Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Tabasco
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Tabasco
(Prenos iz arhiva)
Na Okusno je sem našla tale recept za tabasco:
1.Čilije operemo, jim odstranimo peclje in jih skupaj s semeni drobno sesekljamo. Stresemo jih v kozico, prilijemo kis in vse skupaj dobro premešamo. Kozico pristavimo na kuhalnik in zmes počasi segrevamo. Vmešamo še sol in na zmerni temperaturi kuhamo 5 minut. Kozico odstavimo in počakamo, da se zmes nekoliko ohladi.
2. Ohlajeno zmes prelijemo v kuhinjski mešalec in zmiksamo v gladek pire. Čilijev pire vlijemo v kozarec za vlaganje, ki ga zapremo in za 2 tedna shranimo v hladilniku.
3. Po 2 tednih kozarec vzamemo iz hladilnika in pire precedimo skozi gosto cedilo (lahko si pomagamo tudi z gazo) ter tekočino po potrebi razredčimo s kisom. Pripravljen tabasko vlijemo v čisto stekleničko, katero dobro zapremo in shranimo.
Naslednjič sem naredila zelen tabasco: Zeleni jalapeni, zelene škofovske kape, nekaj zelenih feferonov Ferdi, malo čebule, kisa, soli, sladkorja, dodala pa sem tudi nekaj plodov Purple Tomatilo, kar mi je zadnjič svetovala Vida. Okus mi je zelo všeč, pekoč seveda ni toliko, kot rdeč, a mi smo za bolj blage okuse.
1.Čilije operemo, jim odstranimo peclje in jih skupaj s semeni drobno sesekljamo. Stresemo jih v kozico, prilijemo kis in vse skupaj dobro premešamo. Kozico pristavimo na kuhalnik in zmes počasi segrevamo. Vmešamo še sol in na zmerni temperaturi kuhamo 5 minut. Kozico odstavimo in počakamo, da se zmes nekoliko ohladi.
2. Ohlajeno zmes prelijemo v kuhinjski mešalec in zmiksamo v gladek pire. Čilijev pire vlijemo v kozarec za vlaganje, ki ga zapremo in za 2 tedna shranimo v hladilniku.
3. Po 2 tednih kozarec vzamemo iz hladilnika in pire precedimo skozi gosto cedilo (lahko si pomagamo tudi z gazo) ter tekočino po potrebi razredčimo s kisom. Pripravljen tabasko vlijemo v čisto stekleničko, katero dobro zapremo in shranimo.
Naslednjič sem naredila zelen tabasco: Zeleni jalapeni, zelene škofovske kape, nekaj zelenih feferonov Ferdi, malo čebule, kisa, soli, sladkorja, dodala pa sem tudi nekaj plodov Purple Tomatilo, kar mi je zadnjič svetovala Vida. Okus mi je zelo všeč, pekoč seveda ni toliko, kot rdeč, a mi smo za bolj blage okuse.