Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Allium ursinum - čemaž

MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Včeraj sem pripravila 12 kozarčkov čemaževega pesta s soljo. Sedaj pa tukaj berem, da se ga da narediti tudi brez soli. Bom pa še eno rundo brez pripravila. Škoda, da tega nisem prej vedela.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Če se dela brez soli, se ne sme šparat z oljem. Predvsem je pomembno, da ni zraka vmes me čemaževo maso in da je na vrhu nekaj milimetrov debela plast olja.
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Kunec, govedina in čemaž... Very Happy Današnje kosilce. Wink

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

A je kdo že presadil ali posejal čemaž na svoj vrt? Ne samo, da ga strašno radi jemo, tudi zelo dekorativen je, tako da bi ga želela imeti - na kaj moram biti pozorna?
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Odgovor se skriva na prejšnji strani te teme. Glede skrbi pa najbolje, da se ravnamo po naravnih rastiščih, torej v senco ali polsenco v zemlji, ki dobro zadrži vlago, po mojem mnenju na ta način mora uspeti.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Najbolje presaditi kar za štiharco globoko in široko zaplato čemaža, itak raste skupaj, presajanje posameznih čebulic je zamudno pa še slabše se prime.
Več zaplat je najbolje posaditi na različna mesta in se kasneje opazuje kje najbolje raste in se mu tam nadalje pomaga s semeni, čebulicami in nadaljnimi zaplatami.
Senca, gozdna humusna zemlja, dosti vlage.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In vedi, da od srede maja ni več ne duha ne sluha o njegovih nadzemnih delih.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vsako leto, ko nabiram čemaž, po nesreči izpulim tudi kakšno čebulico. Te potem posadim doma pod lesko. Izgleda, da mu rastišče kar ustreza, ker se lepo množi. Preden sem ga posadila, so me svarili, da, ko se enkrat razraste lahko postane nadležen plevel.... No, pri meni bo rabil še velikooo časa, da bo postal plevel Laughing_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pod grmovjem in na travniku se ni bati, da bo plevel, na vrtu, to pa ja. Sem se ga komaj znebila.
Niti ni potrebe, da bi bila zemlja posebej vlažna, le taka lega naj bo, da se ne izsuši prehitro. Spomladi, dokler raste, je ponavadi za senčna rastišča dovolj moče, suho poletje mu pa ne škodi več, saj ostane samo še čebulica v zemlji. Vzhodna lega je verjetno boljša od južne in zahodne. Moj raste na vzhodni legi v ilovnati travniški zemlji, brez dodajanja humusa, razen, kolikor si ga ustvari sam.

Će želite, da se vam hitro razširi, pustite, da vsi cvetovi dozorijo in se otresejo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem pod lesko ugledala prve drobcene lističe čemaža, juhu. Smo se ravno v sredo pogovarjali, da bo kmalu pognal in je zato potrebno pojesti za čez zimo shranjeno zalogo - ga ima ravno še za eno juhico..._________________naredimo svet lepši
Odgovori