Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Evo, Papasmrk, še Aye-Aye jo kupi, pa lahko ustanovimo klub prijateljev te fige .
Mogoče pa jo ima še kdo? Zunaj je znana že kar nekaj let; ne vem pa kdaj so jo začeli prodajati pri nas .
Pa še Vrtnarstvo Breskvar jo na spletu učinkovito skriva; ugibam, da jo nočejo prodajati .
LP_________________mfranc
Mogoče pa jo ima še kdo? Zunaj je znana že kar nekaj let; ne vem pa kdaj so jo začeli prodajati pri nas .
Pa še Vrtnarstvo Breskvar jo na spletu učinkovito skriva; ugibam, da jo nočejo prodajati .
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Lovor, tudi sebe sem na hitrico zmešal s Nordland. Med drugim sem pri Hortensis opazil več novitet, med drugim tudi dve sorti, ki naj bi zrastli do 2 m; torej primerni za v lonec. Ampak za dve ni prostora in sem izkoristil tole domačo priložnost. In kupil eno figo, za katero ni prostora . Primerjavo okusov ne upam delati, bog ne daj. Bo več znanega v nekaj letih ... . Moramo pa celinci upoštevati več "detajlov" kot naši mediteranci, en detajl je ta, da naj bi bila bolj odporna za važno klimo; za deževno Ljubljano velik bonus. Podatkov za Nordland figo res ni hudo veliko, ampak če se potrudiš, boš kar nekaj našel. V glavnem jo še kar hvalijo. Največ boš našel na figa forumih, pa ne samo nemških, veliko na francoskih in še več na ameriških. Tule http://figs4funforum.websitetoolbox.com/post?id=5411363 celo trdijo (in zanikajo ) da naj bi bila Nordland sinonim znane fige Longue d'Aout . Pa še kar nekaj takih debat je najti okrog Nordlanda ... . Tule http://www.figuiers.com/plants-de-figuiers.html pa za Longue d'Aout lepo piše - da ne rabi veliko prostora - prvi rod do 90 gr, drugi do 60 gr - ena od najbolj odpornih sort proti zimski zmrzali - obilen pridelek - odpornost na mokre razmere - dober okus - itd Tule http://www.treesofjoy.com/fig-varieties-collection so zapisali: Nordland: Also known as Nordland Bergfeige, it is originally from Switzerland where it is reported to be cold hardy. It has an excellent sweet flavor, skin turns grey with blushes of violet. Pulps is deep red. Resists splitting in wet conditions. Če je pol res, se jo splača probati . LP |
Hvala za linke; ker si si vzel čas ali pa vsaj bolje iščeš figovske spletne strani od mene.
Nekaj torej je o Nordlandu. Vprašanje vseeno, če je sorta izrazito majhna. Listi so mi gromozanski. Pri Breskvarju so mi rekli, da je dimenzijsko približno enaka dalmatinski, raste pa po naravi bolj grmasto.
Mogoče ni prav, da prvenstveno ne pomislim na izbor dalmatinske. Edina, ki jo dobro poznam in vem, da ima doli na otokih lahko odličen okus. Literatura pravi, da ni slaba opcija za v lonec.
Kruchem od hortensis.de mi je za v lonec priporočil Petit Negri. Letos pa je res dobil še menda max. 2 metrski Dwarf purple fig in Yellow nut fig. Bohvedi, kakšne so po okusu- glede na to, da so turške, se bi bal, če so kaj podobnega Brown turkey ali stvarem, ki jih kot turške fige občasno prodajajo po naših trgovskih centrih.
Še zmeraj nisem pozabil niti na Negronne, Ronde de Bordeaux in predvsem Pastiliere.
Pravzaprav sem v stanju konfuznosti- pojma nimam, kaj bi nabavil in kje. Mogoče bom vseeno povabil koga tule, da skupaj nabavimo kaj pri Kruchemu- ima precej sadnih posebnosti, ki jih ne najdeš kar tako, vsaj ne pri nas.