Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Sicer sem totaln začetnik ampak sem se po prebiranju forumov in ogledu videov na youtubu obrožil še z:
*magnezijevim sulfatom (aka bittersalz/grenka sol) ter
*kalcijevim nitratom oz kalcij foliar
Oboje bom apliciral foliarno.
Magnezij sicer bolj pogosto kot kalcij, ki ga bom šprical šele ob pojavu plodov.
Kot rečeno bom pa škopil paradižnike in čilije.
*magnezijevim sulfatom (aka bittersalz/grenka sol) ter
*kalcijevim nitratom oz kalcij foliar
Oboje bom apliciral foliarno.
Magnezij sicer bolj pogosto kot kalcij, ki ga bom šprical šele ob pojavu plodov.
Kot rečeno bom pa škopil paradižnike in čilije.
Hm, uporaba magnezija je v bistvu zelo specifična in je treba vedeti zakaj ga uporabljamo, ker lahko ob nepravilni uporabi naredimo precej škode.
Pri pomanjkanju magnezija, kar vidimo v rumenenju listov in izrazitejše zelenim žilam na listu se ga v bistvu dodaja samo po oploditvi.
Magnezij je v bistvu del molekule klorofila in je prisoten pri metabolizmu fosforja in dušika.
Od magnezija je odvisen sprejem vode v rastlino.
Pomanjkanje magnezija se kaže kadar je rastlina pregnojena s kalijem.
Kloroze se pojavijo najprej na vršičkih listov, kasneje na celih listih, ki porumenijo in postanejo še kasneje malo rdečkaste-bakrene.
Torej je v bistvu važno razmerje magnezij-kalij.
Pri pomanjkanju magnezija, kar vidimo v rumenenju listov in izrazitejše zelenim žilam na listu se ga v bistvu dodaja samo po oploditvi.
Magnezij je v bistvu del molekule klorofila in je prisoten pri metabolizmu fosforja in dušika.
Od magnezija je odvisen sprejem vode v rastlino.
Pomanjkanje magnezija se kaže kadar je rastlina pregnojena s kalijem.
Kloroze se pojavijo najprej na vršičkih listov, kasneje na celih listih, ki porumenijo in postanejo še kasneje malo rdečkaste-bakrene.
Torej je v bistvu važno razmerje magnezij-kalij.
Težave s sprejemanjem magnezija iz tal imajo področja z nižjim pH-jem. Načeloma pri nas s tem ni večjih problemov, izjema pa bi hipotetično lahko bila, če bi plodovke sadil v substrat na osnovi šote. Jaz zadnja tri leta sadim paradižnik, papriko, melancane v mešanico komposta in šotnega substrata, pa nekako nisem zaznal znakov pomanjkanja magnezija. Zalivam z vodo iz vodovoda, ki pa je zelo "trda".
Kakor pravi labia, gnojila je najbolje uporabljati po potrebi. Je pa za takšen način potrebno dobro prepoznavati znake na rastlinah, predvsem pa imeti številne izkušnje.
Veselo na delo. (nabiranje spoznanj)
Kakor pravi labia, gnojila je najbolje uporabljati po potrebi. Je pa za takšen način potrebno dobro prepoznavati znake na rastlinah, predvsem pa imeti številne izkušnje.
Veselo na delo. (nabiranje spoznanj)
orhy hvala saj veš za kaj. Čakam mojo ljubo sosedo no skoraj sosedo. Fotka je bila tako lepa, da še kako bodo končni prijatelčki. Metuljc te čakam. Jutri ali v nedeljo šibam po PST-ju tako, da me dopoldne ni doma. Če imaš kaj posebnega se isto priporočam._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.