Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebulna muha, česnova muha, porova muha

Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

brbr, mogoče bo vonj, ampak zaenkrat se ta kombinacija obnesem tj. drugo leto brez čebulne muhe. Mogoče pa je njiva prevelika in se ji ne ljubi iskat Shocked .
Sejem in sadim pa oboje skupaj.
Irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Klavdija je napisal/a:
Česen in čebulo in šalotko je priporočljivo imeti pokrito s kopreno dokler sadno drevje ne odcveti, ker potem tudi muha ne dela več škode.

Preverjen recept proti čebulni in česnovi muhi pa je čaj iz rabarbarinih listov.
Na 1l čaja damo nekje 2 odrasla lista rabarbare, prevremo, nato pa ta čaj zlijemo v zalivalko, kateremu dodamo nekje 6l vode in s tem polivamo že napadene rastline. To pomeni, da že vidimo zvite liste. Čebula oz. česen nato izloči ličinko v liste in dobimo nepoškodovan pridelek.

Upam, da bo komu prišlo prav.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

je potrebno gredo s čebulo že sedaj pokriti s kopreno?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Najbolje ob sajenju._________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Pa smo jo fasali.... kopreni navkljub Crying or Very sad adijo prva čebula v življenju!!_________________Dies diem docet
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz med čebulo posejem korenček,ker se med sebojno varujeta škodljivcev,ter pokrijem z kopreno,odkrijem pa tam nekje okrog 10 maja,oziroma nevarnos muhe bi naj minila ko odcvetijo češnje,potem počakamo še približno teden,med por pa posadim gomoljno zeleno.
Lp iz Prekmurja
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cmru, probaj zaliti čebulo s čajem iz rabarbarinih listov. Recept je pri česnu. Jaz sem česen zalila s tem čajem in zdaj izgleda mnogo bolje (ne vem sicer ali zaradi čaja, ali pa bi tako in tako dobro rastel, ker je imel muho že kdaj prej, pa ni bilo nič narobe). Zadnjič pa sem izvedela še za en recept, ki ga bom probala jeseni pri poru.

Gre pa takole:
1.5l vode zmešaš z 1 dcl šnopsa in 1 veliko žlico soli. Škropiš za preventivo in kurativo.

Probat ni greh Very Happy_________________naredimo svet lepši
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

A mogoče ve kdo, zakaj listi čebule in česna rumenijo in če se da kako pomagati? Muhe zaenkrat še ni opaziti._________________Andreja
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr je napisal/a:
Cmru, probaj zaliti čebulo s čajem iz rabarbarinih listov. Recept je pri česnu. Jaz sem česen zalila s tem čajem in zdaj izgleda mnogo bolje (ne vem sicer ali zaradi čaja, ali pa bi tako in tako dobro rastel, ker je imel muho že kdaj prej, pa ni bilo nič narobe). Zadnjič pa sem izvedela še za en recept, ki ga bom probala jeseni pri poru.

Gre pa takole:
1.5l vode zmešaš z 1 dcl šnopsa in 1 veliko žlico soli. Škropiš za preventivo in kurativo.

Probat ni greh Very Happy

Kako pa dosežeš da se kaj prime listov? Verjetno se mora dodati še kakšno milo in nekaj maščobe?
Sicer pa se mi zdi ta varianta z žganjem malce draga, če je gredica večja. Ravno včeraj sem testno škropil čebulo in česen z rumenim kristalom, ker nasad kar napada bolezen. Porabil sem 15l škropiva in bi potemtakem s "šnops" ukrepom iztočil 1l destilata.

Morebiti še to, če ima kdo kašno mnenje, še bolje pa vedenje. Zanima me kako je z uporabo detergenta za boljšo oprijemljivost? Zlasti čebula, česen in kapusnice so zelo neugodne za oprijem in je tako nujno (?) dodati nekaj več te reči. Kako pa je potem s temi ostanki na rastlinah. Je to še vedno neoporečno? Sicer dež opravi svoje, pa kljub vsemu. Ravno včeraj sem telovadil in naknadno kapljal in kapljal v škropilnico. Na koncu je bilo za soliden oprijem na česnu in čebuli kar 2 veliki žlici detergenta. Meni je to veliko, na trenutke kar neužitno. Kaj menite?
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Rumenijo lahko zaradi preveč ali premalo vode,ali pa zaradi čebulne muhe,oziroma sedaj ličinke ki vrta v njej,muha sedaj skoraj ne leta več,pojavi se spet nekje junija,a je bolj redka kot sedaj.
Odgovori