Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šparglji, beluši - Asparagus officinalis
heloha, sedaj sem že tukaj v moji I. ha, šparuge ni problem, saj na moji parceli se vsako leto najde kakšna nova. korunke tudi. ampak nisem sigurna da bo tudi pri vas takšna kot je tukaj. to pravim samo v opozorilo. drugače ni problem jih izkopljem in vam prinesem. ta reč je trdoživa zato jih lahko, vsaj tako mislim izkopljem kadarkoli. čez cca 1 mesec jih lahko dobite v lončku. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Bicikel je napisal/a: |
Včeraj sem posadil 20 rizomov - 5 sort špargljev. So jih na gro nabavljali sosedje, pa sem dobil en delež - 1€ za en šop korenin. Računam na našo mačko, da bo držala voluharje stran od tega, čeprav sem pri kopanju jarka naletel na en rov. Upam, da je star. Posadil sem jih sicer malo preveč na tesno, ampak so dobili dobro predelan gnoj in računam dovolj hranil za uspešno rast. |
dej povej, kje se nahajaš, da ti jih grem izpulit, .
jaz bi tudi imela raznolikost...katere sorte pa imaš?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
voda je napisal/a: |
heloha, sedaj sem že tukaj v moji I. ha, šparuge ni problem, saj na moji parceli se vsako leto najde kakšna nova. korunke tudi. ampak nisem sigurna da bo tudi pri vas takšna kot je tukaj. to pravim samo v opozorilo. drugače ni problem jih izkopljem in vam prinesem. ta reč je trdoživa zato jih lahko, vsaj tako mislim izkopljem kadarkoli. čez cca 1 mesec jih lahko dobite v lončku. lpvoda |
voda, se lahko še jaz postavim v vrsto?
ravno danes bom skuhala juhico iz divjih špargljev, mi jih je prinesel sodelavec, sicer so zblanširani v solnici, a za nas celince bodo super. Rada bi enkrat videla razliko med divjimi in gojenimi._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Posadil sem sorte:
- Burgundine
- Mondeo
- Ariane
- Darzilla F1
- Dariana F1
Nabavljeno pa tukaj www.aspega.si Glede na deklaracije izhajajo od nekod iz Nemčije. Sem dobil kar je sosedom ostalo v vrečah ;-)
- Burgundine
- Mondeo
- Ariane
- Darzilla F1
- Dariana F1
Nabavljeno pa tukaj www.aspega.si Glede na deklaracije izhajajo od nekod iz Nemčije. Sem dobil kar je sosedom ostalo v vrečah ;-)
Bicikel, želje po uspehu tudi iz moje strani.
Saj boš kaj omenil kako napredujejo in delil morebitne opazke glede sort. Kaj ne.
Voda; sem že napravil križec na koledarju. Lepo bodi tam doli, ..... pa še nekaj bi te fehtal. Ali lahko objaviš še kakšno fotko, ... česarkoli, ... istrskega. V primerni temi seveda, da ne smetimo. Za nas celince.
Saj boš kaj omenil kako napredujejo in delil morebitne opazke glede sort. Kaj ne.
Voda; sem že napravil križec na koledarju. Lepo bodi tam doli, ..... pa še nekaj bi te fehtal. Ali lahko objaviš še kakšno fotko, ... česarkoli, ... istrskega. V primerni temi seveda, da ne smetimo. Za nas celince.
Hvala obema. Bom poročal. Je pa res, da pridejo v lonec šele naslednje leto in upam, da se bom spomnil. Sicer pa je vse skupaj na borih 3 metrih dolžine, posajeno v en kanal. Rizome sem dal cik-cak, da sem malo pridobil na razdalji med njimi.
Ah ja, lahko bi jim pridal kašnega divjega, če že nismo preveč obremenili vode. No, če boš uspela, sicer pa nič hudega.
Ah ja, lahko bi jim pridal kašnega divjega, če že nismo preveč obremenili vode. No, če boš uspela, sicer pa nič hudega.
e sedaj naprej; da nabereš tak šopek špargljev, ki zadostuje za fritaljo (šparglji in jajca) in če imaš bistro oko in če nobeden pred teboj ni šel po isti poti rabiš 3o min sprehoda in nabiranja po naravi (kako bo pri vas?).
še to, ko jih pripravljaš ne smeš uporabljati noža, ampak jih lomiš na dva cm približno. dokler pokajo jih uporabljaš ostalo zavržeš. torej višina oz. dolžina ne igra nobene vloge. že med tem ko jih neseš domov se spodnji del olesenjuje in ta ni uporaben.
zgodaj na pomlad ko še špargljev ni bilo veliko so ljudje nabirali mlade vijoličaste poganjke leprina, luprina, vuprina. tako pravijo tej bodičasti rastlini kateri če se ne motim pravimo božje drevo. ženska rastlina ima rdeče bunkice. priložena fotka kaže že malce starejši poganjek kateri je kljub temu užiten a bolj grenak kot špargelj. v kombinaciji je odličen.
poleg teh so zraven ubrali bljušč (mislim da je divji hmelj)
ta je že ostarel. lpvoda
še to, ko jih pripravljaš ne smeš uporabljati noža, ampak jih lomiš na dva cm približno. dokler pokajo jih uporabljaš ostalo zavržeš. torej višina oz. dolžina ne igra nobene vloge. že med tem ko jih neseš domov se spodnji del olesenjuje in ta ni uporaben.
zgodaj na pomlad ko še špargljev ni bilo veliko so ljudje nabirali mlade vijoličaste poganjke leprina, luprina, vuprina. tako pravijo tej bodičasti rastlini kateri če se ne motim pravimo božje drevo. ženska rastlina ima rdeče bunkice. priložena fotka kaže že malce starejši poganjek kateri je kljub temu užiten a bolj grenak kot špargelj. v kombinaciji je odličen.
poleg teh so zraven ubrali bljušč (mislim da je divji hmelj)
ta je že ostarel. lpvoda
PS: na še nekaj moram opozoriti: divji špargelj je čistilni diuretik za zdrave ljudi, nikako se ne sme uživati pri bolezni z ledvicami. celo nevaren je. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)