Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Amon sulfat težko dobiš,ker ga uporabljamo samo borovničarji.
Če greš kdaj v Lj.(ali kdo od znancev) se oglasi pri meni.Izračunaj koliko ga potrebuješ.Na sadiko daš 3x po cca 8 dag oziroma 1 kg za 4 grme.
Pošlji SZ._________________Narava vse povrne!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ferdo, če prav razumem, na vsake 14 dni po pest As k borovnici? Joj, potem bom imela tega premalo doma... Confused_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
ferdo36

Bobolino!
Saj veš kje ga dobiš._________________Narava vse povrne!
bobolino

Hja, bom cel teden na tej relaciji, a ne sama v vozilu... Confused_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
izidor

Odgovor Napisal/-a izidor »

Lep pozdrav,

mene pa zanima glede AS če je važno kakšen je, mislim fizično kakšen zgleda, granulacija.
To sprašujem zato, ker sem pred lansko leto pri tebi Ferdo dobil AS ki je bil zelo fine granulacije, selo sipek (kot sladkor), sedaj pa ima kolega AS ki je zelo grobe granulacije. Zanima me ali sta obe granulaciji AS pravi? In če sta kaj je razlika?
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Čez vikend vse pognojeno. Porabljeno 15kg AS. Dodajanje velikim AB posajenim v kanale ni problematična. Problem nastane, pri gnojenju loncev. Vsakemu loncu en ščepec(10-20g).... To pobere časa.....
Zdaj pa naj pada...Upam!

Sicer pa granulacija pri efektu ni toliko važna. Važna je formulacija - 20,6 N v amonijski obliki. Jaz sem do sedaj uporabljal obe. Ta fini, ki ga zdaj uporabljam, potegne malo na rjavo barvo. Je pa res, da je pri mojih loncih malo težje dodajanje, ker je preveč fin.

Bobolino....Vsakih 14 dni eno pest? Shocked Dej še enkrat preveri....3xletno 5-7dag.... Laughing
ferdo36

Amonsulfat je v obliki soli,granulat Pratico pa ima enako količino N=20,6.
Poleg tega pa ima še 20% žvepla.
Slaba pest gnojila je 7-8 dag in se daje trikrat na 14-20 dni.
Ali račun:1 ha=2000 sadik se da 60-90 kg dušika N X 5=300-450kg AS.To je 22,5 dag = 7-8 dag/grm x 3.
Podobne rezultate dobiš tudi v svetovni literaturi.Dušik je edini element,ki ga borovnica potrebuje redno vsako leto.Izbet,ča jim boš dajal 1-2dag,
ti bodo kmalu začele pešati!In ne smej se Bobolino,ker ima prav!_________________Narava vse povrne!
bobolino

ja, to sem mislila, 3 x na 14 dni po eno pest!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Zdravo! Kaj to gnojilo se uporablja spomladi? Se dobi kje v bližini Maribora? Imam tri ameriške borovnice, ki so stare že več kot trideset let. Zelo pazim na njih. Vsako leto mi lepo rodijo. Gnojim jih z gnojilom, ki ga dobim v trgovini in je namenjeno za ameriške borovnice. Sigurno bi bile vesele tega gnojila, ki ga priporočate strokovnjaki za ameriške borovnice.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Ferdo imaš poplonoma prav! Tu ni nobenih nasprotovanj glede gnojenja....

ferdo36 je napisal/a:
Izbet,ča jim boš dajal 1-2dag,
ti bodo kmalu začele pešati!In ne smej se Bobolino,ker ima prav!

Moj "smiley" je predstavljal začudenje... Shocked - ne smejanje ..... malo se mi je zdela čudna definicija "vsakih 14 dni po eno pest". Jaz sem to razumel (preračunano), da se zna zgodit, da bo gnojila 5x....
Saj vedno govorim isto stvar: 3xletno 5-7dag. Ali ni to prav?

Moje "tamale" rastlince, ki so posajene v 5 in 7L loncih so dobile prvo porcijo AS v navedeni dozi(ščepec). Vse pa imajo (1-2g/L) v substratu tudi dolgoročno gnojilo(Osmocote). Bom pa počasi povečeval dozo AS.
Odgovori