Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Coriandrum sativum - koriander
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Coriandrum sativum - koriander
(Prenos iz arhiva)
fotografija je žal izginila. Namesto nje dajem link do opisa na Wikipediji.
Več o koriandru
uredila: muha
Več o koriandru
uredila: muha
Nisi vprašal v pravi temi, robert. Koromač in koriander sta dve zelo različni rastlini. In ne boš sadil potaknjencev ampak pikirance ali sadike (odvisno, kako bodo veliki).
Po mojih izkušnjah imajo kobulnice (kamor sodi tudi koromač) raje, če jih ne presajamo. Če imajo koreninsko grudo, seveda ni težav.
Po mojih izkušnjah imajo kobulnice (kamor sodi tudi koromač) raje, če jih ne presajamo. Če imajo koreninsko grudo, seveda ni težav.
robert, odgovor na tvoje vprašanje boš gotovo našel v kateri od tem v forumu Vzgoja sadik.
Velikost sadik za presajanje se po rastlinah razlikuje, za nekatere je pa sploh bolje, da jih sejemo na stalno mesto. Če to ni možno pa vsaj v take lončke in takšni gostoti, da jih potem presadimo z vso koreninsko grudo vred, da se presaditve praktične niti dobro ne "zavedajo". V lončkih iz časopisnega papirja recimo, ki jih ob sajenju ni treba odstranjevati.
O koromaču smo se razpisali TULE
Velikost sadik za presajanje se po rastlinah razlikuje, za nekatere je pa sploh bolje, da jih sejemo na stalno mesto. Če to ni možno pa vsaj v take lončke in takšni gostoti, da jih potem presadimo z vso koreninsko grudo vred, da se presaditve praktične niti dobro ne "zavedajo". V lončkih iz časopisnega papirja recimo, ki jih ob sajenju ni treba odstranjevati.
O koromaču smo se razpisali TULE
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
V drugi temi se je te dni vnela razprava glede uporabnosti in okusa korindra. Da se ne bi menja izgubila, jih citiram še semle:
mfranc je napisal/a: |
Brbr, zdravo. Statistični podatki kažejo, da se tule največ baviš z vzgojo koriandra . Je vzgoja kaj zahtevna? (ma, me zopet ena hči masira za njega ..... ) |
brbr je napisal/a: |
Mfranc, a ti mene hecaš? Kje si našel koriander? To je ena redkih rastlin, ki se je nikakor ne morem privaditi. Njegov okus me spominja na "žajfo". Seveda ga vsako leto posejem eno vrstico (v upanju, da mi enkrat postane všeč), istočasno s peteršiljem. In potem se veselim, da je peteršilj odlično/hitro kalil, a se na koncu izkaže, da je to koriander. Torej je povsem nezahtevna rastlina, polna življenjske moči, ki gre kar hitro v cvet. Tako v isti sezoni lahko pridelaš listje in seme. |
živa je napisal/a: |
Jaz uporabljam semena za peko jagenjčka. Brbr, enako misliva o koriandru. |
mfranc je napisal/a: | ||
Brbr, splošno je znano, da statistika ne laže . Tule si ga največkrat omenjala, he, he. Torej, našla ga je hči, in pričakuje od mene, da ga nabavim.
Hja, našel sem še hujši opis; da ima okus po "zmečkanih stenicah" . No ja, kar sem prečital, in vajino mnenje, me napeljuje na to, da ga bom ignoriral; zdravilnost gor ali dol .... |
muha je napisal/a: |
Kakšna slučajnost! Ravno danes sem jedla azijsko enoločnico, posuto s sušenimi rezanimi listi koriandra (Kotany). Nikakršnega čudnega priokusa ni bilo zaznati. Je "steničasti okus" lasten le semenom? Ali ga listi morda izgubijo s sušenjem? |
brbr je napisal/a: |
Ravno nasprotno - listi so bolj steničasti. Je pa zadnjič hči naredila nekaj "azijskega" in uporabila zdrobljena semena, ki jih je pražila. Okus je bil presenetljivo dober Tako, da, Mfranc, ne ga ignorirat. Mogoče nas udomači... |
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
No, z malo truda sem našel koriander kar doma.
tale:
https://www.sanolabor.si/image/original/1607275908_z0380zacimba-koriandrovi-listi15-gbio9004145003804.jpg
Konkretni škatlici je rok potekel 03.03.2017, je iz tistega časa ko sem čaral z raznimi čili omakami. Zmleta semena uporablja žena, med drugim za gobje jedi.
OK, se bom žrtvoval, in ga na nek način zrihtal za hčer; res pa je, da se ona precej ukvarja z azijskimi jedmi ..... _________________mfranc
tale:
https://www.sanolabor.si/image/original/1607275908_z0380zacimba-koriandrovi-listi15-gbio9004145003804.jpg
Konkretni škatlici je rok potekel 03.03.2017, je iz tistega časa ko sem čaral z raznimi čili omakami. Zmleta semena uporablja žena, med drugim za gobje jedi.
OK, se bom žrtvoval, in ga na nek način zrihtal za hčer; res pa je, da se ona precej ukvarja z azijskimi jedmi ..... _________________mfranc