Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebulna muha, česnova muha, porova muha
Klavdija je napisal/a: |
Česen in čebulo in šalotko je priporočljivo imeti pokrito s kopreno dokler sadno drevje ne odcveti, ker potem tudi muha ne dela več škode. Preverjen recept proti čebulni in česnovi muhi pa je čaj iz rabarbarinih listov. Na 1l čaja damo nekje 2 odrasla lista rabarbare, prevremo, nato pa ta čaj zlijemo v zalivalko, kateremu dodamo nekje 6l vode in s tem polivamo že napadene rastline. To pomeni, da že vidimo zvite liste. Čebula oz. česen nato izloči ličinko v liste in dobimo nepoškodovan pridelek. Upam, da bo komu prišlo prav. |
Cmru, probaj zaliti čebulo s čajem iz rabarbarinih listov. Recept je pri česnu. Jaz sem česen zalila s tem čajem in zdaj izgleda mnogo bolje (ne vem sicer ali zaradi čaja, ali pa bi tako in tako dobro rastel, ker je imel muho že kdaj prej, pa ni bilo nič narobe). Zadnjič pa sem izvedela še za en recept, ki ga bom probala jeseni pri poru.
Gre pa takole:
1.5l vode zmešaš z 1 dcl šnopsa in 1 veliko žlico soli. Škropiš za preventivo in kurativo.
Probat ni greh _________________naredimo svet lepši
Gre pa takole:
1.5l vode zmešaš z 1 dcl šnopsa in 1 veliko žlico soli. Škropiš za preventivo in kurativo.
Probat ni greh _________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Cmru, probaj zaliti čebulo s čajem iz rabarbarinih listov. Recept je pri česnu. Jaz sem česen zalila s tem čajem in zdaj izgleda mnogo bolje (ne vem sicer ali zaradi čaja, ali pa bi tako in tako dobro rastel, ker je imel muho že kdaj prej, pa ni bilo nič narobe). Zadnjič pa sem izvedela še za en recept, ki ga bom probala jeseni pri poru. Gre pa takole: 1.5l vode zmešaš z 1 dcl šnopsa in 1 veliko žlico soli. Škropiš za preventivo in kurativo. Probat ni greh |
Kako pa dosežeš da se kaj prime listov? Verjetno se mora dodati še kakšno milo in nekaj maščobe?
Sicer pa se mi zdi ta varianta z žganjem malce draga, če je gredica večja. Ravno včeraj sem testno škropil čebulo in česen z rumenim kristalom, ker nasad kar napada bolezen. Porabil sem 15l škropiva in bi potemtakem s "šnops" ukrepom iztočil 1l destilata.
Morebiti še to, če ima kdo kašno mnenje, še bolje pa vedenje. Zanima me kako je z uporabo detergenta za boljšo oprijemljivost? Zlasti čebula, česen in kapusnice so zelo neugodne za oprijem in je tako nujno (?) dodati nekaj več te reči. Kako pa je potem s temi ostanki na rastlinah. Je to še vedno neoporečno? Sicer dež opravi svoje, pa kljub vsemu. Ravno včeraj sem telovadil in naknadno kapljal in kapljal v škropilnico. Na koncu je bilo za soliden oprijem na česnu in čebuli kar 2 veliki žlici detergenta. Meni je to veliko, na trenutke kar neužitno. Kaj menite?