Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mehiška kumarica - Melothria scabra

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ste že posejali semena, ki sem vam jih poslala? Kako so kalila?

Meni so v kalilni vrečki vse naredile kalčke, potem v lončkih je pa vzdržala samo ena, druga je sicer dvignila glavico iz zemlje, potem ji je zmanjkalo moči, preostale tri štrajkajo. Torej eno sadikico le imam, da bo jeseni upam spet seme.

adler je napisal/a:
Pozdravljeni. Kupil sem si semena kumare mouse melon (Mexican Sour Gherkin) in me sedaj zanima ali je boljše, da si doma naredim "flance" ali jih posejem direktno na vrt. Prav tako bi vas prosil, da mi poveste kako se naredijo "flanci" če je to boljša opcija oz. kdaj in kako jih nas posejem na vrtu če je ta opcija boljša. Hvala vsem za odgovor.

Mehiške kumarice je smiselno saditi v lončke in sicer precej prej, kot običajne kumare. Že kalijo nekaj dlje in potem traja precej časa, da se toliko razvijejo, da lahko kljubujejo vrtnim škodljivcem (polži, ptiči in različni grizoči vrtni prebivalci). Priporočam setev od začetka marca dalje, način vzgoje in čas za sajenje na prosto je enak, kot pri paradižnikih.

Zadnja možnost, da kumarice še rodijo, je setev tekom meseca maja, lahko tudi na prosto, s primerno zaščito pred škodljivci, a bo pridelek ustrezno manjši.
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Jaz imam tri lepe sadike. Imajo že tretji listek. Upam, da se bodo lepo razvile in bom drugo leto lahko dala komu drugemu seme.
turururu

Odgovor Napisal/-a turururu »

Meni sta dve že skalili, tretjo še čakam.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Jaz sem jih lani sejala direktno na vrt, pa niso niti skalile, ali pa so mi jih polži pohrustali.
Bom letos poskusila tako, da jih prej vzgojim, kot svetujete. Nekaj semenčkov je še ostalo od lani. Upam, da bo tako več uspeha.
Tiana

Kako dolgo so kakile vam?

Jaz sem jih sejala pred 20 dnevi, pa ni niti sledu o kakem kalčku. Sem preveč nestrpna, ali imam slabo seme?
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ne vem točno, na sobni temperaturi manj kot 7 dni. Vsaj meni.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Tudi pri meni.Na okenski polici cca 7 dni._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tiana, če jih imaš bolj na hladnem lahko še vzklijejo. Prvič so mi na okenski polici v slabo ogrevani sobi kalile okoli 3 tedne.
Tiana

Muha, sem ti že pisala na ZS. Hvala za pozornost.

Semena imam blizu radiatorja, tako, da je jim toplo, na svetlem in na vlažnem. Paradižniki in paprike in še nekaj ostale zelenjeva je tako lepo kalilo.
turururu

Odgovor Napisal/-a turururu »

Meni so skalile prej kot v enem tednu, na oknu v dnevni(tri od štirih posejanih) Laughing
Odgovori