Bi zamenjale otroke za kakšen dan?
Jaz bi vsejedega, ker bi rada doživela to opustošenje kuhinje. Bi vsaj zaloge počistila.
Ve pa skorajničjedega oz. iz moke na različne načine. Moka pšenična ali pirina, po drugih skoraj zadušitev. Stara je 8 let.
Ampak če pomislim nazaj: tudi jaz nisem marala solate in zelenjave, šele v odrasli dobi jo jem. tako da upanje je._________________Lp, Živa
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Najljubša zelenjava naših otrok
Živa. Koliko pa se pri vas uporablja hrano z dodatki? (procesirano hrano z bolj ali manj jasno navedenimi ojačevalci okusa) Mislim dejansko. Juhe iz vrečk, majoneze, industrijske sladice, marmelade, jogurte, peciva itd, itd, Neskončno je tega. Pa če tudi zgolj za ščepec ali košček pri vsakem obroku, malici, prigrizku.
Kar želim izpostaviti so posledice umetno in prisilno (na videz prostovoljno ali celo hrepeneče) stimuliranih čutil, ki se kažejo v ne zaznavanju ali pa popačenem zaznavanju (pristnih) okusov hrane.
Sicer izpostavljeno problematiko poznam iz svoje mladosti, sedaj pa jo zopet spoznavam iz druge perspektive. Kakšne dve leti za hrano dejansko ne kupimo ničesar razen soli, olja, riža, jajc, tu in tam kakšnega sira. Ko le nanese priložnost, da poizkusim kruh iz pekarne, kakšen sok, slaščico ... doživim šok okusov in prvi vtis je KEMIJA ali pa SINTETIČEN OKUSI. Ti dražljaji so zelo močni in še lep čas hrane ne zaznavam kot sicer.
Zdi se mi, da je vsak, ki je čez dan deležen vsaj malo takšne hrane prikrajšan za okušanje nedodelane hrane. Deluje nekako plehko, zanič.
To je moje razmišljanje in lastno opažanje pri sebi, nikakor pa ne trditev.
Sam svoje sreče kovač.
Kar želim izpostaviti so posledice umetno in prisilno (na videz prostovoljno ali celo hrepeneče) stimuliranih čutil, ki se kažejo v ne zaznavanju ali pa popačenem zaznavanju (pristnih) okusov hrane.
Sicer izpostavljeno problematiko poznam iz svoje mladosti, sedaj pa jo zopet spoznavam iz druge perspektive. Kakšne dve leti za hrano dejansko ne kupimo ničesar razen soli, olja, riža, jajc, tu in tam kakšnega sira. Ko le nanese priložnost, da poizkusim kruh iz pekarne, kakšen sok, slaščico ... doživim šok okusov in prvi vtis je KEMIJA ali pa SINTETIČEN OKUSI. Ti dražljaji so zelo močni in še lep čas hrane ne zaznavam kot sicer.
Zdi se mi, da je vsak, ki je čez dan deležen vsaj malo takšne hrane prikrajšan za okušanje nedodelane hrane. Deluje nekako plehko, zanič.
To je moje razmišljanje in lastno opažanje pri sebi, nikakor pa ne trditev.
Sam svoje sreče kovač.
živa, moj sin je hud alergik od rojstva, ima tako prehranske in okoljske alergije, pa še alergijsko astmo. Najhujši so navzkrižni alergeni. So bila obdobja, ko je lahko jedel le na vodi kuhan riž, in kako zelenjavo, grozno je bilo. Nekatere alergije je prerasel, z nekaterimi se spopadamo, tista na arašide je pa tako doživljenska. In arašidovo olje je v večini procesirane hrane. Od tu moja obsedenost pridelati čimveč domače zelenjave, in velika želja po lastnem nasadu sadja.
Z leti se je naučil, kaj lahko, in kaj ne, določenih alergij smo se znebili z obratno teorijo od priporočene - namesto izogibanja vrsti hrane sem ga počasi navajala nanjo, in sčasoma telo popusti, in se navadi. Ampak ne bi o tem javno, da me alergologinja ne stisne za vrat .
skratka, že od malega je jedel neprocesirano, vsaj v večini, in domače. Zelje, repo, krvavice, zelenjava taka ali drugačna, pri sadju smo morali paziti, in ga navajati, pa je vseeno šlo. Moko sem lahko uporabljala le riževo, drago takrat, kot žafran, mleku se ni smel približati, pa danes je in pije vse mlečno.
pride kdaj kaka reakcija, ampak je vse odvisno od tega, kaj zunaj cveti. Recimo, ta čas ga matra seneni nahod in solzijo se mu oči, verjetno pa bo čez par dni bolje, ko breze odcvetijo, ali kar pač zdaj cveti.
in živa, ti ga posodim, da izropa hladilnik. Mi ga boš po enem tednu poslala nazaj!! _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Z leti se je naučil, kaj lahko, in kaj ne, določenih alergij smo se znebili z obratno teorijo od priporočene - namesto izogibanja vrsti hrane sem ga počasi navajala nanjo, in sčasoma telo popusti, in se navadi. Ampak ne bi o tem javno, da me alergologinja ne stisne za vrat .
skratka, že od malega je jedel neprocesirano, vsaj v večini, in domače. Zelje, repo, krvavice, zelenjava taka ali drugačna, pri sadju smo morali paziti, in ga navajati, pa je vseeno šlo. Moko sem lahko uporabljala le riževo, drago takrat, kot žafran, mleku se ni smel približati, pa danes je in pije vse mlečno.
pride kdaj kaka reakcija, ampak je vse odvisno od tega, kaj zunaj cveti. Recimo, ta čas ga matra seneni nahod in solzijo se mu oči, verjetno pa bo čez par dni bolje, ko breze odcvetijo, ali kar pač zdaj cveti.
in živa, ti ga posodim, da izropa hladilnik. Mi ga boš po enem tednu poslala nazaj!! _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Pri zelenjavi ni samo problem pri otrocih tud pri starejših ljudeh to velik problem ki so v časih jedli samo zelje in krompir v nedeljo pa nedeljsko kosilo ,ko sem prevzela vso odgovornost pred petimi leti za oskrbo tašče in tasta sem imela zelooo veliko problemov pri tašči ki ni marala prav nobene zelenjave vse vrste izgovorov je bilo pesa ni bila dobra ker je preveč na weceju,po pradižniku dobi raka ,cvetača pa je kot nek knedlček iz zdroba krepko je bilo potreba dialoga in sva prišle do tega če na dan poje več kot dve žliči dobi za popoldansko malico nagrado kavo in sladico no redko dobi to nagrado tako da je kar velik uspeh da poje dve žlici zelenjave neglede na vrsto zelenjave.
bobolino je napisal/a: |
Živa, ti ga posodim, da izropa hladilnik. Mi ga boš po enem tednu poslala nazaj!! |
V tako varstvo pa jaz tudi prijavim svoja dva "demoliton group". Samo se bojim, da ima Živa premajhen hladilnik za vse tri "termitke"
Kar se hrane tiče, naša dva jesta vse. Praviloma najprej želita poskusiti tisto, kar je novega, česar še nista poskusila.
Junglas, pri nas je podobna situacija kot pri bobolini, le da od tistega trenutka, ko sta se rodili. Živela sem od 5 živil (med dojenjem), pa ta vključujejo že olje.
pri nas je vsa hrana ekološkega izvora, rafinirane, hidrogenirane maščobe, predpripravljenih živil (razen prosene kaše z arašidi in čipsa zelo redkokdaj) ni, ker sem sužnja štedilnika. Pred 8imi leti me je dietičarka Širca Čampa na pediatrični kliniki izšolala. pa še sama sem naredila doktorat iz prehrane.
Kuham, kuham, pečem... - vse eko oz. bio. Rabim počitnice.
Njuna edina sladica je bila par let 99 % čokolada. ostali otroci jo ven pljunejo, ker jim je pregrenka.
lahko komu naredim šolo zdrave prehrane, ker sem res ogromno preštudirala. Prehudo je bilo prva leta njunega življenja, ko nismo spali več kot uro na celo noč, telo v ranah, krastah, driske - menjala sem živila, ko je bilo prehudo (npr. krompir zamenjala z rižem, en teden sem jedla samo eno vrsto hrane, da se je njeno telo sčistilo). Vse bi naredila, da bi se končalo. Od tod tudi njuna neješčost - nenavajenost na okus.
po ajdi se začne dušiti, če je v sosedjem prostoru, 9 m stran, ko samo žgance kuham.
me pa jezi, ko niti poskusiti nočeta nove hrane. Včeraj sem sedela za mizo (v rokah najučinkovitejši - beri najmanj - ukrep), da sta pojedli juho iz kopriv, belušev in krompirja. Mesa ne marata. Mukoma pojesta kaj. Ah, kar slabe volje postanem. Raje neham.
uživajte z vašimi termiti. Martnika, sem ti tako nevoščljiva, da je joj prejoj._________________Lp, Živa
pri nas je vsa hrana ekološkega izvora, rafinirane, hidrogenirane maščobe, predpripravljenih živil (razen prosene kaše z arašidi in čipsa zelo redkokdaj) ni, ker sem sužnja štedilnika. Pred 8imi leti me je dietičarka Širca Čampa na pediatrični kliniki izšolala. pa še sama sem naredila doktorat iz prehrane.
Kuham, kuham, pečem... - vse eko oz. bio. Rabim počitnice.
Njuna edina sladica je bila par let 99 % čokolada. ostali otroci jo ven pljunejo, ker jim je pregrenka.
lahko komu naredim šolo zdrave prehrane, ker sem res ogromno preštudirala. Prehudo je bilo prva leta njunega življenja, ko nismo spali več kot uro na celo noč, telo v ranah, krastah, driske - menjala sem živila, ko je bilo prehudo (npr. krompir zamenjala z rižem, en teden sem jedla samo eno vrsto hrane, da se je njeno telo sčistilo). Vse bi naredila, da bi se končalo. Od tod tudi njuna neješčost - nenavajenost na okus.
po ajdi se začne dušiti, če je v sosedjem prostoru, 9 m stran, ko samo žgance kuham.
me pa jezi, ko niti poskusiti nočeta nove hrane. Včeraj sem sedela za mizo (v rokah najučinkovitejši - beri najmanj - ukrep), da sta pojedli juho iz kopriv, belušev in krompirja. Mesa ne marata. Mukoma pojesta kaj. Ah, kar slabe volje postanem. Raje neham.
uživajte z vašimi termiti. Martnika, sem ti tako nevoščljiva, da je joj prejoj._________________Lp, Živa
Veselje je hraniti naša 10-mesečna dvojčka. Pripravljamo veliko zelenjave, pa tako zvesto odpirata kljun kot kakšna mlada ptička v gnezdu. Tudi starejši bratec je bil podobno ješč, a se je že malo "pokvaril"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 28 Apr 2014 15:00; skupaj popravljeno 1 krat
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 28 Apr 2014 15:00; skupaj popravljeno 1 krat
živa je napisal/a: |
...Od tod tudi njuna neješčost - nenavajenost na okus. ... niti poskusiti nočeta nove hrane. .... Ah, kar slabe volje postanem. Raje neham. uživajte z vašimi termiti. |
Pri alergikih je tako, da težko sprejmejo novo hrano. Po drugi strani pa glej, naprimer če bi jih silila z neko zelenjavo, potem pa čez čas ugotovila, da jima ta zelenjava škodi. Zato jih težko siliš, sami pa imata odpor do nove hrane.
Ne bodi slabe volje. Koliko otrok vidim debelih in rejenih, jim mame rinejo neprestano nekaj v usta (in ta nekaj ni sadnje in zelenjava).
Nafilanost otroka s hrano ni merilo za njegovo srečo.