Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Recepti s čilijem
TwityPity, si še kaj kuhal?
mfrancov recept za lutenico
Včeraj sem bil dobesedno prisiljen porabiti eno kilo kupljene paprike. Pa sem zmešal,
kilo paprike
kilo paradižnika
cca 200 gr čilija, Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
nekaj korenčkov
3 male čebule
glava česna
sok ene limone, ene pomaranče
žlička črnega popra
žlička ingverja
sol
košček črne čokolade
Nič miksal, samo malo bolj na drobno sem narezal, mi je bolj všeč groba "granulacija" .
Okus in izgled podoben ljutenici, samo malo bolj ljuto je .
LP_________________mfranc
mfrancov recept za lutenico
Včeraj sem bil dobesedno prisiljen porabiti eno kilo kupljene paprike. Pa sem zmešal,
kilo paprike
kilo paradižnika
cca 200 gr čilija, Scotch Bonnet JAMAICAN Orange
nekaj korenčkov
3 male čebule
glava česna
sok ene limone, ene pomaranče
žlička črnega popra
žlička ingverja
sol
košček črne čokolade
Nič miksal, samo malo bolj na drobno sem narezal, mi je bolj všeč groba "granulacija" .
Okus in izgled podoben ljutenici, samo malo bolj ljuto je .
LP_________________mfranc
Mal sem še kuhal ja...Je bilo treba porabit kilo jalapenotov in nekaj anchotov. Toliko sem bil proti uporabi kisa, sedaj mi je pa ta verzija prav všeč.
Prišel sem do ugotovitve, da vsako "mineštro" pustim stati čez noč, ker šele potem razvije tisti pravi okus - podobno kot pri golažu Ta spodnja se mi je naprej zdela grenka, naslednji dan pa nobene sledi o grenkobi.
Omaka z Jalapenoti
Sestavine:
- cca. 1000g Jalapenotov, cca 350g Ancho Poblanotov (s semenjem vred)
- 300g paradižnika
- 4 stroke česna
- 50g čebule
- 2 stebla zelene
- 3 žličke soli
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 500ml jabolčnega kisa
- 500ml vode
- sok iz polovice limone
- žlička kakava
Vse sestavine razen limoninega soka ter kakava kuhal 10min v ekonomu, zmiksal, dodal limonin sok in kakav, še malce pokuhal in pustil stati na hladem čez noč. Naslednji dan prepasiral najprej čez penovko, nato pa še čez cedilo.
Jakost? Kaj pa vem, jaz bi rekel 2-3jurje. Okus? Nekaj po paprikah, nato pa malce "zakuri", za moje pojme okusno.
Vse skupaj je prišlo cca. 1,8l omake.
Chinensi so po mojem mnenju zakon za v razne omake/namaze, saj imajo poseben okus in aromo.
Glede teh omakic priporočajo spremljanje pHja. Kar je nad 4.6 je potrebno "zapakirati" v ekonom loncu, kar je pod, pa lahko pakiramo vroče v kozarčke. Pasterizacija ni toliko nujna, a jaz še vseeno pastereziram - ziher je ziher. Dovolj naj bi bilo tudi, če kozarčke/steklenice za par minut postavimo na glavo, da se "razkuži" pokrovček.
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.
Pa še skupinska jabolčne iz prejšne strani in zgornje iz jalapenotov:
Naslednje kuhanje bo po vsej verjetnosti s popečenimi rdečimi paprikami in chinensi.
P.s. A lahko to tvojo ljutenico nekako poimenuješ, da dodam povezavo do nje v prvi prispevek?
Prišel sem do ugotovitve, da vsako "mineštro" pustim stati čez noč, ker šele potem razvije tisti pravi okus - podobno kot pri golažu Ta spodnja se mi je naprej zdela grenka, naslednji dan pa nobene sledi o grenkobi.
Omaka z Jalapenoti
Sestavine:
- cca. 1000g Jalapenotov, cca 350g Ancho Poblanotov (s semenjem vred)
- 300g paradižnika
- 4 stroke česna
- 50g čebule
- 2 stebla zelene
- 3 žličke soli
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 500ml jabolčnega kisa
- 500ml vode
- sok iz polovice limone
- žlička kakava
Vse sestavine razen limoninega soka ter kakava kuhal 10min v ekonomu, zmiksal, dodal limonin sok in kakav, še malce pokuhal in pustil stati na hladem čez noč. Naslednji dan prepasiral najprej čez penovko, nato pa še čez cedilo.
Jakost? Kaj pa vem, jaz bi rekel 2-3jurje. Okus? Nekaj po paprikah, nato pa malce "zakuri", za moje pojme okusno.
Vse skupaj je prišlo cca. 1,8l omake.
Chinensi so po mojem mnenju zakon za v razne omake/namaze, saj imajo poseben okus in aromo.
Glede teh omakic priporočajo spremljanje pHja. Kar je nad 4.6 je potrebno "zapakirati" v ekonom loncu, kar je pod, pa lahko pakiramo vroče v kozarčke. Pasterizacija ni toliko nujna, a jaz še vseeno pastereziram - ziher je ziher. Dovolj naj bi bilo tudi, če kozarčke/steklenice za par minut postavimo na glavo, da se "razkuži" pokrovček.
pHja nisem meril, ker še nisem našel dovolj natančnih lističev po razumljivi ceni. Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave.
Pa še skupinska jabolčne iz prejšne strani in zgornje iz jalapenotov:
Naslednje kuhanje bo po vsej verjetnosti s popečenimi rdečimi paprikami in chinensi.
P.s. A lahko to tvojo ljutenico nekako poimenuješ, da dodam povezavo do nje v prvi prispevek?
"Ne rabim od 0-14, od 3 do 6/7 in bolj natančni (vsaj 0.5) bi bilo vrh glave"
Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka .
Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.
Tole je komot mfrancov recept za lutenico .
LP_________________mfranc
Če najdeš take lističe pa le povej, tudi jaz bi jih rabil za vrt - bi pokrivali pH borovnic, pa navzgor. Bolj natančni so samo lističi za urin, 5,5 do 7,9 pH, na žalost jih spodaj zmanjka .
Sicer se z običajnimi, od 0 - 14, da meriti na 0,5 pH.
Tole je komot mfrancov recept za lutenico .
LP_________________mfranc
Debato od pH lističev sem oddelil.
Tvoji lutenici pa sem dodal naslov, in uvrstil v kazalo
Tvoji lutenici pa sem dodal naslov, in uvrstil v kazalo
poskušajte, tudi če niste ljubitelji pekočega a prehlajeni, v govejo župo z razenci (bolj gosto) dodati pekoče mezge. naj bo servirano v skodelici zaradi vdihovanja. vroče pojest in popit a zraven ne vdihovat. prehlad bo poniknil. tisti katerem je pekoče v slast bodo iskali še. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Chili con Carne za telebane
Danes sem izkoristil 5 ur samskega staža za poskus, za katerega sem že pred dolgim časom kupil eno 400 g konzervo res okusnega govejega golaža, brez konzervansov, barvil, umetnih arom.
Dodal še eno zvrhano žlico paradižnikove mezge, tri debele stroke česna, 1/2 rdečega fižola iz konzerve, ter začimbe, na čelu z zvrhano žličko domačega mletega Habanera
(ena verzija Orange Habanero s približno polovičnimi skovili - pa še vedno štirikrat več kot Cayenne ).
Na zmernem ognju sem kuhal skoraj še eno uro, pred koncem pa dodal še eno ploščico črne čokolade.
Se mi je zdelo, da bo tega preveč za en obrok, na koncu sem polizal krožnik .
Testirala ga je tudi hči in ga pohvalila - celo na skovile je pozabila .
LP_________________mfranc
Danes sem izkoristil 5 ur samskega staža za poskus, za katerega sem že pred dolgim časom kupil eno 400 g konzervo res okusnega govejega golaža, brez konzervansov, barvil, umetnih arom.
Dodal še eno zvrhano žlico paradižnikove mezge, tri debele stroke česna, 1/2 rdečega fižola iz konzerve, ter začimbe, na čelu z zvrhano žličko domačega mletega Habanera
(ena verzija Orange Habanero s približno polovičnimi skovili - pa še vedno štirikrat več kot Cayenne ).
Na zmernem ognju sem kuhal skoraj še eno uro, pred koncem pa dodal še eno ploščico črne čokolade.
Se mi je zdelo, da bo tega preveč za en obrok, na koncu sem polizal krožnik .
Testirala ga je tudi hči in ga pohvalila - celo na skovile je pozabila .
LP_________________mfranc
Res je bilo okusno, mogoče za las preslano. Edino to bi lahko očital golažu, soli nisem dodajal. No ja, tudi začimbe dajo občutek slanosti .
Golaž je bil tale http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a027/3838606704063_large.jpg tudi bil presenečen nad kvaliteto mesa.
Sicer pa v kratkem kupim še kako konzervo, da preverim njihovo konsistentnost .
LP_________________mfranc
Golaž je bil tale http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a027/3838606704063_large.jpg tudi bil presenečen nad kvaliteto mesa.
Sicer pa v kratkem kupim še kako konzervo, da preverim njihovo konsistentnost .
LP_________________mfranc