Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

RAČKE TEKAČICE

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Evo moja 2 dni stara tekačica.

Sem imel srečo da se je od 6tih jajc izvalilo 6 račk. 1 je bela ostale pa so pisane. So pa mali hudiči že zdaj zelo urni.

@reider imaš dobre iskušnje z malimi račkami in mamo v vodi? jaz sem jih lani pustil z mamo in so imele možnost plavanja v manjšem jezeru in so mi 3 poginile. Pol sem jih pa zagradil v manjšo ograjo brez možnosti dostopa do jezara in so mi 2 mladi nakoncu ostali._________________LP seba993
reider

Odgovor Napisal/-a reider »

Kako je ljubka.Kar pocrkljal bi jo najraje. Smile Pazi nanjo.

No če že dlje časa prebiraš moje poste po raznih forumih pol morem priznat,da nimam dobrih izkušenj,sploh kar se tiče vzreje mladičev bolj na odprtem v naravi in v bazenu.Imel dva preljubka mladiča a oba izgubil.Enega v bazenu našel ubitega.Predvidevam,da ga ubil samec-oče,ki kot sem ugotovil nima poleg mladičev kaj iskat.Drugega nekaj odneslo,ker se splazil iz zaščitnih obor. Tako da sem zagovornik reje v zaprtem vsaj pol leta,kjer mu ravnotako lahko da se nek podstavek z vodo za čofotanje. Hotel sem že malim maximalno nudit,a kar ne gre ,ne gre. Ko narediš napako,poti nazaj več ni.
Ravno tako je pri vseh nesrečah,ne letu.Ko z vozili divjaš in si na vozičku,poti nazaj ni.Lahko le svariš in opominjaš druge,naj ne krenejo po tvoji poti.In edino zadovoljstvo je ti pol to,da si morda le preprečil kako nesrečo z slabim izidom,če že svoje nisi mogel.

Srečno in lep pozdrav!
seba993

Ja jaz sem tudi 2 lani v bazenu 1 pa malo stran. jaz ne sumim ata racmana ker so račke bile skos z njim in jim ni nič hotel.

Sem jo pa komaj dobil v objektiv ker ni hotla tut pol sekunde bit prmir.

Ja pazim na njih. Nekaj čaasa bodo še v manjši škatli pol pa gredo v večjo ker bo znamkal prostora. Imam zraven še mlado gosko in 15 piščancev. Potem pa ko bodo malo večje pa dobijo manjšo ogrado ker si mi pol že smilijo ko so v bokspaleti zaprte._________________LP seba993
reider

SEBA men pa je racman bil sumljiv,ker ga vedno na rahlo dregal z kljunom,sploh v bazenu,kot bi mu bil v napotu. Mladič ga pa imel sicer rad.Enkrat sem videl,ko sem ga skrivoma opazoval,da ga je z kljunom porinil ven čez rob bazena.A to res na nežno.pa sem se še smejal,ker sem mislil,da je to kaka pomoč,ker ni mogel sam čez visok rob.
No pol sem ga kak teden kasneje našel mrtvega na vodi z vso rdečo glavo.,kot bi mu popokale možganske kapilare.Torej je po moje dobil udarec v glavo.Predvidevam z kljunom. Dejansko so lahko mladiči zunaj a če je res hudo varovana obora z fino mrežo,da ni šanse pobega ali napada.
če tega ne moreš nudit,bolje kake vsaj 4 mesece notri,pa pol v oboro z pleteno ograjo od vrta,ker takrat je že tako velik,da ne more skoz luknje v mreži.Potem pa poskrbiš le še za varovanje iz zraka.Tut gori mora bit mreža.
Jaz grem na delo na obore takoj ko se pozdravim in ko si pripeljem še nek potreben material iz trgovine.rabim neke jeklene palice za nosilce mrež na stropu obor. Na te nosilce pa bom namestil mrežo,ki je pa sicer namenjena vzreji drobnice.Ima 2x večja okenca v mreži kot navadna vrtna. tako ni pozimi nevarnosti,da bi mi polomo sneg mrežo,pa še svetlo bo dovolj,zaščita pa pred kanjami je čist dovolj pravšnja.
Ko kaj naredim bom naredo kako sliko.
Poleg te stropne mreže morem naredit še eno oboro dodatno,da lahko prezapiram ograje,ko eno popasejo.
Počasi sem z njivami in drvmi konc in se bom lahko posvetil tem zadevam.
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Mlade račke potrebujejo vodo za čofotanje in izpiranje kljunčka. Meni se obnesejo podstavki iz terakote, ki jih ne morejo prevreči. Globina vode mora biti tolikšna, da gre račka brez problemov iz nje, da se ne utopi. Podstavke menjujem glede na njihovo velikost Wink_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
seba993

Zdj ko so majhne jih zagradim z mrežo ki ima 1x1cm lukne tako da ni možnosti da pobegnejo. Za napad z zraka me ni strah ker tako blizu hiše jastrebi ne letajo. Vsaj pri nas ne. Ta ograja z luknjicami 1x1cm je visoka okoli 1/2m tako da dam okoli še eno da piščanci ne pobegnejo vn. Če pa zraven nimam piščancev je pa dovolj samo 1/2m._________________LP seba993
reider

Nikar se ne zanašaj,da jastreb ne pride k hiši.Pri nas je bila ob hlevu obora širine 2 metra in višine 2 metra in se spusto noter.Pa ne po piščanca,temveč po kokoši.
Od tega,da ne mej jastreba za največjega sovražnika.Na prvem mestu je vrana!3x drznejša in 3x hitrejša pa tut vrjetno najpametnejša ptica na svetu.
Če naredim primerjavo med vrabcem in vrano je kot: majmun in doktor znanosti.

Raje le pokrij to oborico z neko mrežo,ki ne rabi biti tako gosta.

Stara mama mi govorila,da je znala vrana piščanca upleniti poleg koklje,ko bila obrnjena vstran.Huda koklja je včasih tut skočila v zrak proti vrani ko je le ta napadla.
seba993

Prinas jih je veliko ki imajo kokoši nezaščitene tako da ponavadi plenjo tam kjer je lažje. Nam pa tudi na kakšne 3 mesce kakšno kokoš odnese. Nemorem pa cel ha zasčitit da jastreb nebi prišel zraven. Vrane pa pri nas sploh niso problem.
Pa da bi mi raco jastreb odneso se pri nas še ni zgodilo. Imajo rajši kokoši ki imajo bolj redko perje kot race. Pa naše so zdj že navajenetako da ko vidjo senco se hitro skrijejo._________________LP seba993
reider

ha cel hektar res ne gre,verjamem.gre teoretično a finančno ne vzdržiš.
Imam raje manjšo oboro in da je sigurno zaščitena.Lahko te pa vsaka najmanjša lahkomiselnost stane. No ne tebe ,ampak žival. Ko bi ti imel priliko videt,kje je prišel v z vseh strani zaščiteno oboro kragulj bi rekel ,da tut marsovci obstajajo. Na vrhu je bilo nezaščiteno le slabe 3 kvadrate,pa še to je bilo tam drevo.Tam se spustil not in mi raztrgal starega zdravega samca.Dobil ga zraven.
Obora pa je sicer velika 30-40 kvadratov. Sploh ga ni zanimalo,da pol sploh ne bo znal-mogel priti ven. Najdrznejši so pozno jeseni ali pozimi,ko ni drugega plena.
Za velike obore pa nimam pojma kako jih zaščitit iz zraka.Še najbolja rešitev je nekje dobiti kakega ovna ,ki je komu odveč,da se pase po moje.Morda to kaj pomaga.Ali pa tako kot MEsečnik ki ma 2 metra velike labodje gosi.Zažene tako prasko ko se kaj premakne da še mrtvi vstane. Če bi pa ti imeli mladiče pa bi kragulj tanko piskal,če bi prišel blizu.No malo zajebancije.
Skratka bolje prečit nego lječit.To naj bo odgovor.Ko uspem kaj naredit,naložim kako sliko.
seba993

Tudi pegatke so dobre za zaščito. Se tudi hitro začnejo dret če jim kj ne paše in svarijo druge. Rečejo pa da vietnamci pomagajo ker potem jastreb misli da je pes med kokošmi. Smo letos nabavli 3 komade._________________LP seba993
Odgovori