Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Akvaponika
-
- Site Admin
Akvaponika
(Prenos iz arhiva)
Ne bom nič pisal, saj je vse tule. Morda le to, da gre za zaprti krog izmenjave hrane in odpadkov med rastlinami in ribami.
Tole je njihov rastlinjak:
Veliko se da videti na YouTube video kanalu o akvaponiki
Mimogrede še en zanimiv rastlinjak linkan iz zgoraj omenjene spletne strani.
http://aes.missouri.edu/bradford/education/solar-greenhouse/solar-greenhouse.php
Tole je njihov rastlinjak:
Veliko se da videti na YouTube video kanalu o akvaponiki
Mimogrede še en zanimiv rastlinjak linkan iz zgoraj omenjene spletne strani.
http://aes.missouri.edu/bradford/education/solar-greenhouse/solar-greenhouse.php
Sej dejansko tukaj ni neke velike magije.
V enem "tanku" maš ribe, ki jih moraš hraniti. Predelano hrano (ribje izločke) potem črpaš v "grow beds" oziroma v grede, ki jo rastline porabijo za svojo rast, ribam pa vrnejo prečiščeno vodo. Rastline se torej obnašajo kot filtrator.
Ljudje v veliki večini dajo v te grede pesek, oziroma dobro odceden material. Potem pa maš različne načine zalivanja. Recimo vodo napolniš do vrha grede, nato počakaš da se vse odcedi in potem ponovno natočiš vodo do vrha.
Pazit je še treba na to, da imajo ribe ustrezen pH in temperaturo vode.
Hidroponika je podoben sistem kot akvaponika, le da moraš ti dodajat minerale v vodo. Se pravi namesto rib si ti tisti, ki žlahtniš vodo ...
No, pri hidroponiki pa imaš dva načina: en je tak, da vodo naliješ v neko posodo in namočiš dve tretini korenin v vodo in ne tikaš dokler rastlina ni pripravljena za obiranje, drugi pa je tak, kot pri hidroponiki... Se pravi greda, ki jo zalivaš, ...
Zdej pri obeh je potrebno vodo oksidirat (dovajati kisik) le pri hidroponiki, na prvem načinu, ti trega ni potrebno delati, saj rastlina pretvori korenine, tiste ki se ne dotikajo oziroma, ki niso v vodi, v "dihalni aparat", z njimi vleče kisik iz ozračja.
In ne, nisem ne zgoraj omenjeni zufov kolega in niti muhin gospod.
V enem "tanku" maš ribe, ki jih moraš hraniti. Predelano hrano (ribje izločke) potem črpaš v "grow beds" oziroma v grede, ki jo rastline porabijo za svojo rast, ribam pa vrnejo prečiščeno vodo. Rastline se torej obnašajo kot filtrator.
Ljudje v veliki večini dajo v te grede pesek, oziroma dobro odceden material. Potem pa maš različne načine zalivanja. Recimo vodo napolniš do vrha grede, nato počakaš da se vse odcedi in potem ponovno natočiš vodo do vrha.
Pazit je še treba na to, da imajo ribe ustrezen pH in temperaturo vode.
Hidroponika je podoben sistem kot akvaponika, le da moraš ti dodajat minerale v vodo. Se pravi namesto rib si ti tisti, ki žlahtniš vodo ...
No, pri hidroponiki pa imaš dva načina: en je tak, da vodo naliješ v neko posodo in namočiš dve tretini korenin v vodo in ne tikaš dokler rastlina ni pripravljena za obiranje, drugi pa je tak, kot pri hidroponiki... Se pravi greda, ki jo zalivaš, ...
Zdej pri obeh je potrebno vodo oksidirat (dovajati kisik) le pri hidroponiki, na prvem načinu, ti trega ni potrebno delati, saj rastlina pretvori korenine, tiste ki se ne dotikajo oziroma, ki niso v vodi, v "dihalni aparat", z njimi vleče kisik iz ozračja.
In ne, nisem ne zgoraj omenjeni zufov kolega in niti muhin gospod.
f0r3st727 je napisal/a: |
Zakaj je pa tale tema v ostali zelenjavi? |
Izgleda, da sem jo jaz dal tu notri, pa ne vem zakaj, morda ker sem razmišljal kako vzgajati motovilec v povsem umetnem okolju, tudi glede osvetlitve. Rad bi ga namreč vzgajal za čez zimo, mi je pač najljubša solata.
@f0r3st727 Kaj mi priporočaš za en sistem za motovilec. Pri experimentiranju mi je pomembno, da lahko tehtam pridelek in tako sklepam na učinkovitost osvetlitve, določim optimalno temperaturo in vlago...
Sicer me pa počasi mineva veselje, saj vidim, kako je vse skupaj kompleksno. Imeti bi moral veliko agronomskega pa še kakšnega znanja, da bi lahko vedel, kaj se v mojem rastišču dogaja, brez tega pa so rezultati vedno plod premnogih dejavnikov, ki jih ne obvladujem.