Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šipek

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Šipek

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
JR Design

Odgovor Napisal/-a JR Design »

Prijatelj na Primorskem je očistil parcelo grmovja in bi na tem mestu želel gojiti šipek. Nekje sem že bral( in seveda pozabil kje Confused ), da obstaja debeloplodni šipek brez trnjev. Zelo rad bi zanj dobil sadiko ali več tega šipka, zato vas forumaše naprošam, če mi lahko kako pomagate, kje ga dobiti._________________Narava je vsemogočna!
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Midva z kolegom sma enkrat iskala šipek brez trnov. Nisma našla nč kj pametenga. Na koncu sma skopala en grm z debelimi plodovi in ga doma razmnožila.
Če pa kdo ve kje ga dobiti pa tudi mene zanima._________________LP seba993
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Japonski šipek ima zelo debele plodove, sicer ne vem ali je brez trnja ali ne.
http://salomonoglasnik.com/japonski-sipek-biser-med-vrtnicami/

Imajo ga v Kalii.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Tudi tle se jih da naročit: http://www.moga.si/vrtnica.3
Podatkog gleda trnja pa nisen najdu._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tisti, ki je rastel pri meni, je bil kar bogato obložen s trnjem, vendar drugačnim. Po moji presoji bi ga bilo veliko laže obirati, kot divjerastoče šipke.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Ne vem če obstaja šipek čisto brez trnja, no morda ima manjše in manj bodeče, drugače pa v tujini prisegajo na šipek rosa PiRo 3 (Rosa dumalis x Rosa pendulina var. salaevensis), o tem pišejo , da naj bi bil skoraj brez trnjev in pa rosa villosa, ki naj bi vsebovala tudi več C vitamina. Pa tudi rosa rugosa se uporablja v te namene.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Vsako jesen nabiram šipek za mešane marmelade in naletel sem tudi na grme brez trnov, nimam pa pojma kako se imenuje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dren Wink Laughing Laughing Se hecam . Bi lahko ob prvi naslednji priliki poskrbel za kako fotografijo?
JR Design

Odgovor Napisal/-a JR Design »

pep je napisal/a:
Vsako jesen nabiram šipek za mešane marmelade in naletel sem tudi na grme brez trnov, nimam pa pojma kako se imenuje.

Pep, bi bilo mogoče dobiti nekaj reznikov oziroma podtaknjencev teh grmov brez trnja! Kakšne velikosti so plodovi le-teh?_________________Narava je vsemogočna!
Odgovori