Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vremenske neprilike - toča

crtj-admin
Site Admin

Vremenske neprilike - toča

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tole se mi zdi zanimivo, ker nas kar naprej nekaj skrbi..

Objavljeno, 20.junij, 2012

v sredo je bila toča in danes je 7 dan po toči:
takole zgleda zdaj moja puščava - kar je v zatišju nisem štela zraven.

fižol v četrtek na novo posajen

krompir obtrgan in pokropljen z ulmasudom-b 8že prej kropljen s sodo in cimetom)

reva paprika

revček paradižnik

rdeča pesa

zelje

buče

čajota

earls faus - zalistnik

ruska repa

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 10 fotografij
Irena

objavljeno 08.07.2012
Malo več kot tri tedne po toči je moj vrt kar vredu. Nekaj manj bo pridelka, vendar kar dovolj. Hvaležna sem vsem, ki ste mi pomagali preko ZS ali drugače. Res še enkrat hvala.

Za primerjavo lepim slikce:
Čajota

fižol

lubenica

nizek fižol zajček (se je splačalo na novo ga posadit)

Ostanek krompirja

ruska repa

zelje za kisat

buče

rdeča pesa v vročini

Paradižniki

Des andes oranges

Mandarinka

To sahary bizon

Paprike:
kalifornijsko čudo

sweet chocolate

jajčevci

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 15 fotografij
Irena

Ukrepanja so bila pa:

Takoj po toči sem pokropila z Agrosteminom in sodo bikarbono, obtrgala vse scefrano. Naslednji dan sem vajo ponovila , samo namesto agrosemina sem uporabila ulmasud in še zalila z gnojilom.

Ko se je začelo obraščat sem potrgala še ostanek poškodovanih listov na vseh rastlinah in v teh treh tednih sem jih dvakrat okopala, redno zalivala in kropila vse z LMV in sodo. Tako da Ivčk, čeprav nerada (sem pobrala še tisto kar so imeli) sem te ubogala. Paradižnik in papriko ter peso sem gnojila še z zalivko.
Paradižnik je dobil pikice na hrbtni strani listov (pegavost ali plesen), redno vse obtrgujem in kropim na tri dni s sodo. Enkrat tedensko pa z LMV in sodo.
Sem pa ugotovila, da je treba buče in zelje pustit da se malo obraste in kasneje obtrgat. Paradižnik čimprej, papriko pa tudi. Sem lani videla pri mami, ko je ni obtrgala pol kar ni mogla it naprej. Postopa v dveh tednih sem obtrgala prav vse po celem vrtu in rožah. Malo po občutku.
In celo krompir - če ni njiva ga je pametno obtrgat, saj krompirjevo listje potem gnije na steblu.
Pa po toči sem kropila spet proti ušem in bolhačem. Ker nimam veliko in ni bilo dežja, sem uporabila biokil. Uši so bile povsod, na rožah v koritih, solati,....
No, verjeteno sem kje kaj malo nestrokovno naredila ampak sem zadovoljna.

Irena
Irena

Letos me je presenetil mraz in sem vajo od lani praktično ponovila. Dodala sem še Neem Azal tonik, da ni toliko uši in ostalih nepridipravov.

Kropila bom še v soboto zvečer s sodobikarbono in pognojila z gnojilom.

Irena
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irena, kroipiš ali škropiš? Majhna Rolling Eyes razlika le je.............
Irena

Špricam, Metuljc. Za kropljenje - verjetno misliš fizično na roko ali čopič - pa gre preveč časa.

Irena
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Napisala se, da boš kropila, pa me je zanimalo, če gre za kak poseben ritual. pomežik
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Irena, mogoče pri vas te navade ni, pri nas rečemo, da gremo kropit ... pokojnika Smile .
Irena

He, he,...
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

ja ritual - po gasilsko:
mi nič ne vprašamo, mi kar pridemo in pošpricamo..

Irena
Odgovori