Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če vtipkam v Google "comfray" mi vrže ven več različic, tudi zelo podobne tejle od doli. Tisto, kar pri nas imenujejo comfrey, naj bi bil nekakšen bolj oplemeniten vrtni gabez. Kolikor se spomnim, ko me je tema še zelo zanimala, naj bi imel večje liste in nasploh več listne mase od travniškega gabeza.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Comfray, skrižani gabez. Saj sem bila skoraj prepričana, da se je travniški gabez skrižal z nizkim, ki so mi ga dali v vrtnariji Strgar.

aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

A je to penuša? Precej veliki cvetovi se mi zdjio...

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Mislim da ne. Že cvet je sumljiv, listki pa sploh, saj ima penuša deljene narezne drobne.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Rani mošnjak (Thlaspi praecox) tako na daleč. Rod križnic, pogledati moraš vse, tudi plodove.
Če je res to, še ena zanimivost: rastlina naj bi kopičila velike količine težkih kovin (kadmija n.pr.500 krat več) in je alternativa za čiščenje tal n.pr. Mežiške doline. Ena naša strokovnjakinja je celo to raziskovala in prejela za delo Jesenkovo nagrado, ne spomnim se zdaj podrobnosti._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Res je, stara postaja, pa ne edina, več diplomskih nalog (in najbrž še kakšnih) je bilo na to temo. Za firbčne.
Podobne lastnosti ima tudi Hallerjev penušnjek, preizkušeno na odlagališčih Cinkarne Celje in najbrž še marsikje.
Ja, rastline nas pogosto presenečajo.
tanja77

Odgovor Napisal/-a tanja77 »

Pozdravljeni Smile

Zanima me katero drevo ali rastlina je to ?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas vse skupaj lepo pozdravljam Smile Nimam več toliko časa kot sem ga prej imela upam,da ga kmalu najdem malo več saj forum že prav pogrešam Smile

Lp od Tanja 77 Smile
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tole sem dobila na srečanju na forumu, pa se ne spomnim več, kaj bi bilo. Ko smo jeseni preurejali grede, se je označevalec izgubil. Mi je pa zelo všeč. Rjavi popki, rumeni cvetki. Wink

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zlati šeboj. Tema.

Tanja77, ena vrsta rodu Prunus, kaj več se pri tem rodu ne da povedati le na podlagi vejic z lsiti in nedozorelimi plodovi, načeloma sliva, ni enotnega slovenskega imena za ta rod, to ime še najbolje opiše tipične vrste.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pa res. Hvala! Grem takoj napisat označevalec.
Odgovori