Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Akvaponika

forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Ne, nekdo jo je premaknil sem, ker je bila prvotno (ko si jo odprl) v Rastlinjakih,...

Prosim, ne me takoj napast, ker je možno da bom povedal kej kar je narobe. Agronomija ni moja primarna stvar. Smile Niti ne vem, kakšne pogoje imaš, vem le, da se trudiš vzgojiti motovilc...

Solata se pri akvaponiki goji tako, da imaš nek plitev "pladenj", posodo, na katero dajo čez stiropor in vsadijo solato v teh luknjicah v stiroporu. Samo mora biti solata že večja za tak način pridelave. Se pravi, moraš še nekje jo predkaliti in vgojiti do neke velikosti... Smile

Zdej, verjetno imaš premajhen prostor (sploh če to počneš kje v stanovanju), za ribice, zato ti bom povedal kako so pri nas vzgojali solato, kumarice, fižol, paradižnik, ...

Jaz bi to tako naredil. Kupil bi pumpico, električno uro, nekaj metrov cevi, kakšne plitke posodice, eno globjo posodo in odceden material. Za motovilc ne boš rabil neke zelo globoke posodice. Smile Na strani posode izvrtaš luknjo za odtek vode. Luknjo "zamašiš" s kakšnimi starimi najlonkami, za filtracijo in da ti ne odnese sabo še materiala, v katerem raste motovilec. Verjetno se ti bo na tak način hitreje polnilo kot praznilo. Torej nastaviš uro, tako da ti napolne posodo in pusti, da se ti odteče voda ven. Če boš imel več posodic, napelji eno cev v globjo posodo in vse ostale cevi v to dolgo cev, ki ti pelje nazaj v "tank" iz katerega črpaš vodo. Dobro bi bilo, če ima voda padec pri vzstopu nazaj v "tank", tako da žubori, saj so s tem oksidiraš, dodajaš kisik. To je načeloma to. Edino kar boš moral gledati je to, kakšni parametri so v vodi, se pravi pH, količina mineralov, ... to pregleduješ z raznimi testerji, in po potebi boš dodajal snov, ki je je v vodi primankljaj. Smile

No, prilagam še eno sliko grobega modela...

Tisti mali pravokotniček v večjem je pumpa, ki je v "tanku"
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Temo premikam v forum Vzgoja.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

To mi je bilo že prej jasno, keč je v finesah, doziranju hranil, vzgoji flanc... Se bo treba prebiti skozi Googla.
Za motovilec sem pri unem tipu z ribami videl, da rase iz peska med katerim se pretaka voda. Bi bilo pa zame bolje, da bi dal veliko motovilcev na stiropor, ki ga lažje tehtam in ugotavljam prirastek. Samo stiropor se lahko napije vode, boljši bi bil XPS (stirodur).
Namesto črpalke pa dve posodi in enega osla, ki bo vodo prelijal iz spodnje v zgornjo posodo, boljš kot pa pumpica in fitnes:-)
forest727

Ali pa skozi diplomsko nalogo o gojenju motovilca v hidroponiki... Odgovori skorajda na vsa tvoja vprašanja... Smile

Klik
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha, si lahko tako prijazna in prispevke, ki se nanašajo na hidroponiko prestaviš v svojo temo z naslovom Hidroponika, ta tema pa se naj posveča samo akvaponiki.
Hvala.
forest727

Jaz tega ne bi naredil, ker je to bolj prepleteno, kot si misliš... Edina razlika so ribe... Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ha, ja, ampak ta "edina" razlika je zelo pomembna in vse spremeni.
Predlagam, da se ti dve stvari ločita.
forest727

No prav.

Muha, še jaz prosim. Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Saj bi, pa je debata o eni in drugi tako prepletena, da ne vem, kje narediti rez, da bo vse še imelo rep in glavo.

f0r3st727, kaj ko bi ti kar sam odprl temo Hidroponika in tja prepisal in prekopiral čistopis, brez omenjanja akvaponike? Potem naj bi se pa nadaljnja debata odvijala ločeno.
forest727

Bom jutri, ko si bom čas vzel. Smile
Odgovori