Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen - Allium sativum

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Česen - Allium sativum

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

TEHNOLOŠKA NAVODILA ZA PRIDELAVO ČESNA (Miša Pušenjak)

http://www.kmetzav-mb.si/Tehnoloska_navodila_cesen_2013.pdf

dodala: metuljc

Jesenski česen:

Avtor: TwityPity
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jesenski česen sorte Anka, sem sadila 22 in 23 oktobra lansko leto. Ker je bila dolga zima, je vzklil kasneje (11.3) kot prešnja leta. Danes pa me je razveselil s prvimi cvetnimi popki.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tnudi moj česen je prekrasen, dela že tudi bunkice. Česen, ki je pognal iz semena pa že pulim za jesti, so plodki že veliki ko češnja. Letos si bom pustila še več vršičkov s semeni.

_________________Živeti na podeželju je najlepše!
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

Moj izgleda takole
_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
brbr

Takole pa je izgledala Anka na njivi včeraj - verjetno se bolj malo vidi, ker ji družbo dela veliko trave, katero kolikor se da sproti režem in sekljam za zastirko. Včeraj sem ji še nasula lesnega pepela (pravijo, da v času debelitve glavic česen potrebuje veliko kalija). Kasneje pa jo bom še poškropila z gabezovim gnojilom.
Moram pa rečt, da le tos ni tako lepa kot prejšnja leta. Na njivi je kar nekaj rastlin rumenih ali pša lisastih, vsej skrbi navkljub. bojim se, da je zemlja prekisla inzato ne more črpati hranil. Bomo videli...
Bom pa predvidoma naslednji teden začela rezati cvetne nastavke pri raslinah, ki jih gojim za jesenski sadilni material. Če kdo želi cvetke probati naj se javi.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji_________________naredimo svet lepši
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Primeni je česen zelo slab iz stročka naprej lepo vse zrase po nekem obdobju pa začne ta stroček kar gniti in se vse skupaj posuši predvidevam da mu tako mokro leto ne ustreza.
lera

Ja Brbr jaz sem pa interesent za cvetke, jih bom drugo leto nasadila a to sadiš jesen al spomladi?_________________lp

Lera
brbr

Lera, tile cvetki bodo za jest (kot mlada čebula, drobnjak, ali namesto strokov česna. Če jih kaj ostane, pa jih nasekljam in shranjim v soli in olju. Tako potem uporabljam za kuho namesto strokov čez vse leto). Tisti cvetovi, ki pa jih bom pustila dozoret, bodo zreli takrat kot glavice-torej konec julija (mogoče letos malo kasneje, zaradi znanih razlogov). "Seme", ki je približno kot grah veliko, pa sadim istočasno s stroki 2/2 oktobra in 1/2 novembra. Torej za seme se bova zmenili kasneje....

Vodenka česen ne mara preveč mokrote. Zato svetujejo sajenje na grebene, tako, da voda sproti odteka._________________naredimo svet lepši
lera

Ups sem narobe razumela ja se priporočam za jeseni.
meni se tudi zdi da tale moča ne paše ravno česnu._________________lp

Lera
Odgovori