Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

Ja saj ravno obvljadljivosti je panika. Pa meni ravno to ne znese preveč poleg njive. Lahko v albumu pogledaš nove slike - letos res raste počasi pa še skozi je mokro pa še slikala sem po nalivu ko sem imela čas. Pa ponovno je padala toča med dežjem Evil or Very Mad_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lera, kako lepo imaš urejeno, opleto! palec gor Sem imela v spominu, da imaš njivo, a ne, da imaš tako ogromno. Dobra si, da zmoreš.
Tudi mi imamo od letos še njivo, poleg vrta, ampak ni za slikat. Embarassed Ravno zdajle se odpravljam plet vrt. Embarassed
Koliko sort paradižnikov pa imaš letos?
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
mfranc: napiši kaj o teh PK ploščah - debelina, kje in za koliko, link, kako si montiral, ....

Bicikel, tole je projekt iz lanske jeseni, krepko zamuja - "še sreča da zamuja poletje" Cool Laughing .

Materiali so kompromis med ceno, kvaliteto, uporabnostjo itd.
Kritina" je leksan 4,5 mm, čakal tri tedne in dobil v Termotomu; cca 75 € s prevozom - v ceni tudi ostanek/odrezek od plošč, kar nisem predvideval ... Cool .

Konstrukcija razni alu profili. Ponavadi se aluminija izogibam ker enostavno ni konstruktivni, nosilni metal, razen trdih aluminijev seveda. Tule bo aluminij zadoščal, ker bom pozimi tole verjetno demontiral in pospravil v garažo * .

Nekaj aluminija je k sreči še bilo doma, trenutno v Ljubljani skoraj ni za dobiti alu profilov; Metalka Topniška - franšiza (barvne kovine) je šla cugrund že lani, Merkur ima vse naročeno (mogoče so že dobili Cool ). Torej sem šel v Kamnik, v AlCu, tam imajo precej izbire, profile nažagajo na mero ... Wink .

Vse skupaj sem fiksiral, pripel na obstoječo konstrukcijo za protitočno mrežo, na sliki je to zeleno pobarvano; v glavnem vse jekleni profili, vertikali pa hrastova tramiča 7x7 cm.

Vijaki so bili večinoma doma, za tole sem recimo pospravil ostanke Cool , deloma pocinkani vijaki, deloma INOX. Ocenjujem, da je bilo alu profilov, plus vijaki za nekih 30 €. Aja, pa nekaj pritrdilnih objemk za okrog cevi protitočne konstrukcije, pa jutri še nekaj kovinskih trakov (perforirani, ki jih uporabljajo centralarji za obešala), za dodatno medsebojno fiksiranje in bo verjetno vse skupaj stalo cca 150 €.

LP

* Moram še preveriti varianto, da streha preko zime ostane gor, ampak z dodatnimi, začasnimi podporami od tal. Pa seveda zgoščen raster "špirovcev", tale leksan je vseeno lahkokategorniška zadeva Very Happy ._________________mfranc
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Le kaj bi naš Franci počel, če ne bi stalno nekaj tuhtal, vezal, šraufal..... in pa seveda, če ne bi imel
računalnika , ki mu nudi brez števila informacij in ......_________________
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

mfranc je napisal/a:
* Moram še preveriti varianto, da streha preko zime ostane gor, ampak z dodatnimi, začasnimi podporami od tal. Pa seveda zgoščen raster "špirovcev", tale leksan je vseeno lahkokategorniška zadeva Very Happy .

Mi smo jo letos pustili postavljeno čez zimo, pa dodatno podprto, ne vem, če se je splačalo. Zemlja je potem na pomlad krepko presušena, pa smo zmetavali potem tisti sneg pod streho, da se je tam topil in močil zemljo. Pa letos, ko je bilo včasih več kot 50 cm zbitega snega gor, je bilo treba za vsak slučaj vseeno počistiti sneg dol. Bi bilo verjetno manj dela, če bi jeseni streho pospravili in pustili zunaj samo ogrodje, kot lani.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eh, Orhy, imaš prav; brez kombinirk in šraufencigra nikamor - še k maši ne Cool Laughing .

Pika, pri meni je malo drugače, strehca v bistvu pokriva stezo, dostop do gred, kjer v sezoni postavim lonce. Lojtre na sliki stojijo preko vrste lonicer, ki jim bom ukradel še 20 cm širine grede (iz metra na 0,8 m) in poskusil lonce namestiti v dve vrste.

Še vedno pa moram do zime premisliti, katera varianta mi vzame manj časa ... Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mfranc, hvala za opis. Na sliki izgleda tale lexan precej debelejši. Takole napet bo gotovo zdržal nekaj snega. Bi rekel, da vsaj 20 cm. Če ga je več, ga pa itak lahko potegneš dol. Jaz sem pozimi skakal na vrt in s strehe rastlinjačka vsakič vlekel sneg. Ga je letos bilo toliko, da sem ga kidal tudi stran od sten. Če znotraj ne bi imel dodatnih podpor, bi gotovo lahko rekel bye, bye.....
lera

Plamenka letos imam samo ene 20 sort, testiram pa eno novo sorto in sicer grmičastega iz morja, kjer so mi dali lani plodove in moram videt kako se obnese._________________lp

Lera
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

lera , koliko pa je visok tale grmičast, ki je pri tebi "na preizkusni dobi" ?_________________
lera

ma saj to še ne vem kako se bo pri meni obnašal. Lani je rasel kot grmiček brez opore na morju. jaz sem ga dala kar ob količek in bomo videli bom poročala kaj dogaja_________________lp

Lera
Odgovori