Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nauta, zelo me zanima, kakšen bo uspeh. Bom hvaležna za poročanje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Jaz bom pa hvaležna, če jih bo vsaj nekaj manj.
Solato Canasto so mi zradirali, ostalo je samo nekaj rastlinic, ki so po nesreči rasle na potki, cvetača je oskubljena, nekaj jih manjka, pack choi pa se kar drži, čeprav mu vstrajno obdelujejo zunanje liste.
Nauta
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mesurola tudi jaz ne uporabljam prav zaradi prosto živečih živali. Ferramol je pa za njih neškodljiv. Polži menda poginejo in se razgradijo šele, ko se zavlečejo v zemljo. Bi rekla, da je res, saj ne najdem nobenega mrtvega ležati na površini. Tudi nima tako vabljivega vonja, da bi ga jedle domače živali.

Učinkovit je samo na trenutni populaciji, zato izgleda, kot da ni. Ko se razgradi in pridejo nove horde (iz zemlje, od soseda ali od tam, kamor smo jih odnašali) , ga je treba potresti na novo, takole enkrat na mesec. Tudi nekajdnevni dež kar dobro prenese.

Eno je imeti rad živali, drugo je boj za preživetje. No, pri nas vrtičkarjih ne gre ravno za to, če bi bili odvisni od zaslužka pri prodaji vrtnin, bi bilo pa že drugače. Saj je že sama narava narejena tako, da se vzdržuje ravnovesje. Pri španskih rdečih lazarjih je pa žal tako, da smo uvozili samo njih, ne pa tudi predatorjev, ki bi skrbeli za še znosno populacijo. Zato moramo njihovo vlogo hočeš-nočeš prevzeti mi.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Tule je še nekaj nasvetov
http://www.informacija.net/delo-zunaj/oprema-za-vrtnarje/kako-se-znebimo-polzev-z-vrta/6896

Jaz sem zvečer v male lončke nastavila koruzno moko in zdajle zjutraj so jih bili lončki res polni.
Tako da tole drži .

Bom pa poiskusila še s čebulo,čeprav ne vem kako bo,ker čebulo mi vbistvu jedo po vrtu in jih sam vonj ne moti._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Muha, zelo pametno razmišljanje. Se povsem strinjam s tabo.
Tudi jaz že nekaj let uporabljam feramol, pa mi še kaj uničijo, saj je res neverjetno, od kod se jemljejo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
No, tudi pri pobiranju polžev v večernih urah je zanimivo: Plastenka, žica in dobra svetilka. Obvezno štetje.Pred štirimi dnevi na vrtu 65 polžev- s hišico in brez, naslednji dan 51, nato caa28. Včeraj samo 12.
Bo pa potrebno ponovno saditi bučke, saj so bili včeraj kar trije kapitalni s hišo na "večerji", tako da so komaj šli v plastenko s širokim grlom.
Res ne gredo skupaj strupi in domače živali. In kaj ostane? Mogoče bo IVIPIČI kaj svetoval. Question Mogoče HOTEL za polže? Pet zvezdic. Laughing Tako kot za žuželke.
Restavracija z BIO zdrobom,Pivnica z UNION in LAŠKO pivo, kopel s solnico. Mala lesena strešna konstrukcija proti dežju z napisom.
lp. Vinkoz
Nazadnje urejal/a vinkoz 30 Apr 2014 22:59; skupaj popravljeno 2 krat
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Poznam ljudi, ki mečejo polže kar čez plot. Mislijo, da jih potem ne bo. Ne razumem takega razmišljanja. Te rdeče polže je treba uničit. Naj zveni kakorkoli, jaz jih poberem v kozarec, zaprem in pustim nekaj dni, da nastane gnojnica. To zelo smrdi, ko odpreš. Zvečer, ko ni nobenega več zunaj, polijem ob robu parcele s to gnojnico. Pred cca 10-15 leti sem jih nabrala vsak dan eno frucovo plastenko, to je bila katastrofa.
Na njivi, ki mi ni pri roki, ko plevem tisto zel dam na take kupčke in pustim na njivi. Kadar pridem, pa če tudi sredi dneva, ko se skrijejo, grem od kupčka do kupčka, ga obrnem in poberem polže. Kupček dam nazaj.
lp kata_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Vinkoz, za tvoj humorni nasvet. Ko vse drugo odpove, človeka rešuje humor._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Večino "eko" pristopov sem že preizkusila. Bezgovi listi - polži veselo lezejo preko njih. Pivo: sem in tja se ujame kakšen, a zdaleč premalo. Zadnji ulov v piksno od piva je ujel eno miško, polža nobenega. Meter stran pa zradirani presajeni kupčki sadik rmana in suhih rož. Za kavo še ne morem reči, je v preizkušanju, ravno tako bakrena žica. Zvečer bom nastavila še koruzno moko.

Še vedno pa ostane problem: eksekucija. Ker nositi jih stran je za mene neumnost, se bodo pač nekje drugje nekontrolirano razmnoževali in nekomu drugemu delali škodo. Razen pri hiškarjih: te sem doslej nosila v gozd, odslej jih bom pa na polžjo farmo, ki so jo zgradili v bližini Very Happy.

PS. Vinkoz, a ti kaj izkoriščal tržno nišo zaradi bližine meje? Wink . Med zadnjo vojno je moja babica družini prislužila marsikak košček sira, ki ga je z italijanskimi vojaki zamenjala za v gozdu nabrane hiškarje Idea Laughing Laughing
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Kava ne učinkuje, toliko kot je mi potrosimo, bi morali že po celi državi izginiti polži pa še vedno veselo hrustajo vse okrog hiše.
Odgovori