Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, jaz sadike v lončkih zalijem, ko je izsušena, listi čez dan povešeni, vendar malo, močvirja res nimam. Wink Tako dolgo, da bi bili listi povešeni zjutraj, seveda ne čakam.

Vsak ima malo drugačen način, važno je, da je tak, da je človek zadovoljen s pridelkom.
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Nihče nič ne omenja kje zalivati, v podstavek ali zgoraj. Pri jogurt lončkih imam po eno luknjico fi ene 5mm na dnu. V glavnem jih zalivam spodaj, sploh šotne lončke, če pozabim pa jiz zalijem zgoraj, da jih hitreje doleti voda.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sadike imam v plastičnih lončkih in vedno zalivam od zgoraj.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz zalivam zgoraj in pazim, da nič ali čimmanj zmočim liste._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čez komot ga ni - zato zalivam od spodaj. Na dno gajbic dam folijo, ki zadrži vodo (funkcija podstavka), pikiram v papirnate ali običajne lončke z več luknjami. Gajbice morajo stati na ravni podlagi, sicer steče vsa voda samo pod par lončkov. Prednost: hitro zalivanje z večjim curkom, nič bojazni, da bodo listi mokri , korenine se ne zvijajo v loncu ampak v iskanju vlage silijo ven iz njega.

Rastlinam samim je pa po moje dokaj vseeno, kako jim dajemo piti "iz lončka ali po slamici Wink ", samo da dobijo pravo dozo.
gun
Prispevkov: 137
Pridružen: Sr Feb 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a gun »

Imam težave in sicer nekatere liste čudno zvija na vse strani ni ne voda ne gnojilo ne svetloba hm hm hm. kaj bi lahko bilo to ? ker recimo prvi listi so zelo "čudni" in potem drugi rastejo lepo vidim pri nekaterih pa so prvi listi zviti in naprej sploh ne rastejo.

pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Katere sorte pa so? To je sortna značilnost, navadno so pelati taki (tudi nekateri srčasti), eni bolj zviti, drugi malo manj, pa vedno zgledajo nekako uveli.

Dva primera sta tule, se lepo vidi na slikah:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1149.html
http://forum.gartlc.si/gartlc-about795.html
gun
Prispevkov: 137
Pridružen: Sr Feb 26, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a gun »

Jaja to so pelati ter novosadski jabucar.torej to me nima kaj skrbet?
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Brez skrbi.
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Gun, zate sem izbrala za fotografirat tri sorte od mojih paradižničkov, katerim izgledajo listi zelo različno, da se boš še enkrat prepričal, da te nima kaj skrbeti Wink Tako kot je rekla Pika, izgled listov je od sorte do sorte različen (od leve proti desni: Super Snow white, Gold heart, Jersey devil)




Pa da pokažem končno še moje balkonske paradižnike, sejane 28. januarja Smile
Rasli so ves čas ob naravni svetlobi, nisem jih imela nič pod lučko, in se mi zdijo vseeno krasni Very Happy Zdaj so že kak teden ves čas na prostem (tudi ponoči), marca sem jih pa čez dan nosila ven, ponoči noter. Presadila sem jih v končne posode v tem tednu.


Gold nugget in Gartenperle (sprednji desni bo vsak čas zacvetel Very Happy):



Black cherry in Matina:


Bloody Butcher in Kimberley:
Odgovori