-pol.
Pri pikiranju se priključi oglje, presejana dobra vrtna zemlja, kot osnova še vedno kompost in listavka, v zelo malih količinah dodam malo vermikulita in kamene moke - to mešanico uporabljam tudi pri setvi v posodicah na prostem.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

zuf, s čim pa preseješ zemljo? Imaš to kakšno rešeto, ali obstoja kakšna posebna priprava za presejanje zemlje?_________________
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Very Happy vsi jih imamo doma... plastične gajbice... v trgovini lahko izbiraš med gajbicami z različnimi rešeti.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

To pa res. Na to nisem nikoli pomislila. Super ideja. Jo bom kopirala. Very Happy_________________
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

labia je napisal/a:

...Pri blumenerde ( zemlja za rože) ali balkonske cvetice, sulfinije itd je vseeno če je zemlja "strupena", ker rožic ne jemo.
...

TwityPity je napisal/a:

...
Jaz zase vem, da bom kupoval bioeko zemljo .... , ter jo uporabljal tako za rože kot za zelenjavo, saj se mi ne da sortirati zemlje posebaj za rože in posebaj za zelenjavo....

Za mene je izredno pomembno kakšna je zemlja za rože.

Recimo da je "strupena" in vsebuje težke kovine. Rožice posadiš in lepo rastejo. In potem jh porežeš in vržeš na komostni kup. Prav tako najverjetneje zemljo pri presajanju naslednje leto ne odvržeš na v kontejner ampak na kompostni kup.

In tako si dobil količino x mg težkih kovin, sicer z vmesnim postankom na okenskih policah, v vrt na katerem pa raste zelenjava in jo ješ. In tako leto za letom. Doma sadiš da bi imel zdravo BIO EKO zelenjavo, potem pa si jo zraven nevede zastrupiš.

Zato je za mene vedno primerna le zemlja, ki je za zvrt - pa čeprav jo uporabiš le za rože.
Odgovori