Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Foeniculum vulgare- komarček, koromač
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Foeniculum vulgare- komarček, koromač
(Prenos iz arhiva)
rod iz družine kobulnic s tremi vrstami v Sredozemlju in na Bližnjem v.; do 1,5m visoke zelnate trajnice z rumenimi cvetovi, aromatično diši cela rastlina, z večkrat drobno pernato narezanimi listi. najbolj znan F.V.-navadni komarček.
razlikujemo dve sorti:
sladki kom. plodove uporabljamo kot začimbo predvsem za ribje in mesne jedi, značilen okus po janežu. mlado listje za v zelenjavne juhe (mineštre). plod-seme za pridobivanje komarčkovega olja in za čaj (proti kašlju in napenjanju).
gomoljasti k. s čebulasto odebeljenimi, pritličnimi listnimi nožnicami za zelenjavo in solate. (prodajajo na trgu)
navaden sladki k. (divji) zelo uspešno raste tudi tukaj v Lj. čez zimo poide a naslednje leto je še večji in še lepši. sam se zaseje, a mlade rastlinice, če jih ne želimo z lahkoto populimo.
zanimivo na kakšen način odpre rumen cvet. lepo. lpvoda
razlikujemo dve sorti:
sladki kom. plodove uporabljamo kot začimbo predvsem za ribje in mesne jedi, značilen okus po janežu. mlado listje za v zelenjavne juhe (mineštre). plod-seme za pridobivanje komarčkovega olja in za čaj (proti kašlju in napenjanju).
gomoljasti k. s čebulasto odebeljenimi, pritličnimi listnimi nožnicami za zelenjavo in solate. (prodajajo na trgu)
navaden sladki k. (divji) zelo uspešno raste tudi tukaj v Lj. čez zimo poide a naslednje leto je še večji in še lepši. sam se zaseje, a mlade rastlinice, če jih ne želimo z lahkoto populimo.
zanimivo na kakšen način odpre rumen cvet. lepo. lpvoda
tako je, sladki komarček (jaz mu pravim divji), ker raste povsod v naravi. 1 rastlina se iz leta v leto dobro drži. prezimi povsod. ko je starejša ima korenino 4o in več cm. zato prenese hladno podnebje in toplo, saj je tamo doma. če ne želiš, da se razseja, jeseni pravočasno odreži kobule s semeni. eno rastlino sem pustila na njivi v I., tako da je lani bil to izredno velik koromač, cca 3m in širok, da ga nisem mogla objeti. seveda je bil večkrat zalit. odličen je surov, mlade vejice in kuhan v mineštri. cela hiša diši še tri dni po kuhi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Robert v temi o koriandru sprašuje glede presajanja sejancev (vsaj tako razumem, čeprav je uporabil besedico "potaknjenec") koromača.
Jaz sem ga sejala lani, več semen v en lonček, ko so se razvili prvi pravi listki, sem grudo razdelila na več kupčkov s po več rastlinicami, ki so se držale tesno skupaj. V vsakem kupčku se je nato razvila in obdržala le ena, najmočnejša, rastlina. Ne vem pa, kako bi bilo, če bi ločila vsako posamezno rastlinico.
Jaz sem ga sejala lani, več semen v en lonček, ko so se razvili prvi pravi listki, sem grudo razdelila na več kupčkov s po več rastlinicami, ki so se držale tesno skupaj. V vsakem kupčku se je nato razvila in obdržala le ena, najmočnejša, rastlina. Ne vem pa, kako bi bilo, če bi ločila vsako posamezno rastlinico.