Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Arum - kačnik

crtj-admin
Site Admin

Arum - kačnik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
Laški kačnik

Lepa okrasna rastlina za senčne prostore z več vlage v zemlji. Čez zimo nam krasi vrt z lepimi listi, ki pozno spomladi propadejo, čez leto jih nadomestijo "butarice" s sprva zelenimi kasneje rdečimi jagodami, ki vztrajajo najmanj do jeseni, ko znova poženejo listi. Pozor: jagode so strupene

Razen primerne lege - pretežna senca ali vsaj polsenca - ne potrebuje posebne nege ali gnojenja.
Razmnožujemo jo s semeni. Pravzaprav se kar sama, če jo pustimo pri miru. Spomladi najdem v bližini vedno cel kup sejančkov. Pletje in okopavanje jim očitno ravno ne prija, ker se mi ne obdržijo. Gotovo pa bi se, če bi jim posvetila več pozornosti.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Tole nastane iz cveta. Obarva se pozno poleti ali zgodaj jeseni. Spomladi jagode odpadejo in vseokrog se naseje polno podmladka.

Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:41; skupaj popravljeno 4 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos bomo očitno jeseni spet imeli "butarice"

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

muha je napisal/a:

Spomladi najdem v bližini vedno cel kup sejančkov. Pletje in okopavanje jim očitno ravno ne prija, ker se mi ne obdržijo. Gotovo pa bi se, če bi jim posvetila več pozornosti.

Gornjo trditev moram popraviti. Izginili so sami vidni deli na površini, spomladi so se ponovno pojavili, tokrat leto starejši in krepkejši. Če bo kaj interesa, lahko šopek "dojenčkov" prinesem na srečanje. Do zrelosti jim manjka še kar nekaj let. Koliko točno, ne vem, spremljanje še traja.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Muha lepiiiii .

Ta nevpadljiv cvet pravzaprav cveti pozno pomladi in zato sem jo uvrstila med pomladanke (Pisana Luna). Tvoje "butarice" so pa seme.
Razmnožuje se lahko tudi s podzemnimi gomolji. Pri sejančkih pa (kolikor je meni poznano) oživijo šele v tretjem letu po setvi ali samosetvi.

Mogoče še to: sama sem jih en del posadila napak. Preveč na sonce. Radi imajo nekaj sence (ne povsem) in plitko vlažna tla. Nekje sem ujela, da so dober sopotnik hostam, saj svoje listje razvijajo, ko hoste še ne oživijo na polno.
Sanjarka Ana

Evo pavza ..... in povzetek iz moje bukle

Drugače ARUM (Araceae)
kačnik, štrkat, štrkovec

Zelnate trajnice s podzemnimi gomolji, ki imajo svojo prednost prav v lepih listih. Še bolj nenavadni so ovršni listi: po en ovršni list v obliki tulca obdaja betičasto socvetje z majhnimi cvetovi. Nekatere so prezimno trdne, druge spet bolj občutljive. Potrebujejo sončno do delno zasenčeno rastišče in vlažna, vendar odcedna ta. Kot sem že napisala .... množenje pa s semeni ali z delitvijo.

Poznane:
Arum creticum /kretski kačnik
https://www.google.si/search?q=arum+creticum&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EXNfU9zuB8XayQOT7YGoCg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1777&bih=861&dpr=0.9
Arum italicum Pictum/kot pravimo mi - laški kačnik, sin.za A.i.Marmoratum
https://www.google.si/search?q=arum+creticum&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EXNfU9zuB8XayQOT7YGoCg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1777&bih=861&dpr=0.9#q=arum+italicum+Pictum&tbm=isch
Arum dracunculus/navadni kaček - ta je med največjimi, tudi do 1 metra
https://www.google.si/search?q=arum+creticum&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EXNfU9zuB8XayQOT7YGoCg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1777&bih=861&dpr=0.9#q=arum+dracunculus&tbm=isch
Arum dioscoridis
https://www.google.si/search?q=arum+creticum&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EXNfU9zuB8XayQOT7YGoCg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1777&bih=861&dpr=0.9#q=Arum+dioscoridis&tbm=isch
Arum pictum (ta je bolj občutljiv in preživi samo tam nekje do 0)
https://www.google.si/search?q=arum+creticum&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EXNfU9zuB8XayQOT7YGoCg&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1777&bih=861&dpr=0.9#q=arum+Pictum&tbm=isch
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sanjarka Ana je napisal/a:
Pri sejančkih pa (kolikor je meni poznano) oživijo šele v tretjem letu po setvi ali samosetvi.

Tole je koristna informacija za tiste, ki so lani jeseni dobili semena od mene - greeny in dašabina. Da ne bosta preveč neučakana. Čeprav se meni zdi, da so oživela že kar naslednje leto. Gotova pa nisem, ker nisem posebej pazila na to.
Sanjarka Ana

muha je napisal/a:
Sanjarka Ana je napisal/a:
Pri sejančkih pa (kolikor je meni poznano) oživijo šele v tretjem letu po setvi ali samosetvi.

Tole je koristna informacija za tiste, ki so lani jeseni dobili semena od mene - greeny in dašabina. Da ne bosta preveč neučakana. Čeprav se meni zdi, da so oživela že kar naslednje leto. Gotova pa nisem, ker nisem posebej pazila na to.

Ne ne Muha .... čisto prav si napisala. Oživijo v smislu, da dobimo prave nove rastlinice. Prej je pa nekako tako, kot si ti opisovala. So ... pa ne marajo mogoče tega ali onega in izginejo, se spet pojavijo. Ampak šele nekje tretje leto je pričakovati ovršne liste in tvoje butarice. Prej pa le težko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

To pa ja, bo držalo! Do danes po 2 letih še noben sejanček nima tistih pravih listov.
Sanjarka Ana

Letos jih bomo dočakali tudi mi very happy victory

Odgovori