Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Erysimum grandiflorum - šebenik

crtj-admin
Site Admin

Erysimum grandiflorum - šebenik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Glej tudi

Malček višja (tam nekje 25-30 cm) ....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A to je to Surprised . Videla sem ga že na vrtu ob moji sprehajalni poti, a sem misila, da gre za Zlati šeboj.

Ali ima tudi ta močan vonj po vijolicah?
Sanjarka Ana

Ne vem Muha .... sem že cel teden brez vonja zaradi bolezni ....

Povem, ko se pozdravim (če bo še v cvetenju).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ko sem iskala primerjave po internetu, mi je Wikipedia povedala, da je Cheiranthus cheiri le sinonim za - Erysimum cheiri Surprised . Torej sta seveda bližnja sorodnika. Počasi se vse zve Very Happy .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Kolikor vem diši precej osladno. Meni izjemno všeč, za okušat, za "transirat".

Je pa zelo lep, kar sončen. Všeč mi je temnejša sredina, ki je kot v nekakšno esenco stisnjen potencial. Cvet se razpira več dni (če ni prevroče), človek pa je tako vsak dan znova navdahnjen.

Sanjarka A. Ali ga imaš prvo leto? Če bo uspel formirati kaj semena, bi se priporočil za nekaj semena. Bi ga imel. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Ko sem iskala primerjave po internetu, mi je Wikipedia povedala, da je Cheiranthus cheiri le sinonim za - Erysimum cheiri Surprised . Torej sta seveda bližnja sorodnika. Počasi se vse zve Very Happy .

Ja, samo vrsta, ki jo je objavila Ana sanjarka, je druga, E. grandiflorum (sinonim E. nervosum). Kar ni isto kot navadni zlatenec, kot je slovensko imenovan C. cheiri, med ljudmi imenovan šeboj.
Sanjarka Ana

Da, imam jo prvo leto. Sem se poizkušala spomnit od kod neki sem jo privlekla Confused pa ne gre.
Bom pozorna na semenitev.

Ne vem al se prav reče al ne .... ampak pri nas mu pravimo šebenik.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sanjarka Ana, čedalje bliže prihajava Smile . Šeboj - šebenik, podobnost v znanstvenem poimenovanju .

Sedaj me bo zanimalo samo še to, ali bo zares prava trajnica, ali le dvo- do kvečjemu triletnica? Vrsta cheiri namreč najkasneje po 3 letih propade in jo je treba v tem času ponovno zasejati, če se seveda ne zaseje že kar sama.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po Mali flori Slovenije je ime šebenik rezervirano za ros Erysimum, za katerega je značilno, da je brazda pestiča plitvo izrobljena , zgornji stebelni listi so ozko suličasti do črtalasti, čašni listi pa so vedno pokončni. Cvrtzovi nimajo močnega vonja. V Sloveniji je avtohtonih 5 vrst tega rodu, vsi cvetijo rumeno.
Cheiranthus je, po istem viru, imenovan zlatenec, brazdo pestiča ima globoko dvokrpo, cvetovi močno dišijo. V Sloveniji je doma le ena vrsta, C. cheiri, v submediteranu, drugje raste le podivjano in kultivirano.
Bo torej treba prositi Ano, da preveri, kako je z vonjem (ko ne bo več prehlajena) in kakšna je brazda pestiča, pa bomo bolj pepričani, kaj je raste tam na njeni luni. Kolikor vidim na njeni fotografiji, se bolj nagibam k temu, da gre za šebenik, žal vonja s fotke ni zaznati. Wink
Odgovori