Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

OPIS:

Avtor: TwityPity
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

koncem junija začetkom julija cvetijo, a ne vse rastline. naredi se seme katerega na pomlad poseješ. sama se ne zaseje. ima rada sonce in humozno zemljo. če je suho jo zalivaš. dobro jo je zgodaj na pomlad pognojiti. ima pajkaste dolge korenine katere hitro poškoduješ, če okoli nje globlje koplješ. ena sadika se čez leta razširi, požene stebelca, na več kot 1m.kvad. jaz jih ne zasujem ker ne maram belušev, ta zelen špargelj mi je okusnejši.

šele po 3 letih jo začneš rezati 1cm pod površino zemlje in jo uporabljaš v kuhi. režeš jo do konca junija. jaz sem nehala prej, ker so posamezne veje bile že močno visoke in mogoče zaradi tega cvete prej kot običajno. zelo okusna, lepa in nežna rastlina na okrasni gredi. visoka tudi 1.50 m. moja je stara že 20 let. lpvoda
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Je že kdo letos nabavljal rizome za posadit?

Kako na široko gredo korenine, jih je res potrebno omejevat oziroma prekopavat nasad?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Sem jih ravno včeraj sadila, nekaj sadik stare sorte argenteuil sem dobila v Evrogardnu. Nekaj sadik, mislim da sorta eros pa pri Sivisu, kjer sem kupila jagode. Po 10 se jih lahko najmanj vzame, tri letne sadike so po 1,8 €.

To pa še nisem slišala, da jih je potrebno omejevat oziroma prekopavat, kolikor sem do sedaj vedela naj bi jih ravno čim bolj pri miru puščali, prekopavaš oziroma rahljaš samo zgornjo plast, saj naj bi se sadili precej globoko. (30 cm) Pri meni raste nekaj sadik že nekaj let in vsako leto so debelejši.
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

jaz sem včeraj nabrala prvo kilco Very Happy zdaj pa po moje bo par dni mir, ker so temperature padle...
mi jih osipavamo vsako jesen, ker korenine zelo silijo gor, potem pa jih spomladi zrahljamo, kar po vrhu vrste, da lahko lezejo ven, je pa hudič, ker zemlja nič ne premrzne in kepe sploh ne razpadejo, tako da v sredo imam napad na vrste, da zmehčam prst Very Happy_________________sonček je in .....
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Bi rekel brez prekopavanja in čim več zastiranja.
Ko sem bil še na Krasu, smo kar tistim divjim spomladi porezali posušene rumenkaste nadzemne dele in jih na globoko zastrli s senom v premeru enega metra.
Že tisto leto so bili debelejši in obilnejši kot ostali divji.
Klavdija

Odgovor Napisal/-a Klavdija »

Šparglje je treba osipati kot krompir. Je pa odvisno, če želite imeti bele šparglje je treba hribčke narediti višje, če jih pa uporabljate kot zelene šparglje pa nižje, da poganjek pokuka čim hitreje iz zemlje.

Seveda pa je vse odvisno od tega, katero sorto sadimo!!!_________________Narava je naš največji dragulj!!
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sprašujem če bi bilo možno pri kom dobiti korenine divjega šparglja? Ali pa seme.

Pri nas sicer raste neka divja varianta, a so poganjki izredno drobni (tanki - 2mm). Opazujem primorce, katerih poganjki divjih špargljev so debelejši. Bi rekel, da so nekako v sredini, med žlahtnimi in mojimi.

Posadil bi jih na travnik/gredo.

Kako pa je pri špargljih s cvetjem? Je za njih značilna eno ali dvo domnost? Ti divji, ki rastejo pri meni nikoli ne naredijo plodov. V cvetju, ki je že v teku je opaziti moške in ženske spolne dele, obrodijo pa nikoli. Kakor, da bi bili sterilni. Nesrečneži. Tudi sicer jih ne obletavajo čebele, med tem ko so na žlahtnih abonirane do zadnjega cvetka.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Od jutri naprej jih bodo imeli pri "bodočem astronavtu Mirku". Pakirane po 5kom, 5€. Sorte ne vem..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori