Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jamain: TanjaTT je v svojem vrtu povedala, da je nabavila kar nekaj sadik v Susy Garden. Tanja, poveš še tukaj, kakšne so cene, za primerjavo z drugimi dobavitelji?
Citiram:
Tanja TT: Kar sem jaz kupovala je po 16 E,v glavnem je vse po tej ceni, edino večje vzpenjalke z več večjimi vejami,cca 1.5m, so po 30 E,te so bile tudi lani po tej ceni,ostale pa se mi zdi, da so poskočile za 2 E.Bomo videli kakšne bodo cene v Gorici in pa v Trstu,aprila,ko bo sejem v parku Sv. Ivana.
Citiram:
Garden-ja: A je kdo te zadnje dni naročal pri Vicu na Nizozemskem? Ker ga nikakor ne dobim, sem angažirala enega znanca, ki živi gor, da mu telefonira, in pravi, da je menda poslal včeraj ampak da ni ravno prepričan. Zdaj me pa firbec matra, če me ni zamenjal s kom drugim.
Citiram:
Mateja SG: Garden-ja - glede g. Vica-a; Je zelo zaposlen in na maile sploh ne odgovarja, preden da mu ne pošlješ vsaj 3 opomine, pa še ti morajo biti zelo vljudni. Malo je res neroden v angleščini, sem nato poskusila z nemščino in je bilo malo boljše. Drugače pa se mi je na telefon javil proti večeru - očitno je cele dneve v službi. Drugače sem jaz za poštnino za 20 vrtnic plačala 24€.
Poezija: Spodaj je seznam vrtnic, katere lahko naročite pri Simonu in Jeleni Škorjanc iz Varaždina. Seznam in tel.št. je dovolil objaviti Simon in če imate kakršno koli vprašanje, ga ne postavljajte tukaj na forumu, ampak kontaktirajte direktno telefonsko z njim. Oba govorita slovensko. Spletne strani še nimajo. Tel.: 00385 42 716 101, gsm: 051 632 566
Ker seznam ni več aktualen, ga nisem priložila. Kontakt pa drži in vrtnice so zelo kvalitetne. Poezija ne me kregat.
Garden-ja: No pa še en link. Cene so sicer enkrat višje kot pri T. Lottum vendar še vedno več kot polovične v primerjavi s sadikami v vrtnarijah. http://www.rozenrijk.nl/
Citiram:
Poezija: Dobila sem paket iz Nemčije - 9 vrtnic od GrönlooF- Stauden und Rosen (www.stauden-und rosen.de). Sadike so močne in so dobro prestale pot. Nisem gledala po cenah, morala sem zamižati, saj sem gledala, kje imajo največ tistih, katere si želim na kupu. Potem sem dodala seveda še neplanirane. Nabavila sem Purple Skyliner, Levander Pinochio, Violetta (floribunda), Bouquet Parfait, Ebb Tide, Burgundy Iceberg, Distant Drums, Perennial Blue, Himmelsauge.
Te dni bom iz Italije dobila - Le Rose di Nicola Cavina (www.lerosedinicolavina.it) še Julia Child, Eyes for You, Midnight Blue in Purple Splash. Najprej bodo šle v zasip, posajene bodo po dežju. Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Citiram:
1vrtnica O, lepo Poezija, a delaš tudi ti vijolični kot? Iz Badena mi je v tej barvi ostala v spominu plezalka Donau, lepo je bila razraščena.
Citiram:
Poezija: Bolj kot zaradi barv so nekatere nabave žlahtniteljskega pomena. Čeprav imam tudi en senčni kot, ki je sicer malo bolj oddaljen od hiše, ki ga planiram zanje.
Garden-ja kaj pri tebi ni padal dež? Tukaj je kar namočilo. Pomislila sem nate, ko sem naročala na Ebb Tide, ampak do zadnjega nisem vedela ali bom dobila to pošiljko ali ne. Lahko pa ti bom dala vejico, pa jo cepiš. Če pa imaš kako podlago z močno korenino jo prišparaj. Jaz imem nekaj tistih drobnih podlag a nimajo še izražene korenine, saj so v manjših lončkih.
- Julia Child, Eyes for You (spredaj), Midnight Blue in Purple Splash. Za transportne stroške sem na veliko zamižala, samo ne sprašujte, ampak mi je rekla gospa, da če bom še kaj naročila pri njih, mi bo upoštevala. Malo so se ji ''tresle'' hlače, ko sem rekla, da jih rabim za žlahtnenje, pa se je res potrudila z vsem. Sadike so enkratne, korenine izredno močne. Sadila jih bom, ko ne bo pripekalo sonce, ampak v oblačnem vremenu. Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Garden-ja: No, dobrodošle tudi negativne izkušnje, da se bomo varovali pred takimi menefregisti. Še bolj kot neodzivnost verjetno moti to, da s sadik padejo oznake z imeni, to bi me pa res razjezilo. Cene pa so verjetno tudi prave. Jaz kljub podobnemu odnosu T. Lottum vsako leto kaj naročim, potem itak da preklinjam, ker ne odgovarjajo na maile ampak vsaj cene imajo tretjinske.
Citiram:
član/ica: Izrazi nezadovoljstvo z Austin-ovo vrtnico Winchester Cathedral
Citiram:
Garden-ja: Jaz bi Winchester Cathedral pustila še kako leto. Tudi v naši suhi klimi dokaj redno pocvita, bolna res ni in ima krasne temno zelene liste. Angležinje so znane po tem, da rabijo dlje časa, da se naredijo. Ustrezne zamenjave pri Meillandu pa ne vidim.
Citiram:
doli: Lepa in res celo poletje tja v jesen cveti Kordesova ADR vrtnica Schneewittchen.
Citiram:
Garden-ja: Iceberg res nima več ADR predikata drži pa, da je v določenih klimah popolnoma zdrava. Tudi sam ADR ne pomeni ničesar saj z različnih predelov poročajo, da vrtnice s to oznako obolevajo tako ali še bolj kot druge. Velja pač za klimo, ki je podobna tisti, v kateri ta certifikat podeljujejo.
Ne Clair Austin ne William and Catherine nista beli vrtnici ampak krem, pri odpiranju cvetov še posebej obarvani, barva kasneje bledi ni pa nikoli tako snežno bela kot pri Winchester Cathedral. Ta druge pa ne poznam.
Citiram:
član/ica: Za svetlo vrtnico (bela, krem) kot zdravo in bogato cvetočo priporoči Lions Rose - dobro kljubuje tudi dežju in vročini.
Garden-ja: No, letos je vrtnarija Peric nabavila kar nekaj sort, imajo vsaj 15 različnih Austinovih (18€), ostalo pa je tam okoli 8€ - nekaj pokrovnih, večinoma Kordes, kar nekaj Meillanda in še ene par drugih sort zapovrh. Lastnik bi rad vrtnariji pridal pridih rožnega centra, od nas je odvisno, koliko sort bo imel v ponudbi.
Citiram:
član/ica: Pove o svojih pozitivnih izkušnjah z naročilom pri poljskem ponudniku vrtnic:http://www.floribunda.pl. Kontaktira se v angleškem jeziku in plačilo preko Paypal-a; dostava v roku 14 dni
Vse znanje in izkušnje preteklih let so tukaj, zdaj gremo pa naprej za mavrico .
S tem, da se trenutna cena nanaša na vlončene rastline saj jih irenakk ni uspela posaditi v zemljo. Takoj, ko sem videla ceno, sem jo kontaktirala in vprašala za pojasnilo, irenakk pa je obljubila, da bo jesenska pošiljka, ki bo spet z golo korenino, spet po stari ceni._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...Nazadnje urejal/a Garden-ja 10 Jul 2013 20:11; skupaj popravljeno 1 krat
Mene zanima, ali je katera naročala direktno pri Tantau, ali so sadike dobre? Oz. če je katera vrtnarija, ki prodaja celoten repertoar njihovih vrtnic (jaz sem lani kupila zelo lepe sadike Midsummer in Nostalgi v Obiju, Elfe pri Škorjancih). Ogledane imam dve vrtnici, ampak so stroški pošiljanja v Slovenijo astronomski (skoraj 50 evrov!)