Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
adler je napisal/a: |
Pozdravljeni. Zanima me, če lahko pikirančke paradižnika in paprike zalivam s fermentacijsko tekočino (iz organka) razredčeno z vodo? Namreč imam tudi pikirančke a Asefovi zemlji za sejančke, katera nima nič dodatkov. |
adler, vsi smo nekoč takole začeli in tudi sama sem začela s sejanjem v zemljo za pikirančke. Kot pravi mfranc je vsako leto najde kaka nova težava, se učimo, da nam ni dolgčas. Se je tudi meni zgodilo da sem tako mlade rastline takorekoč zažgla z tekočino iz organka, saj nisem upoštevala, da je treba dognojevat počasi, da se rastline navadijo. Tako da še vedno uporabljam tudi tekočino iz organka a zelo previdno in razredčeno. Probaj najprej razredčeno 1:200 ali še več, postopoma dodaj vedno več. Protifert pa se uporablja bolj pri presajanju ali večjih vremenskih šokih, saj ni gnojilo, bolj stimulator in krepčilo pa naj se ne bi preveč uporabljal, saj se rastline razvadijo.
Protifert JE listno gnojilo.
Da ti citiram: Protifert LMW tekoče organsko gnojilo na osnovi aminokislin.Protifert LMW je naravni in organski biostimulant s funkcijo prehranjevanja rastlin, proizveden iz naravne in organske surovine.
Je seveda tudi stimulator in krepčilo, vendar JE gnojilo. V navodilih se priporoča kar pogosto tretiranje z njim. Jaz ga uporabljam poredko, mogoče 1x ali 2x, ko imam pikirančke - letos ga še nisem, ko so pa rastline posajene v zemlji, pa kot sem že rekla, uporabljam organko.
Da ti citiram: Protifert LMW tekoče organsko gnojilo na osnovi aminokislin.Protifert LMW je naravni in organski biostimulant s funkcijo prehranjevanja rastlin, proizveden iz naravne in organske surovine.
Je seveda tudi stimulator in krepčilo, vendar JE gnojilo. V navodilih se priporoča kar pogosto tretiranje z njim. Jaz ga uporabljam poredko, mogoče 1x ali 2x, ko imam pikirančke - letos ga še nisem, ko so pa rastline posajene v zemlji, pa kot sem že rekla, uporabljam organko.
Res je gnojilo a prvenstveno ni namenjen navadnemu gnojenju, temveč deluje kot biostimulator. Uporablja pa se, tako piše v navodilih:
in še
Citiram: |
Paradižnik, paprika, jajčevci: škropimo v času cvetenja, zavezanja plodov in ob spreminjanju barve plodov. Priporočljivo ga je kombinirati s foliarnimi gnojili, ki vsebujejo cink (Zn), npr. PROZINC, saj zmanjša virusni efekt, če škropimo preventivno |
in še
Citiram: |
Posebne aplikacije - v stresnih situacijah zaradi zmrzali, visokih temperatur, suše, moče in toče ali celo uporabe napačnega FFS ali doze le tega, škropimo najkasneje v roku 24-48 ur od dogodka. Tretiramo 1-2 krat v 7 dnevnem intervalu v dozi 400-500 ml/ 100 L vode, ali 250-300 ml/100 L vode v primeru trajnih nasadov, okrasnih in cvetočih kultur |
Ja, saj v tem se strinjava, odgovorila sem samo zato, ker si v prejšnjem prispevku napisala, da ni gnojilo. Je pa namenjen tudi navadnemu gnojenju, saj je za nekatere vrste zelenjave predvidena pogosta uporaba, za nekatere pa 3x letno. No, kakorkoli že in kakorkoli se že imenuje , meni se za pikirance zdi zelo primeren, ker je učinek hiter, so pa tudi večkrat v stresnih situacijah (presajanje, vročina, mraz...) Kasneje, kot sem že napisala, ga ne uporabljam.
Pajo, kot vidiš, imamo o marsičem različna mnenja in različne načine gojenja, pa vsem zraste.
Pajo, kot vidiš, imamo o marsičem različna mnenja in različne načine gojenja, pa vsem zraste.
Včeraj sem končala z zadnjo rundo pikiranja, končno. Moje sadikice so po velikosti od pikirančkov pa do takih, ki jih bom počasi presadila v končne lonce, to so češnjevci. Vse imam zunaj v plastenjaku, razen teh, komaj prepikiranih.
Te dni naredim seznam uspešno skaljenih sort, in pa preštejem število uspelih sadik. Nekaj bo viška.
Plamenka, bi bila vesela Vorlona,sem potihoma računala nanj ._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Te dni naredim seznam uspešno skaljenih sort, in pa preštejem število uspelih sadik. Nekaj bo viška.
Plamenka, bi bila vesela Vorlona,sem potihoma računala nanj ._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Ja, Bobolino, Vorlon ti bom prinesla na srečanje.
Sama bom pikirala naslednji teden, razen tistih nekaj sort, ki sem jih sejala ponovno. ker mi nikakor niso vzklile. Ne vem, kaj je letos. Nekatere sorte so se očitno odločile, da bodo štrajkale: Plum Lemon, Bosanski rumeni, Ananas Vert, Ananas Noire. Res da so semena stara kaki dve ali 3 leta, ampak skalilo mi je tudi seme iz 2009.
Pink Berkeley Tie Die pa je danes le pokukal na svetlo.
Sama bom pikirala naslednji teden, razen tistih nekaj sort, ki sem jih sejala ponovno. ker mi nikakor niso vzklile. Ne vem, kaj je letos. Nekatere sorte so se očitno odločile, da bodo štrajkale: Plum Lemon, Bosanski rumeni, Ananas Vert, Ananas Noire. Res da so semena stara kaki dve ali 3 leta, ampak skalilo mi je tudi seme iz 2009.
Pink Berkeley Tie Die pa je danes le pokukal na svetlo.