Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cherokee Purple ??? in sestavljeni cvetovi

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Striček Google pravi, da bo tole res Cherokee Purple in da so tovrstni sestavljeni cvetovi na glavni veji cvetnega grozda precej običajni. Večina se naj ne bi razvila v plod, zato jih bom pustil in z njimi malo dlje vztrajal v zimskem vrtu. Sploh če bo postal determinanten (beri nadaljevanje), jaz pa že polomil vse zalistnike Sad
Tule tudi pišejo, da tovrstni paradižniki radi postanejo determinantni in prav to sem že opazil na dveh, vrh se kar ukrivi v smeri cveta, vertikalno pa raste nekaj majhnega - bom jutri poslikal, res nenavadno.
Dobro, da je nekaj paradižnikov iz drugega sejanja in bom lahko ukrepal na osnovi izkušen. Smile
Oldi

Kupec navaja v naslovu Purple, ter Model: Cherokee.
Na netu sem zasledil slike in opise sestavljenih cvetov, kot jih imam sam

Obljubljene slike

Najbolj determiniran iz dveh zornih kotov

Drugi malo manj determiniran

Precej mlajši iz ptičje perspektive, socvetje in listi, nobenega vrha ni videti
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Nemogoče je sorto določiti kot neko določeno, če nimamo prav NATANČNEGA imena, ampak nek približek. Sort paradižnikov je na svetu približno 20 000!! Seveda ti je plamenka povedala le to, česar se vsi držimo, da se sort ne da kar tako 'poimenovati', če nismo 100% prepričati, za katero sorto gre._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazadnje urejal/a Ivčk 04 Jun 2018 13:08; skupaj popravljeno 1 krat
Oldi

Eto prvi sestavljeni cvet se spreminja v paradajzek.

Proge niso vse od več cvetov oziroma sestavljenega ploda, tudi navadni paradajzki so progasti oziroma segmentirani.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

O, ti boš pa kmalu obiral Smile
Oldi

Dve sliki edinega, ki se mu je vrh zaključul s sestavljenim cvetom. Nekaj zalistnikov sem mu potrgal že predno sem opazil to anomalijo. K sreči sta se pojavila 2 nova in hitro rasteta. Je pa tole na sliki veliko slabih 40cm, dobrih 10cm je v zemlji.

Tudi pri ostalih je značilno, da normalni paradižniki po velikosti prehitevajo sestavljenega, čeprav se je sestavljeni prvi prikazal. Na tehle dveh slikah sestavljenega sploh ne najdem.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Oldi,
prav lepo je videti plodove na tvojih paradižnikih. Precej nenavadno za Cerklje ob tem času in tem vremenu. Več kot očitno je bila tvoja predvzgoja z ledicami ,zimskim vrtom in tvojo skrbnostjo odlična kombinacija.Čestitam za uspešnost. Kdaj si že začel s sejanjem ?
Deževje in veter sta za obložene rastline še večje breme in upam, da imaš zaščitene in nas kmalu razveseliš z "obarvanimi " fotkami.

Lep pozdrav

Danilo
Oldi

Nič niso zaščitene, saj niso toplokrvni in jih torej ne zebe zaradi vetra Smile
Začel sem pa 8.2.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oldi je napisal/a:
Nič niso zaščitene, saj niso toplokrvni in jih torej ne zebe zaradi vetra Smile

Si prepričan?
Oldi

Seveda sem, veter toplejše stvari hladi, hladnejše pa greje, če gre za isto temperaturo ni vpliva, vsaj temperaturnega ne. Navidezna izjema je ob slani, ampak takrat v bistvu veter greje podhlajene rastline, ki se ohlajajo (po Štefanovem zakonu) proti vesolju (cca -272°C) skozi jasno nebo.
Odgovori