Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Mandljevec - Prunus dulcis
-
- Site Admin
Mandljevec - Prunus dulcis
(Prenos iz arhiva)
Pravzaprav je pri mandeljevcu, če prav razumem problem samo v zelo hitrem cvetenju, drevo je zelo vzdržljivo, le plodov pri običajnih sortah v našem podnebju potem ni, saj cvetovi pomrznejo. Na tole sorto, sem slučajno naletela pred leti kar v bauhausu in je šel kar z mano domov. Naj bi bila Robjin. Nizozemska sorta, ki pozno cveti, v času marelic in tako je tudi plodov gor vsako leto več.
Citiram: |
Pri meni se je tudi posušila ena sliva, ena napol, tudi mandelj je bolj gol. Da o breskvah niti ne govorim. Celo dve vrtnice sta šle in zgleda tudi sibirske borovnice. Morda je res kriva lanskoletna moča. Rolling Eyes |
Tudi moj mandelj je letos skoraj podlegel. Po rezi ga je ostalo morda četrtino. Deblo in trije štrclji.
Malce manj hudo je z breskvami.
Prvotno sem mislil, da je bila težava v mrazu, ki se je letošnjo zimo kar nekajkrat močno spustil v negativo, a kot kaže vzrok le ni zgolj ali pa sploh v tem.
Pozdravljeni.
Zanimam se za nakup mandljevca pa bi me zanimalo katero sorto priporočate?
Trenutno sem zasledil sorte Supernova, Tuono in Ferranges. Na eni strani piše, da je sorta Supernova samooprašna ostali dve pa ne. Medtem ko pa na drugi strani gledam in piše, da je Ferranges samooploden.
Ne vem več pri čem sem zato prosim za pomoč
Sorte Robjin še nisem nikjer zasledil.
Vem, da je mandelj sicer trpežen, le spomladi je občutljiv na pozebe, zato bi sicer bilo dobro nabaviti takšno sorto, ki cveti bolj pozno. Še bolje bi bilo če je pozna in hkrati samooprašna sorta (saj je prostora že bolj malo )
Sem pa iz okolice MB.
Hvala in lep pozdrav._________________Matjaž
Zanimam se za nakup mandljevca pa bi me zanimalo katero sorto priporočate?
Trenutno sem zasledil sorte Supernova, Tuono in Ferranges. Na eni strani piše, da je sorta Supernova samooprašna ostali dve pa ne. Medtem ko pa na drugi strani gledam in piše, da je Ferranges samooploden.
Ne vem več pri čem sem zato prosim za pomoč
Sorte Robjin še nisem nikjer zasledil.
Vem, da je mandelj sicer trpežen, le spomladi je občutljiv na pozebe, zato bi sicer bilo dobro nabaviti takšno sorto, ki cveti bolj pozno. Še bolje bi bilo če je pozna in hkrati samooprašna sorta (saj je prostora že bolj malo )
Sem pa iz okolice MB.
Hvala in lep pozdrav._________________Matjaž